Sauna a saunová pravidla: nezapomeňte na kvalitní ručník

Ptáte se, na co skvělého se těšit na zimu? Po roce opět startuje sezona saunování. Malé dřevěné domky vyhřáté až na devadesát stupňů Celsia dokážou blahodárně působit na vaše tělo i duši.

Své o tom věděli dokonce i předchůdci dnešních obyvatel Ameriky. Sauna má totiž pozitivní vliv na činnost srdce, dokáže mírnit bolest svalů i kloubů. A po celou dobu vylučujete z organismu toxické látky. Aby však bylo saunování dokonalé a pocit z něj jedinečný, je potřeba se do sauny vyzbrojit těmi správnými osuškami a dalšími textiliemi, bez kterých se saunování neobejde.

Pokud chodíte do sauny pravidelně, dobře víte, že potřebujete ručník a prostěradlo. A také to, že se do sauny nechodí v plavkách. Saunové textilie jsou zásadní hlavně proto, že zabráníte znečištění sauny. Každý z nás se v sauně potí a právě ručník a prostěradlo ochrání dřevěné lavice sauny před navlhnutím.

A nejen to. Ručník by měl být přizpůsobený tomu, na co jej budeme používat. Pokud byste při saunování používali obyčejný ručník, který pouští vlhkost, zvýšili byste vlhkost také v sauně. Pokazil by se tak princip využití suchého horka a spíš než saunu by dřevěná kabinka připomínala páru.

Vynález českých vědců – speciální froté do sauny

V čem do sauny? Odpověď je jednoduchá: v ničem. Do sauny choďte zásadně bez plavek. Co se týká dalšího vybavení, půjčí vám jej obvykle v místě, kde sauna je. Pokud ale chodíváte pravidelně, není nic lepšího, než mít vlastní ručník.

Skvělou variantou pro saunování jsou osušky a ručníky, které vznikly ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci a několika českými firmami. Jde o novou froté tkaninu, která účinně saje vodu, ale zachovává teplo. Nový vynález nese název Prowell a tkanina je unikátní tím, že kombinuje bavlnu a syntetické vlákno. Navíc díky menšímu objemu zabere poloviční prostor než obyčejné froté výrobky, což oceníte například při cestování.

„Prowell je ve světě výjimečný svou unikátní konstrukcí a použitím dvou rozdílných materiálů. Díky tomu rubová strana, jež přichází do styku s pokožkou, odvádí vlhkost z těla, kterou předá lícní smyčcové straně tkaniny, odkud se vlhkost odpaří do ovzduší. Vyřešil se tak problém, jestli využívat silné froté, které je sice teplé, ale brzy nasaje vodu a zůstává mokro, nebo syntetická vlákna, která ale zase nejsou dost teplá,“ vysvětlila Hana Šrůtková ze skupiny společnosti VEBA, kde se Prowell vyrábí.

V sauně můžete využít i další „vychytávku“ – další technologicky unikátní ručník wa-ter, který kombinuje výhody vafle a froté. Z jedné strany se můžete otřít do mimořádně savého a měkkého froté, vaflová strana zase přidává ručníku masážní účinky. Saunování si tak můžeme zpestřit příjemným peelingem.

nezapomeňte na kvalitní ručník do sauny

Díky unikátní technologii ručníků wa-ter se z jedné strany můžete otřít do mimořádně savého a měkkého froté, vaflová strana zase přidává ručníku masážní účinky. Saunování si tak můžeme zpestřit příjemným peelingem. FOTO: Veba

Ať už budete mít svůj nebo vypůjčený ručník, vždy jej berte s sebou i přímo do sauny. Omotejte se prostěradlem a na ručník se posaďte nebo si lehněte. Pokud používáte klasické ručníky, může se stát, že máte během saunování ručník i prostěradlo příliš navlhlé. V tom případě je nejlepší obsluhu požádat o výměnu, případně si z domu přinést ručníky rovnou dva.

Správné načasování

Řada lidí netuší, kdy je pro návštěvu sauny nejvhodnější doba. O saunách traduje řada mýtů, z nichž nejznámější je ten, že má smysl vyhřívat si v nich kosti jen přes zimu. To je omyl. Pokud chceme vidět pozitivní účinky sauny, je dobré ji navštěvovat pravidelně po celý rok. I v létě totiž dokáže posilovat imunitu, jen málokomu se ale během teplých měsíců do sauny chce.

Platí proto, že nejvíce lidí potkáte v sauně od podzimu do jara. K návštěvě je láká sychravé počasí a často i nejrůznější virová onemocnění v okolí, kterým se chtějí díky sauně bránit. Pokud už ale cítíme, že nás nemoc pokouší, rozhodně není dobré snažit se v sauně vypotit. I když vám podobný postup v minulosti pomohl, může se stát, že se projevy nemoci ještě posílí a vypukne naplno. Platí proto jednoduché pravidlo: do sauny se nechodí ani s rýmou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky