Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  17.10.2016 08:54:30REKLAMA

Průmysl 4.0 ve znamení údržby a servisu

Svět průmyslu se dnes čím dál víc prolíná se světem IT. V té souvislosti zaznívá především termín Průmysl 4.0. Jeho součástmi jsou Prediktivní údržba a Inteligentní servis. Nový produkt s názvem SCS, jehož úkolem je jejich automatizovaná podpora, je novinkou z dílny producenta ERP, Asseco Solutions.  

Nové řešení pro údržbu - „Smart Connected Solutions“ (SCS) – představil jeho producent na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu. Díky tomuto řešení mohou firmy v plně integrované podobě prediktivně sledovat proces servisu a údržby – od sběru dat ze zařízení, přes plánování údržby, až po její provádění a dokumentaci, a to s využitím mobilních zařízení. Řešení SCS je určené pro výrobce a servisy i pro zákazníka. Systém funguje i prostřednictvím aplikace na mobilních zařízeních.

K tomu říká Jiří Hub, výkonný ředitel Asseco Solutions ČR: „Asseco Solutions se odjakživa považuje za výrazně inovativní firmu. A protože jedním z hlavních trendů současné doby je Průmysl 4.0, tedy automatizace a digitalizace průmyslu dovedená k dokonalosti, je jasné, že i před touto vlnou musí plout naše firma mezi prvními. K tomu vezměme v potaz skutečnost, že naše informační systémy se zásadním způsobem zaměřují právě na oblast výrobních firem, kterým se snaží zjednodušit jejich „výrobní život“. Z toho jednoznačně vyplývá, že logickým dalším krokem byl systém, sloužící ke zdokonalení servisu a údržby u našich zákazníků a možnosti propojení s ERP.“

Konkrétní řešení místo hesel

Výrobní podniky jsou bezesporu velmi důležitou vertikálou. Proto je nutné již v předstihu připravovat řešení, která budou, nedílnou součástí toho, co se souhrnně nazývá Průmysl 4.0. Z dílny Asseco Solutions, kromě SCS, vyšly v této souvislosti i produkty pro sběr dat ve výrobě a další pro řízení skladů bez lidského faktoru. První z nich, s názvem HELIOS Reva je řešením partnerské společnosti Asseca Solutions – ASV Náchod. Druhý z nich najdeme i v rámci produktů dalšího z partnerů Asseco Solutions – společnosti Gatema. Její Gatema WMS (Warehouse Managememt Systém) – evidence výroby je on-line systém pro evidenci výrobních operací a kooperací pomocí mobilních terminálů.

Za zmínku bezpochyby stojí i nový přístup k informacím, tzv. „Bezdokladová výroba“. Ta je založena na interaktivním sdílení informací v rámci podniku (a mnohdy i za jeho hranice).

Tyto novinky, které můžete v praxi vidět na stánku Asseco Solutions na letošním MSV, nespočívají jen v technickém řešení - to je pouhou podporou této myšlenky. Hlavní náročnost jejich zavádění spočívá v nutnosti změny přemýšlení téměř všech pracovníků podniku. A právě v tom je podstata Průmyslu 4.0.


Jan Mlejnský







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688