Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  13.10.2016 06:00:41

Čeká EU změna systému DPH?

Hospodářský výbor Evropské parlamentu bude dnes projednávat návrh Komise na modernizaci stávajícího systému DPH. Některé údaje tvrdí, že kvůli rozdílnému systému vybírání DPH vznikají v EU roční ztráty cca 170 miliard EUR. Jak se na tento zásadní návrh dívají čeští europoslanci?

Evropská komise předložila akční plán, kde prezentuje způsoby, jak stávající systém DPHEU modernizovat tak, aby byl jednodušší, méně zneužitelný a vstřícnější vůči podnikatelům. Podle Komise je nutné stávající předpisy o DPH aktualizovat „aby lépe sloužily jednotnému trhu, zjednodušily obchodování mezi členskými státy a držely krok s dnešní digitální a mobilní ekonomikou.“

„Výpadky z příjmů z DPH, tedy rozdíl mezi očekávanými a skutečně vybranými příjmy z DPHv členských státechdosáhly v roce 2013 téměř 170 miliard EUR. Odhaduje se, že pouze kvůli podvodům při transakcích s jinými členskými státy přicházíme v EU u této daně o příjmy zhruba 50 miliard ročně. Ve své stávající podobě je systém DPH navíc roztříštěný a zejména pro malé a střední podniky a internetové společnosti znamená velkou byrokratickou zátěž,“ píše se v jednom z materiálů k tomuto tématu.

 

Co obsahuje akční plán Evropské komise

Akční plán nabízí cestu, jak nynější pravidla DPH v Unii modernizovat. Navrhuje mj.:

hlavní zásady, jimiž se bude budoucí jednotný evropský systém DPH řídit,

krátkodobá opatření k boji proti podvodům s DPH,

aktualizaci pravidel, jimiž se řídí sazby DPH, a větší prostor členských států k určování těchto sazeb,

plány na to, jak v rámci strategie pro jednotný digitální trh zjednodušit pravidla DPH pro elektronické obchodování a jak rozsáhlým souborem změn DPH usnadnit život malým a středním podnikům.

 

 

Místopředseda Komise Valdis Dombrovskis, odpovědný za euro a sociální dialog, prohlásil:„Otevíráme dnes diskusi o takovém systému DPH v Unii, který bude jednodušší a méně zneužitelný. Podvody s DPH, k nimž dochází v přeshraničních transakcích, stojí členské státy a daňové poplatníky ročně zhruba 50 miliard EUR. Pro malé podniky navíc DPH znamená velkou byrokratickou zátěž a kvůli technickým inovacím stojí výběr této daně před nutností změny. Komise už navrhla přesné kroky proti právnickým osobám, které se vyhýbají dani z příjmů. V potírání podvodů s DPH budeme stejně nesmlouvaví.“ 

Podle Jana Zahradila jde Komisi o podvody až v poslední řadě. „Harmonizaci odvodů, přímých i nepřímých, se Evropská komise snaží prosadit již řadu let, a využívá k tomu každé příležitosti. Poslední z řady záminek byl nedávný skandál Luxleaks s agresivními daňovými schématy velkých firemLucembursku. Proto je návrh komise zcela nedůvěryhodný a navíc jako obvykle zbytečný. Je sice pravda, že odstranění daňové konkurence by vyhovovalo například Francii, která má daňovou zátěž neúnosně vysokou, ale pro středně velké exportní ekonomiky jako je Česká republika toto nepřichází v úvahu,“ řekl Ekonomickému deníku Zahradil.

Jeho kolegyně z evropského parlamentu Kateřina Konečná se také nedomnívá, že by podvody s rozdílnou sazbou DPH bylo to, co trápí EU. „Návrh Komise má naopak riziko, že se v EU nastaví v rámci neoliberální teorie jednotná sazba DPH, kterou bychom v České republice nechtěli a preferovali snížené sazby DPH např. na jídlo léky a pod. V návrhu vidím spíše další snahu o hlubší integraci, o kterou nikdo nestojí,“ dodala Konečná. Podle jejího stranického kolegy Jiřího Maštálky

je třeba, už jen vzhledem k mnohdy značným ekonomickým a sociálním rozdílům mezi členskými státy, aby každý členský stát měl nadále možnost utvářet svou fiskální politiku.

Naopak Michaela Šojdrová souhlasí jak s návrhem Komise, tak s tím, že stávající předpisy o DPH jsou nutné modernizovat. „Podporuji akční plán Komise na sjednocení systému výběru DHP s cílem zabránit podvodům a nejasných podmínek pro podniky. Je třeba upřesnit, že se nejedná o jednotnou DPH ve smyslu sazeb,“ uvedla Šojdrová. Stejného názoru je Dita Charanzová. V tuto chvíli ale považuji za poněkud předčasné spekulovat o tom, kdy by se měl takový systém zavést. Podstatné je ale podle mne to, aby se Komise zabývala pilotními projekty v oblasti generálního zavedení tzv. reverse charge, který některé členské státy požadují. Věřím, že toto je jeden z efektivních nástrojů, jak možnému podvodnému jednání v rámci výběru DPH v Evropě efektivně zamezit,“ uvedla Charanzová.

Podle sociálně demokratického europoslance Pavla Poce by nový systém měl zajistit členským státům vyšší flexibilitu v nastavení DPH podle vlastních potřeb té které členské země. „V jedné z variant se dokonce navrhuje zrušení současného seznamu zboží s nižší DPH. Pokud jde o platnost, tak bude záležet na členských státech, tj. Evropské radě, jak s věcí naloží,“ uvedl Poc s tím, že Evropská komise se zavázala předložit poslední návrhy v příštím roce.„O kolik celý proces zdrží ministři financí, to je samozřejmě ve hvězdách,“ dodal Poc.

Euroskeptik Petr Mach bude v tomto případě hlasovat proti návrhům směřujícím k jednotnému systému DPH v Evropské unii. „Daně, včetně DPH by měly zůstat plně v kompetenci členských států a státům má plně náležet i jejich výnos. Pokud členským státům unikají daně, měly by na to reagovat spíš snižováním sazeb, které jsou dnes tak vysoké, že to jinde ve světě nemá obdoby, a není se co divit, že to svádí k daňovým únikům. Státy by měly mít také právo vrátit se na místo DPH k běžné obratové dani, kterou platí jen finální prodejce, kde nehrozí žádné čachry při exportu,“ uvedl pro Ekonomický deník Petr Mach.

Komisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici dodal: „DPH je pro členské státy EU důležitým zdrojem příjmů. Ale tím, že je na této dani vybráno o 170 miliard EUR méně, než by mělo být, vzniká značný fiskální schodek. Přicházíme jím o obrovskou sumu, kterou bychom mohli investovat do hospodářského růstupracovních míst. Je načase, abychom tyto peníze vymohli. Jsme odhodláni dát členským státům víc autonomie při určování snížených sazeb DPH.“ 

Jiří Reichl

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688