Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  11.10.2016 06:00:42

Další bitva o Vítkovice – schází se věřitelské výbory Envi a Engineering

Dnes se rozhoří další kolo ostrých bojů o dceřiné firmy holdingu Vítkovic. Schází se věřitelské výbory Vítkovice Power Engineering a Vítkovice ENVI. Jednat se zřejmě bude i o budoucnosti projektu elektrárny v Turecku, která je zásadní pro celý vítkovický holding.

Středa 11. října 2016 možná bude klíčovým dnem pro fungování celého průmyslového holdingu Vítkovice. Sejdou se totiž věřitelské výbory dvou firem obsáhlého vítkovického holdingu – společností Vítkovice ENVI (VE) a Vítkovice Power Engineering (VPE) a budou jednat o budoucnosti obou firem, jež jsou nyní v insolvenci. V konečném důsledku však může jít o budoucnost celých Vítkovic, celá kauza je velmi složitá a jde v ní pravděpodobně o miliardy korun. Ekonomický deník a jeho sesterský portál Česká justice o situaci psali v textech Podjatost nebo zpochybňovaní pohledávek: Insolvenční řízení Vítkovic provázejí námitky a Řídí Světlík a jeho lidé insolvenci vlastních firem?

Jak jsme psali v textu Komárkův konglomerát přitvrzuje: svolává valnou hromadu Vítkovic,  byli v Turecku vyjednavači EGAP a ČEB a po svém návratu poslali do Vítkovic dopis týkající se především dotazů na budoucnost tureckého projektu. Po nepovedeném pokusu o převrat a zatčení tisíců skutečných či domnělých odpůrců skončila v nelibosti i skupina kolem bývalého zástupce turecké společnosti, která vedla projekt elektrárny Yunus Emre v Turecku, již zaručila Česká exportní banka 12 miliardami korun. Nyní je dokončení elektrárny Yunus Emre v rukou státu, což je výhodná pozice pro obě strany. Zástupci České exportní banky a Exportního a garančního fondu napsali vedení Vítkovic dopis, ve kterém se dotazovali na budoucnost projektu z pohledu Vítkovic. Existenci dopisu potvrdila i mluvčí holdingu Eva Kijonková.

„Na dopis jsme reagovali a deklarovali připravenost projekt dokončit. Jednání v Turecku nyní probíhají. Dopis se dotazoval na technické a finanční řešení. V obou případech jsme řešení navrhli a odvíjí se zejména od řešení kvality uhlí, kterou smluvně má garantovat a tedy má na starosti investor,“ uvedla Kijonková s tím, že svůj podíl na situaci má také Česká exportní banka, která garantuje plnění podmínek s Tureckem. „Nyní je prioritou jednat se současnou správou investora a z její strany obnovit smluvně vázané toky pro naše plnění kontraktu,“ dodala Kijonková.

První blok  elektrárny v Turecku byl podle ní zastaven pouze z důvodu dořešení kvality uhlí na straně investora. „Navrhli jsme už při prvních potížích s kvalitou paliva možné technické řešení. Rozhodnout o něm bez investora ale nelze, protože kvalitu uhlí řeší podle smlouvy turecká strana. První blok je tedy hotový a zařazený do zdrojů energetiky Turecka, druhý téměř hotový, řešíme, jak spolu s investorem – jeho aktuální správou – projekt dokončit, tedy za dané kvality uhlí, případně úpravou uhlí i kotle,“ dodala Kijonková. Podle ní společnost VPE opakovaně vyjádřila zájem a vůli kontrakt dokončit. I proto bude velmi zajímavé sledovat, jak dopadne dnešní jednání věřitelského výboru.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688