Patria (Patria Finance)
Komodity  |  21.09.2016 15:58:20

Alžírsko: Informativní schůzka OPECu by se mohla změnit v minořádnou schůzku, pro stabilizaci trhu by stačila ubrat 1 mbd


Ceny ropy prudce rostou, trhem zahýbaly spekulace kolem setkání OPEC a data o propadu zásob v USA. Cena americké WTI přidala až více než 2 procenta a atakovala hranici 45 dolarů za barel. Vzhůru vystřelila také cena Brentu, který po poledni SEČ přidával téměř 2 procenta na 46,7 dolarů za barel.

Setkání ropného kartelu OPEC s Ruskem se má konat ve středu 28. září odpoledne. Alžírsko, které ji pořádá, se nechalo slyšet, že z původně avizované neformální schůzky by se mohlo stát mimořádné oficiální zasedání ministrů členských států OPEC. Ti se prý do severoafrické země chystají všichni.

Trh trápí přebytek zásob této suroviny, který tlačí dolů ceny ropy. V srpnu ho podpořila naděje, že OPEC a Rusko se dohodnou na koordinovaném omezení produkce. Návrh na zmrazení produkce, který by cenám mohl pomoci vzhůru, se přitom objevil už v únoru, v žádnou hmatatelnou podobu se jej ale zatím přetavit nepodařilo.

Podle alžírského ministra energetiky Núraddína Búterfy by stačilo snížit dodávky o 1 milion denních barelů, aby se trh dostal do rovnováhy. A i když venezuelský prezident o víkendu prohlásil, že dohoda je blízko, drtivá většina analytiků oslovených agenturou Bloomberg ji považuje za nepravděpodobnou. Z libyjského terminálu Rás Lanúf se mezitím poprvé po dvou neklidných letech podařilo vypravit tanker s ropou, konkrétně se 781.000 barely, které směřují do Itálie.

Přelom týdne je rovněž dobou, kdy se na trh dostávají pravidelné týdenní zprávy o stavu zásob v USA, jednom z největších světových spotřebitelů černého zlata.
Podle dat soukromé organizace American Petroleum Institute klesly americké zásoby minulý týden o 7,5 milionu barelů. To kontrastuje s průzkumem Bloombergu, podle kterého se zásoby zvýšily, a to o 3,3 milionu barelů. Trh nyní čeká na oficiální data od vládního úřadu EIA.

K pozitivní náladě na trhu přispívá stávka pracovníků v norském sektoru ropy, která by mohla zasáhnout tamní produkci. Analytici ale upozorňují, že nadcházející výsledek měnového jednání amerického Fedu by zisky na ropě mohl zmírnit.

Zdroje: BBG, RTRS

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688