OIL: Jak využít nízkých cen černého zlata pomocí ETF?

Autor: STOX.CZ (Grant Capital)
14.09.2016 09:51:34

Ropa WTI (West Texas Intermediate) je hlavním měřítkem pro cenu ropy nejen ve Spojených státech amerických, které jsou horním světovým spotřebitelem této komodity. WTI je surová ropa, která je mnohem surovější než evropský protějšek ropa Brent. Někdy se investoři mohou setkat s pojmem americká lehká ropa. Obsahuje menší množství síry než konkurenční Brent. Ropa Brent se těží v Severním moři a je jedním z nejdůležitějších měřítek pro celosvětovou cenu ropy, jelikož tvoří přibližně dvě třetiny ocenění globálně obchodované ropy. Brent obsahuje přibližně 0,37 % síry, což je více než u WTI. Pojďme nyní upřít zrak na americkou ropu WTI, která je jednou z hlavních světově obchodovaných komodit, přičemž hlavní transakce probíhají na chicagské komoditní burze CME (Chicago Mercantile Exchange) prostřednictvím futures kontraktů.

Možností, jak využít historicky nízkých cen ropy, je mnoho. Ropu lze zobchodovat formou futures kontraktů, opcí, CFD derivátů atd. Nicméně do obliby investorů se dostávají zejména ETF produkty, což jsou burzovně obchodované fondy kopírující vývoj konkrétních podkladových aktiv. Tyto ETF emitují velké investiční a bankovní domyamerických dolarech a nabízí nezměrnou škálu možností, jak využít klesající či rostoucí pohyb nejen ceny ropy, ale i dalších komodit, akcií a indexů. Jak zobchodovat ropu WTI pomocí ETF instrumentů se budeme zabývat v tomto příspěvku.

Existuje celá řada ETF nabízejících expozici v ropě WTI. Investor má na výběr participovat přímo na rostoucí ceně ropy, nebo otevřít pozice na ETF instrumentech zaměřujících se na akcie společností zabývající se těžbou a zpracováním ropy. Pojďme se nyní podívat na konkrétní zástupce každé skupiny.

ETF (podkladové aktivum ropa WTI)

USO – United States Oil (NYSE: Exchange Traded Fund – USA)

Fond reflektuje výkonnost, po odečtení nákladů, spotové ceny ropy West Texas Intermediate (WTI). Tento burzovně obchodovatelný fond je konstruován převážně z futures kontraktů na ropu WTI a topných paliv obchodovaných na burzách NYMEX a ICE Futures Exchange. Tento fond neobsahuje pákový efekt, tudíž reflektuje vývoj ceny v poměru.

UCO - ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil (NYSE: Exchange Traded Fund – USA)

Fond odráží denní výkonnost, sníženou o náklady a poplatky fondu, ceny indexu Bloomberg WTI Crude Oil SubindexSM. Fond odráží, před odečtením nákladů a poplatků, 2x denní výkonnost indexového bechmarku. Benchmark je tvořen Bloomberg WTI Crude Oil SubindexSM indexem, který reflektuje vývoj ceny ropných futures kontraktů.

UWTI - VelocityShares 3x Long Crude Oil ETN (NYSE: Exchange Traded Fund – USA)

Fond kopíruje, po odečtení nákladů a poplatků, 3x denní výkonnost indexu S&P GSCI Crude Oil Index ER. Index zahrnuje termínové kontrakty na ropu WTI a je vypočten podle metodiky indexu S&P GSCI.

Inverzní ETF (podkladové aktivum ropa WTI)

SCO - ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil (NYSE: Exchange Traded Fund – USA)

Fond odráží denní výkonnost, sníženou o náklady a poplatky fondu, ceny indexu Bloomberg WTI Crude Oil SubindexSM. Fond odráží, před odečtením nákladů a poplatků, 2x denní inverzní výkonnost indexového bechmarku. Benchmark je tvořen Bloomberg WTI Crude Oil SubindexSM indexem, který reflektuje vývoj ceny ropných futures kontraktů.

DWTI - VelocityShares 3x Inverse Crude Oil ETN (NYSE: Exchange Traded Fund – USA)

Fond kopíruje, po odečtení nákladů a poplatků, 3x denní inverzní výkonnost indexu S&P GSCI Crude Oil Index ER. Index zahrnuje termínové kontrakty na ropu WTI a je vypočten podle metodiky indexu S&P GSCI.

ETF (podkladové aktivum těžební sektor)

Existuje také několik ETF, které se zaměřují na akcie společností zabývajících se těžbou a zpracováním ropy. Nejvíce populární volbou v posledních týdnech je Energy SPDR (XLE), který zahrnuje expozici velkých společností, jako je Exxon Mobil a Chevron. ETF IShares S&P Global Fund Energy Sector (IXC) poskytuje celkové širší expozici se zaměřením i na zahraniční společnosti ze sektoru. Sektorových ETF je nespočet a nabízí možnou diverzifikaci v rámci daného těžebního sektoru nejen v národním, ale i nadnárodním měřítku.

ETF mohou být souborem několika desítek až stovek cenných papírů. Cílem ETF je totiž co nejtěsněji kopírovat vývoj podkladového aktiva, např. vybraného indexu, průmyslového sektoru nebo komodity (ropa, zlato). Největší výhodou ETF oproti akciím je právě jejich diverzifikace – jednoduše můžete investovat do stovek akcií najednou. Nakupovat a prodávat akcie těchto fondů můžete prostřednictvím STOX.cz.  

Obchodovat s ETF můžete jednoduše z pohodlí Vašeho domova prostřednictvím obchodní platformy a internetového připojení. Platfroma od STOX.cz, je nyní i v českém jazyce a umožní Vám obchodovat akcie a ETF na více jak 80 trzích po celém světě z jediného multi-měnového účtu. Tak jako investování do akcií, i obchodování s ETF zahrnuje poplatky, ty jsou stejné jako u obchodování klasických akcií.

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 14:08 1 unce 2 213,30 USD
28.03.2024 14:00 1 unce 2 215,53 USD
28.03.2024 13:52 1 unce 2 208,96 USD
28.03.2024 13:48 1 unce 2 207,66 USD
28.03.2024 13:38 1 unce 2 207,31 USD
28.03.2024 13:32 1 unce 2 210,73 USD
28.03.2024 13:24 1 unce 2 211,86 USD
28.03.2024 13:18 1 unce 2 213,67 USD
28.03.2024 13:12 1 unce 2 214,01 USD
28.03.2024 13:04 1 unce 2 212,35 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.