Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.09.2016 09:14:16

Rozbřesk – ECB zvyšuje pravděpodobnost ukončení intervencí ČNB

Evropská centrální banka naplnila naše očekávání a rozhodla se v září s měnovou politikou nehýbat. Zásadní zprávou pro český trh je, že ECB dál počítá s ukončením QE (přímého tisku peněz) v březnu 2017. Mario Draghi dokonce vyloučil, že by se o natažení QE centrální bankéři tentokrát vůbec bavili. To otevírá dveře také k ukončení intervencí v Česku v polovině příštího roku.

I když pro ČNB jsou z hlediska opuštění intervenčního režimu zásadní domácí inflační tlaky, politika ECB je také faktorem, který může spolu-rozhodnout o načasování exitu z intervenčního režimu. Domácím fundamentům v tuto chvíli věříme - poslední prognóza ČNB je možná až moc optimistická, inflační tlaky ale podle nás skutečně spolu se mzdami mohou sílit a samy o sobě být argumentem pro konec intervencí v polovině roku 2017. Větší nejistota je spojená s externími riziky ohrožujícími český inflační výhled (například vývoj cen ropy, výrobních cen v eurozóně) a především s politikou ECB. Těžko si totiž představit ukončení intervencí (utažení měnové politiky) ve chvíli, kdy by ECB mířila zcela opačným směrem. Právě proto je včerejší rozhodnutí ECB důležité - zvyšuje pravděpodobnost ukončení intervencí v polovině příštího roku. Může také zvýšit sázky na zisky české koruny a vést tak k posílení forwardových kurzů hlouběji pod intervenční úroveň 27,00 EUR/CZK.

Co čekat dál? Věříme, že ECB v prosinci 2016 oznámí postupné utlumování programu QE (snižování nákupů) od března 2017 do konce příštího roku. To by mohlo ČNB vyhovovat, a pokud nás nezklamou domácí fundamenty, mohli bychom vidět konec intervencí v polovině roku 2017 (druhý až třetí kvartál 2017 - pravděpodobnost 60 %). Pravděpodobnost, že by došlo k ukončení intervencí před koncem roku 2016 je prakticky nulová a nízká je podle nás i šance na exit v prvním kvartále 2017. Odhadovat rovnovážný kurz v době exitu je alchymie, která nám vychází okolo 25 korun za euro (s extrémně vysokou mírou nejistoty). Čekáme nicméně, že ČNB nedovolí koruně v měsících po exitu posílit o moc dál než do úrovní 25,70-26,00 EUR/CZK.

Forex

Region

Zasedání ECB vyznělo z hlediska forintu a zlotého nakonec jen mírně negativně (silnější byl vliv ve druhém případě). Co se týče koruny, tak ta na spotovém trhu zůstala v těsné blízkosti hranice kurzového závazku ČNB a forwardové kurzy dále posilovaly a například ten na dvanáct měsíců se dostal hlouběji pod úroveň 27,0 (viz úvodník).

Vzhledem k živějšímu dění na koruně bude dnes trhy jistě zajímat výsledek srpnové inflace. Očekáváme, že spotřebitelské ceny v srpnu nejspíše meziměsíčně mírně poklesly. Zasloužily se o to především levnější potraviny a pohonné hmoty. Nicméně celková inflace sledovaná centrální bankou nejspíše vzrostla na 0,6 %. Bylo by to v souladu s poslední prognózou ČNB, a tak by inflace nemusela tentokrát vzbudit tolik obvyklé pozornosti. Se skutečným zrychlením inflace počítáme spíše až v závěru roku, avšak nemyslíme si, že se podaří dostat inflaci v roce 2017 tak rychle na úroveň cíle, jak předpokládá centrální banka.

Zajímavá bude i revize polského ratingu ze strany agentury Moody’s, která bude zveřejněna dnes večer. Agentura v nedávné minulosti varovala před případným negativním ekonomickým vlivem zjitřených vztahů vlády s EU.

EUR/USD

S kurzem eurodolaru se konečně začalo po prázdninách trochu obchodovat a může za to ECB. Jestřábím způsobem laděné vystoupení prezidenta ECB Draghiho vyneslo kurz eurodolarunad hranici 1,13. Nicméně další pokles již tak nízkých žádostí o podporu v USA přiživil růst dolarových úroků, což naopak pomohlo dolaru, takže eurodolar se vrátil zpět k úrovni 1,125.

Dnes bude sice trh ještě dále (do)vstřebávat včerejší zasedání ECB, ale odpoledne si musí dát pozor na dvě vystoupení amerických centrálních bankéřů (Rosegren, Kaplan), která budou před blížícím se zasedáním FOMC velmi důležitá.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688