Jana Brožková (Bydlet.cz)
Tiskové zprávy  |  08.09.2016 12:06:10

Výzva na dotace pro auta s alternativním pohonem zřejmě v říjnu

Výzva na dotace pro auta s alternativním pohonem

Výzvu na dotace na nákup automobilů s alternativním pohonem pro kraje a obce vyhlásí Ministerstvo životního prostředí (MŽP) pravděpodobně už letos v říjnu. Dotace 50 tisíc by měla být vyhrazena pro vozy na stlačený zemní plyn (CNG), dalších 100 tisíc korun by mělo zamířit na plug-in hybrid, tedy hybridní auta, jejichž baterie mohou být dobity tím, že se připojí k elektrickému zdroji, a 150 tisíc by měl být příspěvek na nákup čistého elektromobilu.roce 2017 by se mohla stejná nebo podobná výzva týkat už i občanů. Podle MŽP mají kraje, města a obce stejný zájem o CNG vozy a elektromobily, 43 resp. 48 procent a nejmenší zájem jen 9 procent o vozidla hybridní.

„Aktuálně běží nebo se připravuje řada programů, které jsou komplementární s vládou schváleným Národním akčním plánem čistá mobilita a mají jediný cíl, a sice podpořit nákup vozidel na alternativní paliva. Česku hrozí, že nesplní ekologické závazky v dopravě,“ říká Jiří Šimek z Českého plynárenského svazu (ČPS). Obce a kraje tak budou moci už letos na podzim požádat o dotace v předpokládaném objemu 150 milionů na pořízení vozidel na alternativní paliva. MŽP plánuje vyčlenit tuto částku z Národního programu Životního prostředí. Dotace 50 tisíc má být vyhrazena pro vozy na stlačený zemní plyn (CNG), dalších 100 tisíc korun má zamířit na plug-in hybrid, tedy hybridní auta, jejichž baterie mohou být dobity tím, že se připojí k elektrickému zdroji, a 150 tisíci korunami přispět na nákup čistého elektromobilu.

„Výstupy z dotazníků zpracováváme. Od dotázaných obcí, měst a krajů jsme obdrželi 78 odpovědí, 70 obcí/měst a 8 krajů. Vyplývá z nich 57% zájem o elektromobily a hybridy a 43% o CNG. Co se týče typů vozidel, pak obce a kraje mají eminentní zájem o osobní a užitková vozidla, menší zájem pak evidujeme u nákladních automobilů a skútrů. Dotazníky využíváme jako doplňkový a orientační materiál pro nastavení výzvy, kterou dle předpokladu vyhlásíme v průběhu října,“ říká Dominika Pospíšilová z MŽP.  

V roce 2008 státní správa dostala vládou nařízeno během 5 ti let obměnit čtvrtinu vozidel vozových parků za čistá vozidla a pouze úřady krajů, na rozdíl např. od ministerstev, měly již tehdy o ekologická vozidla zájem. Ani dnes, po 8 mi letech, ale zdaleka podíl těchto vozidel ve státní správě rozhodně nečiní 25 procent,“ dodává Jiří Šimek z ČPS. Přestože 97 procent prodejů nových osobních vozidel u nás je bohužel stále na tradiční paliva, konečně začíná být o alternativní paliva zájem. „Největší zájem z vozů na alternativní paliva je v České republice o vozy na CNG. Prodává se jich u nás už dvakrát více než hybridních vozidel, téměř 20krát více než elektromobilů a už 70krát více než na plynné palivo propan-butan - LPG. Za prvních 8 měsíců roku 2016 se registrovalo u nás už 2118 jen nových osobních a dodávkových CNG vozidel, to činí více než 1 procento z nově registrovaných v této kategorii,“ říká Jiří Šimek z ČPS. 

Pod názvem EkoAuto 2016 připravuje veletržní správa Incheba první autosalon věnovaný pouze vozidlům s ekologickým pohonem. EkoAuto se uskuteční od 22. do 25. září na v Křižíkově pavilonu E na Výstavišti v Praze Holešovicích a zástupci obcí, měst i krajů mohou 22. září od 14 do 18 hodin v rámci doprovodného programu přijít dozvědět veškeré podrobnosti k dotacím pro vozidla na alternativní pohon. Konferenci zahájí zástupce Svazu měst a obcí a mezi přednášejícími budou nejen zástupci výrobců vozidel, ale především zástupci ministerstva životního prostředí, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva dopravy. Český plynárenský svaz zde bude také prezentovat pestrou nabídku CNG vozidel, a to jak osobních, tak i užitkových.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688