Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  11.08.2016 23:44:47

11. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie se ve čtvrtek vyšplhaly na nová rekordní maxima. K růstu trhu přispěly příznivé hospodářské výsledky některých maloobchodních podniků, energetické společnosti navíc těžily z vyšších cen ropy.

Dow posílil o 0,64 % na 18 613,52 bodu, širší S&P 500 přidal 0,47 % na 2 185,79 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 0,46 % na 5 228,40 bodu. Všechny tři hlavní indexy tak posunuly svá zavírací maxima, Dow a S&P 500 navíc posunuly i maxima absolutní - Dow na 18 638,34 bodu a S&P 500 na 2 188,45 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,07 % na 11,68 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o více než pět bazických bodů na 1,5627 %.

V zelených číslech skončilo všech deset hlavních sektorů, nejvýrazněji zpevnily energetický sektor a odvětví cyklického spotřebního zboží, nejmenší zisky si připsaly sektor veřejných služeb, finanční odvětví a technologický sektor.

Americké akcie (11. srpna 2016)
Americké akcie (11. srpna 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow nejvýrazněji zpevnily akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (+2,9 %), farmaceutické společnosti Merck (+1,58 %) a energetické firmy Chevron (+1,26 %). Zlevnily pouze tři emiseakcie maloobchodního řetězce Wal-Mart (-0,2 %), zábavní společnosti Walt Disney (-0,09 %) a technologického podniku Apple (-0,06 %).

Akcie maloobchodního řetězce Macy's (+17,09 %) zpevnily téměř o pětinu poté, co společnost reportovala lepší než očekávané hospodářské výsledky a oznámila další opatření na zlepšení své výkonnosti. Macy's oznámila, že uzavře asi stovku obchodních domů, což je asi 14 % celkového počtu, a pro klíčové lokality se bude snažit najít partnery. Do obchodních domů, které jí zůstanou, plánuje společnost přivést nové prodejce, pro něž zamýšlí uzavřít více licenčních kontraktů.

Přes pět procent přidaly také akcie čínského internetového prodejce Alibaba Group Holding (+5,08 %), s nimiž se obchoduje na NYSE. Akcie firmy nahoru tlačily rovněž hospodářské výsledky, které byly lepší, než se čekalo. Zisk sice společnosti klesl, byl ale i tak nad odhady analytiků.

Kolem deseti procent naopak odepsaly akcie farmaceutické společnosti Valeant Pharmaceuticals International (-10,36 %) poté, co list Wall Street Journal informoval, že americké úřady vyšetřují, zda firma neklamala investory, když maskovala své propojení s prodejcem léků Philidor.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 6. srpna klesl na 266 tisíc z 267 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 269 tisíc). Trh čekal pokles na 265 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 30. července stoupl na 2,155 milionu z 2,14 milionu (revidováno z 2,138 milionu), očekávalo se 2,14 milionu.
  • Americký index dovozních cen v červenci meziročně klesl o 3,7 % a proti minulému měsíci se zvýšil o 0,1 %. V červnu činil meziroční pokles 4,8 % a meziměsíční růst 0,6 % (revidováno z 0,2 %). Index vývozních cen se v červenci meziročně snížil o 3 % a meziměsíčně o 0,2 % vzrostl. V červnu se index vývozních cen meziročně snížil o 3,5 % a meziměsíčně stoupl o 0,8 %.
  • Evropská komise hloubkově prošetří plán spojení amerických chemických společností Dow Chemical a DuPont. Výkonný orgán Evropské unie ve čtvrtek sdělil, že v důsledku fúze by se mohlo narušit konkurenční prostředí na některých evropských trzích.
  • Právníci zastupující americké majitele naftových vozů německé automobilky Volkswagen umožňujících falšování testů emisí budou požadovat, aby jim firma uhradila poplatky a další právní náklady v objemu až 332,5 milionu dolarů. Vyplývá to podle agentury Reuters ze soudních dokumentů. Automobilka se v červnu dohodla, že na opravy a odkup problémových naftových vozů v USA vynaloží deset miliard dolarů. Souhlasila rovněž, že právníkům majitelů aut zaplatí opodstatněné poplatky a náklady, konkrétní částka však ještě nebyla sjednána.
  • Ruský antimonopolní úřad (FAS) vyměřil americké internetové společnosti Google pokutu 438 milionů rublů (164 milionů ) za porušování antimonopolních pravidel na trhu s mobilními telefony a počítačovými tablety. Oznámil to ve čtvrtek úřad. FAS již loni dospěl k závěru, že společnost Google zneužila dominantního postavení svého operačního systému Android.
  • Americký těžař zlata Newmont Mining na konci roku zřejmě provede revizi své dividendové politiky. Zpravodajské agentuře Reuters to řekl výkonný ředitel společnosti Gary Goldberg. Těžaři zlata v poslední době snižovali dividendy kvůli poklesu ceny kovu.
  • Úřady v USA vyšetřují farmaceutickou společnost Valeant Pharmaceuticals International. Snaží se odpovědět na otázku, zda společnost neklamala investory, když maskovala své propojení s prodejcem speciálních léků Philidor. Uvedl to list The Wall Street Journal.
  • Výkonný ředitel Google Ventures z holdingu Alphabet Bill Maris rezignoval, nahradit by jej měl David Krane.
  • Allergan koupí za 95 milionů USD biotechnologickou společnost ForSight VISION5.
  • Vlastní zásilková služba amerického internetového prodejce Amazon.com nemá za cíl nahradit současné smluvní přepravce firmy. Uvedl to list The New York Times. Amazon tento měsíc oznámil, že plánuje vytvořit flotilu až 40 letadel, která by mu měla pomoci zlepšit způsob doručování zásilek. Vlastní zásilková služba a smluvní přeprava mají fungovat souběžně vedle sebe.
  • Mexická divize maloobchodního prodejce Wal-Mart prodává za 852 milionů USD oděvní řetězec Suburbia.
  • Zakladatelka amerického zpravodajského a komentátorského webu Huffington Post Arianna Huffingtonová se vzdá funkce šéfredaktorky a v příštích týden společnost opustí. Na Twitteru uvedla, že se hodlá věnovat novému projektu z oblasti zdravého životního stylu.
  • RBC Capital zvýšila cílovou cenu akcií Applu na 117 ze 115 USD.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování najdete na Investičním webu.

Marc Faber zase jednou varuje před 50% propadem cen akcií. Vyjde mu to konečně?Marc Faber zase jednou varuje před 50% propadem cen akcií. Vyjde mu to konečně? 

Jestli někdo v letech po krizi nepřevlékl kabát a zůstal medvědem, je to Marc Faber. Přejeme mu dobré zdraví, ale vkrádá se otázka, zda se vůbec někdy dožije naplnění svých katastrofických vizí. Ne že by pro ně neměl argumenty, akciím (a zejména těm v USA) se ale prostě padat nechce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688