Exekuce klepe na dveře: co správně dělat a co určitě nedělat

TNBiz, 24.7.2016

Do tíživé finanční situace se člověk dostane celkem snadno, což dokazují zejména smutné statistiky Exekutorské komory, podle kterých mají téměř tři čtvrtiny všech dlužníků půjčky u více než tří věřitelů. Největším problémem je především to, že dlužníci chtějí řešit půjčku další půjčkou. Stále více se pak zamotávají do sítí, na jejichž konci čeká soudce, který dá nevratný pokyn exekutorům.

Ignorovat dopisy? Chyba!

Ve chvíli, kdy vám přijde soudní obsílka, máte hned několik možností. Základem je ale neignorovat dopisy, které vás vyzývají k zaplacení dlužné částky. "Lidé si myslí, že když si nepřevezmou poštu, tak je to nedožene. To je iluze," varuje tiskový mluvčí Exekutorské komory Petr Vorlíček.

"V současné době to funguje tak, že dopis přijde na nějakou kontaktní adresu a po určité lhůtě se má za to, že je to doručené," dodává Vorlíček. Je zodpovědností každého z nás hlídat si poštu.

Nejlepším možným řešením je komunikovat s úřady - i když třeba peníze zrovna nemáte k dispozici. Většinou je možné domluvit si splátkový kalendář, úředníci ale musejí vidět vaši snahu celou situaci řešit.

Když přijde exekutor

Povolání vymahače dluhů je až nejkrajnějším řešením problémů. Exekutor je povolán ve chvíli, kdy dlužník ignoruje veškeré výzvy a odmítá platit. "První věc, ze které je možné vymoci dluh, je odstavením bankovního účtu," popisuje Vorlíček. Z účtu se strhnou všechny peníze až do výše dluhu, pokud není na účtu dostatek peněz, dojde k odstavení.

"Další možností jsou srážky z příjmu," říká mluvčí. "Tam to závisí na výši vašeho dluhu a výši příjmu. Vypočítává se na základě nějakého životního minima," dodává.

Finálním krokem je soupis veškerého majetku dlužníka (nejprve movitého, pak nemovitého). V tuto chvíli obvykle dochází k prvnímu osobnímu setkání s exekutorem. "Platí to, že exekutor vám nemůže vzít věci denní potřeby (postel, lednici, skříň,...). Vykonavatel od soudního exekutora jde spíše po mobiliárním majetku, který má nějakou hodnotu, lze ho odstěhovat a je atraktivní pro další prodej (hlavně elektronika)," říká Vorlíček. Do této kategorie ale nespadají věci, ke kterým má dlužník citový vztah (snubní prsten, domácí mazlíčci,...). 

Nejčastější dotazy a omyly

• Můžu přijít o střechu nad hlavou, když nezaplatím pokutu v MHD?

Nejčastěji se lidé bojí toho, že zapomenou na nějaký dluh (třeba z dětství), a pak jim přijde obálka s "pruhem", která bude obsahovat kromě dlužné částky i vysoké penále. Když se tak stane, nezoufejte. O své bydlení nepřijdete. "Když dluh není vyšší než částka 30 tisíc, tak se exekuce nemovitého majetku nedělá," ubezpečil TN.cz Vorlíček.

• Může ke mně exekutor, i když nebudu doma? 

Pokud se zamknete doma a budete doufat, že exekutor odejde, pak jste na velkém omylu. Vymahač dluhů pověřený soudem je oprávněn vstoupit do domu či bytu i přes vaši nepřítomnost (nebo odpor).

• Jak se chránit před dluhy ostatních nájemníků/ spolubydlících/ příbuzných?

Pokud si chcete k sobě domů někoho nastěhovat, vždy je dobré myslet na osvědčené pravidlo "důvěřuj, ale prověřuj". Vy, nebo budoucí nájemce můžete zažádat o výpis z Centrální evidence exekucí, který stojí 60 korun a který jasně ukáže, jestli váš případný spolubydlící náhodou není v hledáčku exekutorů. Nevýhodou je, že tento výpis obsahuje pouze informace o právě probíhajících řízení, nikoliv o jednotlivých dluzích - ty si musíte hlídat sami.

• Může na mě exekutor, když má dluhy můj příbuzný nebo člověk, se kterým bydlím? 

Pokud dojde na to, že váš dům navštíví exekutor kvůli dluhům někoho jiného, vždy je dobré mít ke všemu doklady. Co se movitého majetku týče, musíte prokázat, že daná věc patří vám a pak vám také zůstane. Nemovitosti se pak posuzují podle toho, kdo je jejich vlastníkem (na koho je dům nebo byt napsán). Tyto údaje jsou v registru nemovitostí.

Příklad: Když má vaše dospělá dcera dluhy v řádech statisíců a trvalé bydliště psané na stejné adrese jako vy (dům je přitom psaný na vaše jméno), pak o střechu nad hlavou rozhodně nepřijdete. "Na to exekutor nesáhne - protože řeší dluhy dcery," potvrdil TN.cz Vorlíček.

• Můžu se kvůli dluhům dostat i do vězení?

Jen kvůli tomu, že máte dluhy, se do vězení nedostanete.

• Je možnost zastavit dluh pro nemajetnost?

Tato možnost opravdu existuje. Je to ale běh na dlouhou trať. Pokud není z čeho splácet dluh, musí pak exekutor průběžně sledovat dlužníka a ověřovat, jestli se jeho finanční situace nezměnila. Vymahač tak má s těmito takzvanými ''marnými exekucemi'' obrovské trápení a velké výdaje. Počet těchto případů navíc stále narůstá.

• Je možné dostat zabavený majetek zpět?

Odpověď hodně závisí na tom, jak rychle budete reagovat. Jak movité, tak nemovité věci se totiž prodávají a draží v aukcích. Když zaváháte a danou věc si "nevykoupíte" zpět, můžete o své věci nenávratně přijít. "Když zaplatíte část dluhu, tak o to se vám dlužná částka sníží," vysvětlil mluvčí Exekutorské komory.

• Stává se často, že by byli exekutoři cílem útoků?

"Dá se říct, že nějaké výhružky nebo verbální ataky se objevují velmi často - a ten trend je vzrůstající. Takové útoky, jako se stal třeba teď v Ostravě, je daleko - opravdu daleko méně - natož, aby šlo o střelbu a bylo to vyhodnocené jako pokus o vraždu," říká Vorlíček. "Poslední střelba na exekutora - a tam naštěstí nikdo nikoho nezranil - byla v lednu někde na Zlínsku. Případy se objevují, ale rozhodně nejsou na denní bázi," dodává.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky