Daniel Kozel (Komerční banka)
Makroekonomika  |  22.03.2002 10:32:04

Bilance zahraničního obchodu v únoru s přebytkem!!!

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      ČSÚ dnes oznámil, že schodek zahraničního obchodu dosáhl v únoru přebytku 1,8mld CZK oproti lednovému deficitu –6,1mld CZK.

       Podle průzkumu agentury Reuters trh očekával v průměru deficit ve výši –6,2mld CZK. Naše očekávání činilo –2,3mld CZK.

      

       Lednový výsledek zahraničního obchodu nás velmi potěšil. S naším odhadem jsme totiž byli na trhu největšími optimisty. Skutečnost však byla ještě růžovější. Pozitivní není totiž pouze dosažený únorový přebytek, ale i fakt, že se meziroční tempo růstu exportů udrželo v černých číslech, když byl zaznamenán růst o 0,4%. Po sezónním očištění si export meziměsíčně připsal 3,7%. Čeští exportéři se na zahraničních trzích i přes silnou korunu prosazují. To je především důsledkem přílivu FDI. Zahraniční investoři jednak zavádění moderní a produktivnější technologie umožňující zlepšovat kvalitu výrobků, jednak zahraniční mateřské společnosti zajišťují lepší přístup českých výrobců na zahraniční trhy.

       Data ukazují, že exportéři jsou mnohem citlivější na fázi hospodářského cyklu u našich největších obchodních partnerů, než na sílu koruny. To dokazuje snížení aktiva s Německem (o 0,5mld CZK) a naopak zlepšení bilance s Nizozemskem (o 2,1mld CZK), Spojeným královstvím (o 1,9mld CZK) a Francií (o 1,2mld CZK). Ztrátu poptávky v Německu se snaží čeští exportéři kompenzovat vývozem do zemí, kde je lepší konjunkturní situace.

       Na straně dovozů došlo v únoru k jejich meziročnímu propadu o –8,0%, ve srovnání s lednem byl meziměsíční sezónně očištěný index nižší o 3,7%. Hodnota dovozu je především důsledkem meziročního poklesu cen především u surovin a meziročním zhodnocením koruny, díky tomu se výrazně snížilo pasivum v obchodu se surovinami, polotovary a chemickými výrobky.

       Za posledních dvanáct měsíců v porovnání s předcházejícími dvanácti měsíci vzrostl dovoz o 6,7% a vývoz o 8,8%, úhrnné pasivní saldo 108,2mld. CZK tak bylo o 16,4mld. CZK nižší než za předcházejících 12 měsíců. Aktivum v obchodě se stroji a dopravními prostředky vzrostlo o 14,4mld. CZK a u průmyslového spotřebního zboží o 3,1mld. CZK. Zároveň se o 1,1mld. CZK snížilo pasivum v obchodě se surovinami, polotovary a chemickými výrobky. U zemědělského a potravinářského zboží se naopak schodek o 2,2mld. CZK prohloubil.

      

       Výhled: příznivý vývoj směnných relací a nižší dynamika zahraničně-obchodní výměny bude v nejbližších měsících dále působit ve směru snižování schodku českého zahraničního obchodu. Ve druhé polovině roku však očekáváme pozitivní působení oživení americké a evropské ekonomiky na českou. Oproti loňskému schodku –119mld CZK očekáváme letos jeho snížení stále na -105mld CZK.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688