Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  18.07.2016 16:01:03

MŽP chce měnit pravidla recyklace solárních panelů. Pro většinu trhu by to znamenalo konec


Ministerstvo životního prostředí požaduje, aby provozovatelem kolektivního systému, který spravuje povinné příspěvky na budoucí recyklaci solárních panelů, mohl být jen majitel velké fotovoltaické elektrárny. Těch je v ČR jen několik.

Podle představ ministerstva, které jsou součástí navrhovaných změn platné legislativy upravující budoucí recyklaci solárních panelů, by mezi zakladateli každého kolektivního systému pro správu ze zákona vybíraných poplatků musel být minimálně jeden provozovatel fotovolatické elektrárny o minimálním výkonu 10 MW. „Podobně velkou výši instalovaného výkonu může mít nanejvýš deset elektráren,“ tvrdí Karel Krejsa, ředitel společnosti Asekol, která jeden ze systémů provozuje.

Ve hře je 1,5 miliardy

Každý provozovatel fotovoltaiky je ze zákona povinen odvést do některého z kolektivních systémů poplatek na budoucí recyklaci svých panelů. Systém potom tyto finance spravuje, a pokud majitel elektrárny po ukončení její životnosti nezlikviduje ekologicky panely sám, budou vybrané prostředky využity právě na jejich recyklaci. Ta se však u stávajících zařízení očekává nejdříve za dvacet let. Do té doby budou kolektivní systémy spravovat vybrané příspěvky v celkové částce okolo 1,5 miliardy korun.

Kolektivním systémům se nelíbí, že ke změnám pravidel dochází krátce po té, co byla vůbec stanovena. „Stát připravuje změny legislativy po necelých třech letech fungování, i když byl celý systém nastavený na dvacet let dopředu,“ upozorňuje například Veronika Hamáčková, ředitelka systému REsolar, který je jedničkou na trhu.

Návrh MŽP předpokládá, že všechny kolektivní systémy, již vybírající a spravující recyklační poplatky, si zažádají o novou licenci. Pokud nebudou mít ve svých řadách FVE nad 10 MW, tak ji nezískají a již vybrané prostředky budou muset převést konkurenci, nebo Státnímu fondu pro životní prostředí. „Požadovaný výkon předpokládá, že provozovatel má dostatek finančních prostředků k zajištění provozu kolektivního systému,“ zdůvodňuje požadavek mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Ovšem provoz systému by podle zákona měl být zajištěn z vybíraných prostředků, tedy nějaká vnější investice by neměla být potřebná. Naopak, po uskutečněné recyklaci a odečtení skutečných nákladů, by měli povinně platící provozovatelé FVE dostat nevyužité peníze zpět.

Je poplatek nutný?

Problematická je i sama výše poplatku. Ten je stanoven vyhláškou MŽP na 8,50 za jeden kilogram instalovaných panelů. Údajně by tato částka měla garantovat, že na recyklaci bude dost peněz. Provozovatelé fotovoltaiky namítají, že částka je neúměrně vysoká. Do jisté míry jim dává za pravdu i nedávná studie ČVUT, podle níž cena surovin, které lze recyklací panelů získat bude vyšší než náklady na recyklaci samotnou. Jinými slovy recyklaci by zaplatilo například získané stříbro a hliník, proto lze předpokládat, že ekologická likvidace panelů by byla zajištěna na komerční bázi i bez vybírání poplatku.

–mic–

Solární revoluce: termofotovoltaické články bourají hranice v účinnosti

USA: Zaměstnanost v solárním byznysu překonává zbytek ekonomiky

Okna se mohou stát solárními kolektory. Vědci na tom pracují.


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688