Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  22.06.2016 14:41:29

Sazka rokem 2015 potvrzuje nastartovaný trend růstu

 

Celkové tržby společnosti Sazka za rok 2015 dosáhly 11,3 miliardy korun, meziročně o 23 % více a ve srovnání s rokem 2013 jde dokonce o 41% nárůst. Z utržených peněz šla polovina na vyplacení výher, bezmála 1,25 miliardy korun odvedla Sazka státu za loterní daň a daň z příjmu. Čistý zisk společnosti činil 994 milionů korun. 

„V minulosti byly hospodářské výsledky Sazky silně spjaty s úspěšností Sportky, jakožto největší loterie u nás. Mám radost, že se nám daří tuto přímou úměru stále snižovat. Podíl Sportky na celkových tržbách je samozřejmě stále markantní, nicméně například Eurojackpot a stírací losy tvoří v tuto chvíli dohromady přibližně čtvrtinu loterních tržeb Sazky,“ říká generální ředitel Sazky Robert Chvátal a dodává: Výsledky prvního pololetí tohoto roku ukazují, že v nastaveném trendu zvyšování tržeb budeme pokračovat i letos, a to zhruba o 6 – 7 %. Počítali jsme s výraznějším růstem, ale přibrzdí nás o 3 % vyšší loterní daň, která zapříčiní pokles provozního zisku o přibližně 150 milionů korun.“

Výrazný vliv na hospodaření Sazky v dalších obdobích bude mít jistě také chystaný loterní zákon, který by měl začít platit od začátku roku 2017. V současné době se dají loterní hry, jako je Sportka nebo Eurojackpot, sázet pouze prostřednictvím terminálové sítě Sazky. Podle nového zákona budou hry spuštěny i na internetu. „Díky nové legislativě budeme moci oslovit nové hráče a zároveň lépe cílit na ty současné. Očekáváme také novou konkurenci, kterou zákon určitě přinese. Věřím, že regulátor bude striktně bojovat proti ilegálům a zajistí tak rovné podmínky pro všechny na trhu,“ doplňuje Chvátal.      

 

 

Rostou počty milionových výher

  

Počet milionářů vzrostl v meziročním srovnání téměř trojnásobně, v roce 2014 jich bylo 106, zatímco vloni se z milionové a vyšší výhry radovalo už 288 šťastlivců. Noví milionáři si rozdělili celkem 1 154 056 794 korun. Celkově Sazka ve všech hrách vyplatila přes 25 milionů výher v hodnotě přesahující 6 miliard korun. Historicky nejvyšší výhru 2,466 miliardy korun si v květnu ve hře Eurojackpot připsal sázející z Pardubického kraje. „Hlavním důvodem rekordního počtu výher a tržeb jsou inovace v portfoliu her, kdy se zvýšil počet milionových výher. Pomohlo například zavedení doplňkové hry Plus Mega a především rozpuštění Superjackpotu Sportky, díky kterému si 100 sázejících mezi sebe rozdělilo 200 milionů korun. Obliba loterních her je však u nás ve srovnání se zahraničím stále na nižší úrovni. Například v Rakousku sází více jak polovina populace, v Česku jsme zhruba na třetině. Potenciál pro růst je zde stále obrovský,“ vysvětluje Chvátal.

 

 

 

Sazka a sport

  

Sazka v loňském roce odvedla téměř miliardu korun na loterní dani. Na podporu mládežnického sportu putovala čtvrtina z celkové částky. „Vyšší odvod nám zákon neumožňuje, jeho novela ho úplně zrušila. Sazka je přesto stále připravena alokovat celou výši loterní daně ve prospěch českého sportu a kultury,“ uzavírá Chvátal. Sazka ze svých prostředků realizuje spolu s Českým Olympijským výborem několik projektů, které pomáhají rozhýbávat české děti a mládež. Už třetím rokem běží na více než 1 600 školách Sazka Olympijský víceboj, do něhož se zapojilo už přes 300 tisíc dětí. Sazka a ČOV zároveň spravují a vytváří největší databázi sportovních klubů a sportovišť na webu sportvokolí.cz. Díky partnerství s Českou Olympijskou nadací se daří podporovat ve sportování děti ze sociálně znevýhodněných rodin.

 

 

 

Veronika Marková

 

tisková mluvčí společnosti SAZKA a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.10.2019Zlato – pozitivní trend potvrzuje svou sílu Ing. Zdeněk Ďuriš (EKKA-Gold s.r.o.)
16.02.2018Česko rostlo nejrychleji od roku 2015… ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688