Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.04.2016 10:30:41

Další spor mezi Vitáskovou a vládou na obzoru: Chovanec navrhuje snížení počtu místopředsedů ERÚ


Spor o budoucnost Aleny Vitáskové v čele Energetického regulačního úřadu (ERÚ) sice skončil, ale na obzoru je další střet.

Jak zjistil Ekonomický deník, ministr vnitra Milan Chovanec navrhl novou systemizaci míst na ERÚ tak, aby se naplnil zákon o státní službě. Součástí jeho návrhu ovšem je, aby se snížil počet míst místopředsedů ERÚ. S tím však nesouhlasí předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Ministerstvo vnitra, respektive náměstek ministra pro státní službu, byl vládou na konci února zaúkolován, aby předložil vládě návrh změny systemizace služebních a pracovních míst podle zákona o státní službě, která bude v souladu se závěrem Legislativní rady vlády. Ta došla k závěru, že se na předsedu a místopředsedy ERÚ nevztahuje zákon o státní službě, což vláda akceptovala.

Ministerstvo podle zjištění Ekonomického deníku nyní navrhuje, aby vláda schválila změnu systemizace ERÚ, která spočívá ve snížení počtu služebních míst představených o 6 míst a v navýšení počtu pracovních míst o 6 míst vedoucích zaměstnanců. Jedná se o místa předsedy a místopředsedů.

Ministerstvo vnitra však zároveň upozorňuje vládu na „nesoulad organizační struktury se zákonem č. 234/2014 Sb., o státní službě a s nařízením vlády č. 92/2015 Sb., o pravidlech pro organizaci služebního úřadu“. Tento nesoulad má spočívat podle názoru MV v tom, „že místopředsedové ERÚ stojí v čele sekcí, přičemž podle § 9 zákona č. 234/2014 Sb., o státní službě, musí být představeným státní zaměstnanec, tedy zaměstnanec v režimu zákona o státní službě, a tím je v tomto případě ředitel sekce“. MV dále argumentuje nařízením vlády č. 92/2015 Sb., o pravidlech pro organizaci služebního úřadu, které „hovoří v § 5 odst. 5 o řediteli sekce, který je bezprostředně podřízen vedoucímu služebního úřadu nebo jeho zástupci, zřizuje-li toto systemizované místo jiný předpis“.

Oním „jiným předpisem“ je energetický zákon. Ten zřizuje místo místopředsedy ERÚ a současně ukládá předsedovi ERÚ, aby určil pořadí jejich zastupování, je-li jich více. „Jestliže energetický zákon přiznává místopředsedovi oprávnění dávat státnímu zaměstnanci příkazy k výkonu státní služby, pak je to zejména pro případ, kdy předseda ERÚ nevykonává svoji funkci, např. z důvodu nepřítomnosti, a místopředseda jej zastupuje. V tomto případě pak místopředseda uděluje příkazy k výkonu státní služby řediteli sekce, který je mu z titulu zastupování podřízen. Dle názoru Ministerstva vnitra ani z energetického zákona nevyplývá, že by místopředseda mohl nahradit ředitele sekce“, píše se v návrhu MV pro vládu.

MV navrhlo Aleně Vitáskové řešení. A to snížit počet míst místopředsedů, kdy by se někteří místopředsedové stali řediteli sekcí ERÚ a vztahoval by se tedy na ně zákon o státní službě. „Toto řešení by mělo minimální dopady vzhledem k situaci, kdy většina míst místopředsedů není obsazena a jejich ‚přeměna‘ tak bude nejméně komplikovaná. Současně by zřízení míst ředitelů sekcí mohlo přispět k zachování kontinuity odborného vedení ERÚ po 1. srpnu 2017, kdy bude v čele ERÚ stát Rada. V neposlední řadě tento návrh odpovídá i hospodárnému pojetí plnění úkolů svěřených organizační složce státu“, argumentuje MV v materiálu pro vládu, který má Ekonomický deník k dispozici. Tento návrh řešení však Alena Vitásková odmítla a je tak zřejmé, že mezi vládou a předsedkyní ERÚ půjde o další spor.

Redakce


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688