Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  28.01.2016 06:00:53

Apple má další problém. Jmenuje se iPad


Nad Applem se postupně stahují mračna, a to rekordním čtvrtletním výsledků navzdory.

Když Steve Jobs před šesti lety představil iPad, byla to ta největší událost od doby, kdy se objevil iPhone. Poslední údaje společnosti s nakousnutým jablkem ve znaku však naznačují, že ty pověstné loňské sněhy dávno roztály, myslí si přispěvatel portálu Marketwatch.com Brett Arends.

Objem prodejů iPadu se během posledního čtvrtletí minulého roku snížily o čtvrtinu. Jen vánoční prodeje se ocitly na nejnižších úrovních za posledních 5 let. Ještě nikdy od roku 2011, kdy byl iPad stále relativně nový produkt, se neocitly níže.

V posledním kvartále 2015 prodal Apple 16,1 milionů iPadů, zatímco o rok dříve to bylo 26 milionů. Není proto divu, že je bylo před pár měsíci možné koupit za velmi dobré ceny. Nikdo je totiž nechtěl. Úpadek iPadu však může být jen špičkou ledovce na cestě Applu do historie a dost možná je to známka něčeho ještě horšího.

Hlavním viníkem se zdá být narůstající trend přerostlých „phabletů“ jako iPhone 6s a 6s plus. Ty totiž iPady postupně zabíjejí. V podstatě jde o příliš velké zařízení na telefon a příliš malé na tablet. A jsou prý také předražené. Zákazník kolikrát raději zaplatí pár set dolarů za iPad mini s připojením k telefonní síti, než téměř dvakrát tolik za přerostlý iPhone.

Apple si však nikdy nelámal hlavu s tím, že jeden jeho produkt požírá jiný. Připomeňme například, jak iPhone zlikvidoval iPod, a je nutno dodat, že v případě úspěšných a inovativních společností nejde o nic výjimečného. Na druhé straně jsou v tom utopené náklady a může to odradit od prodejů u jiných produktů téže firmy.

Nicméně nový iPad Pro, obří 13palcový tablet za téměř 1 tisíc dolarů nemusí být tím největším strašákem pro Apple. Velké nebezpečí, kterému Apple již nějakou dobu čelí, je nasycení trhu. V jistém ohledu se chytré telefony mohou stát asi tak stejně zábavnými jako digitální hodinky.

Je až s podivem, kolik lidí je stále fascinováno novějším a pořád dražším chytrým telefonem, který je ovšem jen o něco málo lepší, než ten drahý, který už mají. Přesto se však zdá, že prodeje iPhonu dosáhly svého stropu a šéf Applu Tim Cook již pro tento rok předpovídá jejich pokles. Apple totiž musí každý rok přijít s něčím revolučním, aby zajistil, že se peníze pořád posypou. A to ještě neznáme žádná oficiální čísla o prodejích hodinek Apple Watch.

Apple vykázal rekordní zisk

Přestože má tento rok Applu přinést snížení tržeb z prodeje chytrých telefonů, za poslední kvartál společnost vykázala rekordní zisk. Při rekordních čtvrtletních tržbách na úrovni necelých 76 miliard dolarů vytvořil Apple zisk ve výši 18 miliard dolarů. Nebo 3,06 dolarů na akcii, chcete-li. Hrubá marže činila 40,1 %, což je meziroční zvýšení o 0,2 procentního bodu. Celé dvě třetiny tržeb pak tvořily prodeje v zahraničí.

„Náš tým dotáhl Apple k nejlepším čtvrtletním výsledkům v historii, a to díky nejvíce inovativním produktům na světě a největším prodejům iPhonu, Apple Watch a Apple TV,“ řekl Tim Cook. Růst našich služeb během posledního čtvrtletí výrazně zrychlil a počet našich prodaných zařízení překročil důležitý milník jedné miliardy aktivních kusů,“ dodal.

„Rekordní prodeje a silné marže zajistily rekordní čistý zisk, a to navzdory složitým makroekonomickým souvislostem,“ řekl Luca Maestri, finanční ředitel Applu. „Vytvořili jsme 27,5 miliardy provozního cash flow a dali našim investorům více než 9 miliard dolarů v podobě dividend a zpětných odkupů akcií,“ dodal.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.09.2023Apple se potýká s problémy v Číně ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
04.05.2022Apple je platforma a má „dobrý“ problém Patria (Patria Finance)
14.12.2021Solana má další problémy. Co se stalo? cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688