Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Akcie ve světě  |  08.01.2016 06:00:54

Barclays ruší místa v Asii


Škrty v síti poboček věhlasné banky se dotknou i míst považovaných za oázy investičního bankovnictví jako je třeba Jižní Korea nebo Singapur.

Britská banka se rozhodla zrušit celkem asi padesát poboček určených pro investiční bankovnictví a poradenství nejen v Jižní Koreji a Singapuru, ale také na Tchajwanu, píše s odkazem na dobře informované interní zdroje Business Insider. Podle zdroje je rušení investičních poboček důsledkem reorganizací banky, ale také odrazem přiškrcení ekonomického vývoje v oblasti jihovýchodní a jihozápadní Asie.

Zavírání poboček se dotkne dokonce i Indie, která představuje jednu z nejmohutnějších a nejrychleji rostoucích ekonomik světa.

Podle Jese Staleyho, který ve struktuře Barclays zastává vedle pozice CEO také místo šéfa asijských operací, se banka, která je mimochodem třeba dlouholetým hlavním partnerem superbohaté ostrovní fotbalové Premier League, chce “držet blíž míst, která jsou klíčová pro další směřování globální ekonomiky.”

Pokud takovýmito místy v Asii není Jižní Korea, Hong Kong, Singapur či Tchajwan s Indií, zbývá už jenom málo míst, kde by Barclays mohla dělat investiční byznys. Prakticky vzato zbývají jen dvě: Čína a Japonsko.

Právě sem by se mělo investiční bankovnictví Barclays zaměřit; další kanceláře ponesou hlavní tíhu reorganizace Barclays – a ta není nevýznamná. Banka chce v následujících třech letech propustit zhruba 14 procent ze svých devatenácti tisíc zaměstnanců.

Propouštění v Barclays je součástí vlny, která odstartovala v roce 2007 a stále nepolevuje. Velké banky v Evropě a Spojených státech v letošním roce ohlásily zrušení téměř 100 tisíc pracovních míst. Podle informací Business Insideru v prvním čtvrtletí tohoto roku ohlásí další propouštění také francouzská banka BNP Paribas.

Barclays musí navíc stále ještě zaplatit pokutu v přepočtu 2,8 miliardy korun za zjednodušení kontrolních procesů při transakcích v letech 2011 a 2012 sjednaných pro skupinu majetných klientů. Místo aby důkladně prověřila politicky exponované osoby, jak byla povinna, naopak své standardní procedury urychlila.

-of-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688