Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Makroekonomika  |  30.12.2015 06:00:42

USA varují EU statutem tržní ekonomiky pro Čínu


Spojené státy varují Brusel před přiznáním statutu tržní ekonomiky Číně. Mohlo by to vést k zaplavení amerického i evropského trhu neférově laciným zbožím.

Spojené státy důrazně nedoporučují Evropské unii, aby přiznala Číně status tržní ekonomiky. To by podle Washingtonu mohlo vést k zaplavení amerického i evropského trhu neférově laciným čínským zbožím. Informoval o tom portál Financial Times.

Získání statutu tržní ekonomiky v rámci členských zemí WTO je dlouhodobým cílem Čínské lidové republiky. Pokud by Čína v této snaze uspěla, pak by to pro USA i Evropskou unii znamenalo značné ztížení možností, jak uvalit cla na dovážené zboží z Číny, u něhož je podezření, že je na americký a evropský trh dodáváno za dumpingové ceny. Američtí představitelé před tím varovali své protějšky z EU.

Evropská komise však s představou, že by Čína získala status tržní ekonomiky, poměrně sympatizuje. Podle Financial Times má Evropská komise své rozhodnutí učinit začátkem února příštího roku. Německá kancléřka Angela Merkelová tuto myšlenku podporuje, podobně jako britský ministr financí George Osborne.

Ostatní evropské vlády v čele s italskou, a spolu s odbory v tradičních odvětvích, jako ocelářství, keramika či textil, jsou silně proti. Diskuse se vede především nad podmínkami, za kterých byla Čína přijata do Světové obchodní organizace (WTO) v roce 2001. Peking si totiž své členství ve WTO vysvětloval tak, že po 15 letech mu bude status tržní ekonomiky přiznán automaticky, tedy ke konci roku 2016.

To je ovšem výklad, s nímž řada právníků, specializujících se na obchodní právo, zcela nesouhlasí. Argumentují tím, že Peking ovlivňuje ceny, poskytuje podpory, a to různým odvětvím, což Čínu ze získání požadovaného statutu diskvalifikuje.

Čína byla do WTO přijata před téměř 15 lety na základě očekávání, že již nyní bude tržní ekonomikou. Doposud se tak nestalo a bylo by špatné, pokud by Čína tento status získala jen na základě splnění tak malého počtu kritérií,“ řekl pro Financial Times David Martin, člen Evropského parlamentu.

Evropská unie je ve svých úvahách o statutu čínské ekonomiky zastižena v situaci, kdy je tato otázka velmi citlivá. Zejména s ohledem na ocelářský průmysl, který od roku 2009 ztratil přibližně pětinu pracovní síly a navíc právě Čínu obviňuje z neférových cen jejího zboží.

Evropská komise zároveň chce napravit obchodní vztahy s Čínou poté, co v minulých letech proběhlo několik nepěkných obchodních sporů. Evropská unie očekává, že v nejbližší budoucnosti se zde objeví čínské investice v objemu kolem 300 miliard eur, a to zejména do infrastrukturního fondu, jehož cílem je rozdmýchat hospodářský růstEU.

„Přístup BruseluČíně je mnohem lepší, než přístup Washingtonu,“ řekl Tu Xinquan, expert na mezinárodní obchod na Mezinárodně-obchodní a ekonomické univerzitě v Pekingu. „Samozřejmě, že evropská odvětví nebudou přiznání statutu tržní ekonomiky Číně nikterak nakloněna. Ale myslím si, že je již čas na stanovení pevného data,“ dodal Xinquan.

Podle pravidel WTO status „ne-tržní ekonomiky“ dává Spojeným státům i Evropské unii daleko větší paletu opatření, kterými mohou být eliminovány dopady neférově stanovovaných cen při dovozu.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688