Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  03.01.2016 09:04:51

ERÚ: Podpora pro OZE byla vypsána


Energetický regulační úřad vypsal podporu pro podporované zdroje energie. Cenové rozhodnutí však podepsal jeho místopředseda.

Energetický regulační úřad dnes vypsal podporu pro podporované zdroje energie na rok 2016, které byly uvedeny do provozu v letech 20062012 včetně. ERÚ to dnes oznámil na svých webových stránkách. Vzápětí zveřejnil cenové rozhodnutí v Energetickém regulačním věstníku a následně na svých webových stránkách. Po několika měsících tak končí spor mezi Energetickým regulačním úřadem a ministerstvem průmyslu a obchodu, respektive vládou a je tak zažehnána hrozba ekonomických potíží provozovatelů dotčených energetických zdrojů. Cenové rozhodnutí podepsal místopředseda ERÚ Jan Nehoda.

Podpora má trojí podobu. Jednak jako nevratná investiční podpora, dále pak jako garantovaná výkupní cena a v neposlední řadě jako zelený bonus. Investiční podpora je stanovena v procentech, odstupňována podle instalovaného výkonu a rozlišena podle typu zdroje. Na nejvyšší investiční podporu tak dosáhnout provozovatelé vodních, větrných a solárních elektráren s instalovaným výkonem, přesahujícím 50 MW, a to 35 % z pořizovaných nákladů. U elektráren, využívajících spalování biomasy, bioplynu, využívajících energii druhotných zdrojů, nebo u výroben kombinované výroby elektřiny a tepla je maximální výše investiční podpory stanovena na 11,5 %.

Výkupní ceny elektřiny a zelené bonusy jsou pak stanoveny podle typu energetického zdroje, podle toho, o jaký tarif se jedná (jednotarifní či dvoutarivní pásmo), a podle toho, kdy byl zdroj uveden do provozu. Obecně platí, že čím později byl daný energetický zdroj zprovozněn, výše zeleného bonusu a výkupní ceny elektřiny je nižší. Výjimkou jsou malé vodní elektrárny, kde platí obrácený princip – čím „mladší“ elektrárna, tím vyšší výkupní ceny i zelené bonusy.

Nejvyšší výkupní ceny a zelené bonusy jsou stanoveny pro fotovoltaické elektrárny, kde u nejmladších instalací každá z podpor dosahuje kolem 6 tisíc kourn za MWh. Naopak nejmenší částkou je podporována výroba elektřiny (hovoříme-li o zdrojích, které jsou primárně určeny k výrobě elektřiny) z větrných elektráren (kolem 2300 korun za MWh jak u zelených bonusů, tak u výkupních cen). Absolutně nejmenší podporu však mají takové zdroje, jako spalování komunálního odpadu nebo kombinovaná výroba elektřiny a tepla, kde provozovatelé mohou získat prakticky jen zelený bonus. Jeho výše se pohybuje v rozmezí 45 až 1580 korun za MWh. Celkově se má v roce 2016 na podporách pro podporované zdroje energie tímto cenovým rozhodnutím rozdělit až 42 miliard korun.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:26  Graf dne - USDJPY (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688