BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  10.12.2015 12:12:14

Nový Zéland snížil sazby, NZD posiluje, výborná data z trhu práce Austrálie, dnes zasedá BoE, analýza EUR/USD, USD/CHF

Australský dolar v noci posílil o 1,3 procenta na hodnotu 0,7330 proti USD, čímž se přiblížil k 4měsíčnímu maximu 0,7386 a 200dennímu průměru, kde se obchodoval předchozí týden předtím, než ho zasáhl komoditní výprodej. AUD pomohla posílit výborná data z domácího trhu práce. Počet zaměstnaných lidí vzrostl v listopadu o 74 000 místo ekonomy očekávaného poklesu 10 000. Míra nezaměstnanosti spadla v listopadu na 19měsíční minima 5,8 procenta z říjnových 5,9 procenta. Analytici dokonce čekali, že se nezaměstnanost zvýší na 6 procent. Proto pokles tohoto ukazatele byl pro trh velmi pozitivním překvapením. Austrálie pozitivně šokovala daty z trhu práce už druhý měsíc v řadě. Ačkoliv výhled pro inflaci a investice zůstává slabý, šance na snížení úrokové sazby v prvním čtvrtletí příštího roku klesají na 20 procent.

Novozélandský dolar (NZD) si v noci rovněž polepšil a proti USD vzrostl na hodnotu 0,6780, čímž se přiblížil k maximům z předchozího týdne 0,6786. Hodnota 0,6900 pro něj dále zůstává silnou rezistencí. NZD překvapivě posílil, i když tamní centrální banka (RBNZ( na svém včerejším zasedání snížila základní úrokovou sazbu o 0,25 procenta na 2,50 procenta.

NZD nereagoval na samotný krok banky, ale na to, že centrální banka naznačila, že jde o poslední snížení sazeb, kterým je tento cyklus ukončen. Dalším krokem by pak měl být už jenom růst úrokových sazeb. Většina ekonomů dotázaných společností Reuters očekává, že RBNZ ponechá základní úrokovou sazbu příští rok na nezměněné úrovni 2,5 procenta. Banka ve svém prohlášení včera uvedla, že očekává dosažení inflačního cíle v rozmezí 1 až 3 procent již v prvním čtvrtletí příštího roku bez použití dalších monetárních stimulů. NZD po včerejším zasedání centrální banky posílil přes 1 procento proti euru, jenu a libře.

Ewald Nowotny z ECB včera obhajoval kroky centrální banky z předchozího týdne, když uvedl, že trhy čekaly od banky příliš moc stimulů a ekonomové by se měli více soustředit na fundamenty eurozóny, aby správně korigovali svá očekávání. Euro po jeho slovech mírně posílilo a obchoduje se stabilně nad úrovní 1,10 proti USD.

Britská libra (GBP) včera proti USD vyskočila na hodnotu 1,5100 před dnešním zasedáním centrální banky (BoE). Británie je stále v pořadí druhým favoritem na zvýšení úrokových sazeb. S tím jak se Fed přibližuje k tomuto kroku, roste i optimismus utažení měnových podmínek na ostrovech, kde se ekonomice daří a reálně mzdy díky nulové inflace rostou solidním tempem. Díky vyšším mzdám by pak domácnosti měly být schopné utáhnout i dražší půjčky a hypotéky, které by jim vyšší úrokové sazby přinesly. Průzkum společnosti Reuters ukazuje, že většina ekonomů očekává zvýšení sazeb na ostrovech v druhém kvartálu příštího roku. Dnes se od banky čeká, že bude méně pesimistická, co se týče vývoje globální ekonomiky a potenciálních nástrah plynoucích pro britskou libru. Klíčový dnes bude počet hlasujících členů za zvýšení základní úrokové sazby a zápis za zasedání bankovní rady. Dosud za utažení měnových podmínek hlasoval jenom jeden člen z 9.

Z 4hodinového grafu EUR/USD vidíme, že hodnota 1,10 je pro měnový pár silná rezistence. Je zde rovněž Fibonacciho hladina 50 předchozího výprodeje 14/10-3/12. Medvědí divergence s oscilátorem MACD naznačuje, že EUR/USD by mohl oslabit, a to buď k Fibo úrovni 38,20 nebo  níže až k 1,0890.

Podobnou analogii jako na EUR/USD lze vidět i na měnovém páru USD/CHF. Tyto páry se obecně vyvíjejí opačným směrem. Je proto logické, že u USD/CHF vidíme náznaky posílení. Z pohledu na denní graf lze vidět, že zóna 0,9840-0,9880 je silnou supportní úrovní. NA 4hodinovém grafu vidíme náznak býčí divergence s oscilátorem MACD a rovněž svíčku, která naznačuje, že trh si není jistý, zdali chce pokračovat v poklesu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688