Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.10.2015 17:45:00

Japonsko směrem k nemyslitelnému

Na konci září japonský premiér Shinzo Abe vyhlásil nové cíle jeho ekonomické politiky shrnované pod názvem Abenomie. A mezi tyto cíle zařadil potenciální bombu – plán zvýšení japonského nominálního produktu během následujících pěti let o 20 % na 600 bilionů jenů.

Cílení nominálního produktu je v posledních letech poměrně intenzivně diskutováno na teoretické úrovni. Podle mne zní argumenty pro jeho používání poměrně přesvědčivě. V praxi ale cílení NHDP v čisté formě v podstatě užíváno není (tedy doposud nebylo). Hlavní příčinou bude namísto pečlivé analýzy přínosů, nákladů a rizik možná spíše to, že jde přece jen o dost revoluční návrh a i centrální banky mají tendenci jít cestou nejmenšího odporu (což nemusí být vždy špatné). Jak jsem ale uvedl, Japonsko je zde nyní napřed a pustilo se cestou, která je jinde stále v podstatě nemyslitelná. Možná proto, že mimořádně situace si vyžadují mimořádné kroky.

Funguje japonské QE, nebo ne?

Japonská monetární politika bývá kritizována zleva i zprava a každý si potřebnou hůl na bití japonského monetárního psa (tj. BoJ) lehce najde. Někdo tak například tvrdí, že Japonsko už před lety vyzkoušelo QE, ničeho nedosáhlo a nyní tak s dalším programem QE jen nemístně hazarduje (o cílení NHDP nemluvě). Ono ale není QE jako QE. Při jeho provádění je klíčová rozhodnost a tolikrát skloňovaná důvěryhodnost. Pak může dojít i k tomu, že trhy a ekonomika se hýbou potřebným směrem ještě předtím, než centrální banka konkrétní kroky podnikne. Slovo je mocné a není to tak dávno, co toho využívala i ČNB (aby si ale nakonec potvrdila, že není všemocné).

Existují pádné argumenty, proč bylo QE prováděné BoJ po přelomu tisíciletí prováděno neefektivně. Jednoduše řečeno, cíl ani taktika neměly potřebnou důvěryhodnost. Po roce 2011 se tak BoJ snažila o napravení tohoto „detailu“, výsledky sice nejsou optimální, ale také ne tak špatné, jak se z některých komentářů může zdát. Následující graf porovnává vývoj japonského NHDP během předchozího QE a během politiky Abenomie. Jak jsem naznačil, výsledky toho druhého nejsou asi takové, jak se čekalo, ale rozdíl oproti prvnímu pokusu je přesto značný:

Jaopnsko.png

Zdroj: David Beckworth

Co přinese cílení NHDP?

Podobně jako u QE je i u cílení NHDP (v Japonsku i kdekoliv jinde) důležitá víra veřejnosti v to, že to vláda a centrální banka vše myslí vážně. V extrému tak jsme v paradoxní situaci, kdy pro naplnění daného kredibilního cíle nemusí centrální banka dělat v podstatě nic. Veřejnost se totiž začne chovat, jako by změna byla garantovaná, a tím onu změnu sama efektivně garantuje. Můžeme tomu také říkat další sebenaplňující se proroctví.

Pokud tedy chceme odhadovat, co přinese další japonské QE a jeho kombinace s cílením NHDP, musíme se bavit o důvěryhodnosti těchto plánů. Podle „nového monetaristy“ Davida Beckwortha (a velkého zastánce cílení NHDP) je Abeho cíl příliš ambiciozní, což se podepíše na důvěryhodnosti a následně efektivitě (i zde je samozřejmě patrná kruhová reference a problém slepice – vejce). Ekonom k tomu zmiňuje ještě jeden problém: Růst NHDP byl doposud tažen zejména růstem inflace. Pokud by tomu tak bylo i nadále, stárnoucí japonská veřejnost by tento vývoj nemusela skousnout. Jinak řečeno, onu důvěryhodnost nakopávají úvahy o tom, že veřejnost nakonec nebude chtít, aby plán byl naplněn.

Vlastně tedy ani nevím, zda by zastánci cílení NHDP měli jásat nad tím, že doposud nemyslitelné je najednou testováno v jedné z největších ekonomik na světě. Deflaci dlouhodobě čelící japonská ekonomika může být v mnoha ohledech ukázkou věcí příštích i pro jiné vyspělé ekonomiky. Pokud tam nebude cílení NHDP efektivní, bude to interpretováno tak, že tudy cesta rozhodně nevede (podobně jako předtím s polovičatým QE). Což bude možná škoda.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:38  Noční útok Izraele poslal futures na S&P500 pod 5000 bodů Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

02.03.2021Úspěšný byznys vs. narůstající nejistota: Myslete na nemyslitelné! Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
28.09.2018Nastává nemyslitelné? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688