Alternativní zdroje a ekologické chování: chovají se Češi ekologicky?

TNBiz, 16.9.2015

Alternativní zdroje energie využívají jen 4 % Čechů a pouze 2 % lidí bydlí v dřevostavbě, ukázal to průzkum Raiffeisen stavební spořitelny. A když se pustíme do rekonstrukcí, myslíme hlavně na to, abychom ušetřili peníze. Na přírodu si příliš nevzpomeneme.

Přitom vhodnými stavebními úpravami lze totiž nejen ochránit životní prostředí, ale současně i výrazně snížit rodinný rozpočet. Mnoho Čechů ale na ekologický aspekt ve spojitosti s bydlením a jeho modernizací příliš nehledí.

Hlavním důvodem, proč lidé přistoupili či plánují přistoupit k rekonstrukci nemovitosti, je snaha ušetřit náklady za energie a snížit výdaje na bydlení. Uvedlo to celkem 45 % respondentů. "Pouze několik dotázaných z celkového počtu 508 respondentů však automaticky uvedlo, že motivem k rekonstrukci je pro ně ohleduplnost k přírodě a životnímu prostředí. Jak je vidět, lidé si často neuvědomují, že ekologická a ekonomická stránka jdou spolu ruku v ruce. Vhodně zvolené úpravy totiž ve výsledku dokážou ušetřit až 70 procent původních nákladů na energie,“ říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Každý desátý majitel rodinného domu zaplatí za vytápění více než 48 000 korun ročně. V případě bytových domů zaplatí každá desátá domácnost ve srovnání s domy sice o polovinu méně, ale i tak jsou tyto náklady zbytečně vysoké. Ušetřit lze vhodnými stavebními úpravami, podle ekologických trendů, které do následujících let zajistí významnou ekonomickou úsporu.

Patří mezi mě například zateplení fasády, výměna oken či izolace střechy a komína. V České republice se o slovo čím dál víc hlásí také alternativní zdroje energie a výjimkou už dnes nejsou ani majitelé pasivních domů a dřevostaveb.

Alternativní zdroje energie

Aktivními uživateli solárních panelů či tepelných čerpadel jsou zatím pouze 4 % respondentů. Dalších 50 % využití těchto technologií zvažuje, z toho 21 % dotázaných dokonce vážně plánuje jejich instalaci.

V dřevostavbách bydlí zatím jen 2 % dotázaných. Jedna čtvrtina respondentů však zvažuje, že by se do dřevostavby přestěhovala.

Zvažovali jste někdy, že se přestěhujete do dřevostavby?

"S dřevostavbou můžete výrazně ušetřit na energiích, oproti klasickým zděným domům dokonce až trojnásobně. Mají výborné tepelně-izolační vlastnosti, vyznačují se rychlým a efektivním vytápěním a navíc jejich výstavba na klíč trvá přibližně půl roku, což také mnozí lidé ocení. Popularita dřevostaveb v České republice začíná pomalu narůstat, stále se ale netěší takové oblibě, jakou by si zasloužily. Já sám v dřevostavbě bydlím a rozhodně bych už neměnil,“ říká architekt Martin Kulštejn.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy