BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  12.08.2015 12:27:14

Akciové indexy pod tíhou čínských experimentů; analýza Dow Jones, AUD/USD, NZD/USD

Evropské burzy dnes pokračují ve včerejším výprodeji. Propadly se na měsíční minimum, když devalvace čínské měny nadále tíží globální akciové trhy. Index „blue chips" eurozóny Euro STOXX 50 ráno odepisoval 2,5 procenta ze své hodnoty. Včera ztratil 1,96 procenta. Čínský jüan dnes oslabil vůči americkému dolaru ještě více než včera a dosáhl čtyřletého minima. Devalvace domácí měny centrální bankou (PBOC) vyvolala ve světě obavy z globální měnové války a vede také k obvinění, že Peking neférově zvýhodňuje vlastní exportéry.

Propad jüanu se negativně projevuje hlavně na cenovém vývoji akcií automobilek a výrobců luxusního zboží. Jde o segmenty, v nichž Čína patří mezi největší exportní trhy těchto odvětví. Vývoj v Číně rovněž zatížil energetické a důlní tituly, protože Čína je největším světovým spotřebitelem komodit. Investoři se bojí o zisky společností vystavených obchodování s Čínou. Negativní sentiment na evropském, hlavně německém, trhu ještě včera zvýšil německý institut ZEW, jehož index ekonomického sentimentu v srpnu klesl na 25,0 bodu z 29,7 bodu v červenci, zatímco trh čekal 32,0 bodu.

Výprodeji se včera nevyhnuly ani Spojené státy, kde hlavní akciové indexy uzavřely 1 až 1,5 procenta v mínusu. Futures zatím indikují, že i dnešní obchodní seanci otevřou americké indexy v červených číslech. Hlavními makroekonomickými událostmi pro dnešní odpolední seanci bude projev člena FOMC Dudleyho a počet nově otevřených pracovních míst JOLTS. Ačkoliv je tento indikátor hodně opožděný, protože nabízí údaje za červen, je sledován Janet Yellen, šéfkou Fedu, a proto mu trh věnuje zvýšenou pozornost. Z globálního napětí těží cena zlata, která koriguje svoje předchozí ztráty. Naopak pod tlakem je australský dolar, který testuje předchozí minima (viz. graf níže). Asijskému sentimentu dnes ráno nepomohla ani horší čísla čínské průmyslové výroby a pokles kapitálových investic. Průmyslová produkce v červenci meziročně posílila jenom o 6 procent, což je nejpomalejší růst od roku 2009.

Naopak aténská burza, která kvůli dluhovým problémům Řecka letos zaostává za evropskými trhy, včera stoupla o 2,1 procenta na základě zpráv, že Řecko a jeho mezinárodní věřitelé dosáhli dohody o parametrech nové dluhové pomoci ve výši 86 mld. eur a nyní zbývá jen souhlas řeckých politiků. Ti by měli o návrhu hlasovat v parlamentu zítra.

Zásoby velkoobchodníků ve Spojených státech v červnu rostly více, než se čekalo, když se zvýšily o 0,9 procenta s tím, jak rostoucí ceny ropy zvedly hodnotu zásob pohonných hmot. Rovněž vzrostly zásoby zemědělských produktů. Vyšší zásoby naznačily, že americká ekonomika posílila ve druhém čtvrtletí více, než se předpokládalo. Růst červnových zásob byl vyšší než 0,7 procenta, který předpokládala americká vláda v červenci, kdy zveřejňovala odhad HDP za druhé čtvrtletí. Ekonomové oslovení Reuters očekávali, že se zásoby v červnu zvýší o 0,4 procenta.

AUD/USD po událostech v Číně testuje předchozí minima a kanál, který v minulosti opustil na úrovni 0,7250. Pokud se podaří AUD/USD udržet nad hodnotou 0,7250, kterou testuje již potřetí, lze spekulovat na vytvoření formace trojitého dna.

Podobnou situaci jako na australském dolaru lze vidět i na měnovém páru NZD/USD. NZD/USD rovněž testuje potřetí v řadě hodnotu supportu 0,6500. Nicméně oscilátor MACD vytváří stále vyšší dno, což by mohlo předznamenávat růst měnového páru NZD/USD. Avšak v případě, že  novozélanďan klesne pod hodnotu supportu 0,6500, bude ho čekat další série ztrát.

Americký akciový index Dow Jones se každým dnes vzdaluje 200dennímu průměru, který byl pro něj v minulosti  silnou hodnotou podpory. Index postupně klesá v klesajícím kanálu. Silný support lze vidět na úrovni 17 100 bodů. Proražení této hodnoty může indexu otevřít prostor až k úrovni 16 300 bodů.

200denní průměr byl pro Dow Jones silnou podporou od konce roku 2011.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688