BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  16.07.2015 12:12:14

Řecko schválilo reformy, kanadský a novozélandský dolar pod prodejním tlakem; analýza amerického dolaru, AUD/NZD, AUD/USD

V projevu připraveném pro vystoupení ve výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů s pololetní zprávou o měnové politice Janet Yellenová potvrdila, že centrální banka (Fed) je připravena postupně zvyšovat úrokové sazby. Banka podle jejích slov zůstává na cestě ke zvýšení úrokových sazeb v tomto roce s tím, jak by se trh práce měl zlepšovat a chaos na finančních trzích by neměl vychýlit americkou ekonomiku z jejího směru. Co se týče načasování tohoto kroku, tak Yellenová uvedla, že banka může dospět k rozhodnutí utáhnout monetární politiku na jakémkoliv zasedání, k němuž pak svolá tiskovou konferenci. Dolar po zveřejnění jejího projevu posiloval proti euru o 0,5 procenta. Euro vůči dolaru se obchoduje pod úrovní 1,1000 na 6týdenních minimech. Janet Yellenovou dnes čeká vystoupení před Senátem. Neočekáváme změnu rétoriky ve srovnání s jejím včerejším výstupem.

Další zpráva z USA ukázala, že průmyslová aktivita ve státě New York se v červenci zlepšila a stoupl i index hodnocení budoucích podmínek, a to na 27,04 z červnových 25,84 bodu. Americká průmyslová výroba v červnu stoupla o 0,3 procenta mírně více, než čekal trh, po květnovém poklesu o 0,2 procenta. Využití výrobních kapacit mírně stouplo na 78,4 procenta z 78,2 procenta v květnu.

Výrobní ceny ve Spojených státech v červnu stouply více, než se čekalo s tím, jak rostly ceny pohonných hmot a dalších položek. Naznačily tak, že nedávná spirála poklesu cen pod vlivem levné ropy slábne. Index výrobních cen (PPI) v červnu meziměsíčně stoupl o 0,4 procenta po zvýšení o 0,5 procenta v květnu. Výrobní ceny tak stouply druhý měsíc v řadě. Na meziroční bázi PPI klesl o 0,7 procenta po snížení o 1,1 procenta v květnu. Index tak klesá už pátý měsíc v řadě.

Řecký parlament schválil v noci ze středy na čtvrtek balík reformních opatření, jež mají zemi zabezpečit členství v eurozóně. Reformy podpořilo 229 poslanců v 300členném parlamentu, 64 bylo proti a 6 se zdrželo hlasování. Z vládního tábora, jež má 162 členů, podpořilo reformy jenom 124. Zákony tedy nepodpořilo více než 40 poslanců vládní Syrizy. Premiér Tsipras nejdříve hrozil, že když jeho strana nepodpoří reformy, podá demisi. Před samotným hlasováním svou rétoriku umírnil, když řekl, že nebude utíkat před zodpovědností. Zajímavostí je, že k reformám se vyjádřil tak, že nevěří, že pomohou zemi, ale je nucen je realizovat.

Novozélandský dolar se propadl vůči americkému dolaru (NZD/USD) na 6letá minima po včerejší nevydařené aukci mléka a dnešních datech inflace. Cena mléka se ve včerejší aukci propadla o 10,6 procenta na nejnižší hodnotu od prosince 2002, kvůli slábnoucímu zájmu Číňanů o tuto komoditu. Index spotřebitelských cen (CPI) ve druhém čtvrtletí mezikvartálně vzrostl o 0,4 procenta, čímž o 0,1 procenta minul očekávání trhu. Pokles ceny mléka a nižší inflace zvyšují sázky na to, že centrální banka (RBNZ) příští týden sníží základní úrokovou sazbu a k dalšímu snížení přistoupí v září.

K uvolnění monetární politiky přistoupila včera i kanadská centrální banka (BoC), která na svém včerejším zasedání snížila základní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na 0,5 procenta. Kanadský dolar se následně propadnul vůči americkému (USD/CAD) na nejnižší hodnotu od března 2009. Důvodem je zhoršující se ekonomická situace země a slabší makroekonomická data v prvním čtvrtletí způsobená z velké části poklesem ceny ropy.

Americký dolar (měnový index dolaru BOSSA USD) prorazil trojúhelníkovou formaci. Následně ji pak otestoval a vyrazil směrem nahoru. Včerejší projev Janet Yellenové, v němž nevyloučila letošní zvýšení úrokových sazeb, dodal USD sílu a mohl by testovat dubnová/březnová maxima.

AUD/NZD opět testuje hodnotu rezistence 1,1300. Modrá rostoucí trendová linie by mu mohla nadále sloužit jako hodnota podpory stejně jako 55denní průměr (červený). Tentokrát by se mu mohlo podařit postoupit výš. Pomoci by mu mohlo posílení AUD – další graf.

AUD/USD bojuje s dolní hranou trendového kanálu. Sledujme tento pár pečlivě, zdali nenaznačí růst a neodrazí se od dolní hrany modrého kanálu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688