BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  02.07.2015 11:27:14

Investoři dnes zapomenou na Řecko, zajímat je budou data z trhu práce USA; analýza AUD/CAD, AUD/JPY (pinbary), EUR/NZD

Situace v Řecku se každým dnem mění. Řecký premiér Alexis Tsipras poslal včera evropským věřitelům nový dopis, v němž ustupuje ve svých požadavcích a je ochoten přijmout všechny požadavky evropských partnerů výměnou za třetí záchranný program v celkové výši téměř 30 mld. eur. Nicméně Tsipras reaguje se zpožděním a reaguje na požadavky spojeny s druhým záchranným programem, jenž je nenávratně ukončen. S novým (třetím) programem by bylo nutné nastavit nová pravidla tak, aby podle německé kancléřky Merkelové byla Evropská unie stabilní a vyšla z krize silnější, než byla před ní. Nicméně ministři financí eurozóny mají nyní jasno. Budou čekat na výsledky řeckého nedělního referenda. Až na základě těchto výsledků budou přijímat další kroky a eventuálně jednat o možnosti třetího záchranného programu pro Řecko. Průzkum veřejného mínění, jejž provedla agentura GPO ukázal, že jenom 47 procent Řeků by v neděli hlasovalo za úsporná opatření. Průzkum může reflektovat středeční televizní vystoupení premiéra Tsiprase, který vyzval občany, aby v referendu řekli své NE podmínkám, které si kladou mezinárodní věřitelé. Uvádí, že jenom tak, bude moci vyjednat lepší podmínky pro zemi. Avšak z našeho pohledu negativní výsledek referenda zavře definitivně Aténám dveře před dalšími jednáními s představiteli eurozóny.

Slovenský ministr financí Peter Kažimír se k celé situaci vyjádřil tak, že pokud řečtí voliči v nedělním referendu odmítnou reformy požadované mezinárodními věřiteli, řecké banky už asi znovu neotevřou s eurem coby platnou měnou. "Toto riziko si musí uvědomit všichni lidé v Řecku," uvedl Kažimír. Ministr dále řekl, že při jednání s Řeckem existuje v rámci eurozóny skupina států, do níž patří i Slovensko, které od Řecka "tvrdě vyžadují plnění domácích úkolů". "Problémem pro ně totiž je, že legitimní řecká vláda, která s nimi pět měsíců seděla u jednacího stolu, vyzývá řecký národ, aby hlasoval proti (reformám)," citovala TASR ministrova slova. ECB včera ponechala řeckým bankám strop pro čerpání nouzové likvidity na úrovni 89 miliard eur

Klíčovou událostí dnešního dne budou datatrhu práce USA. Ta budou publikována neobvykle ve čtvrtek místo tradičního pátku, a to kvůli zítřejšímu svátku Dnu nezávislosti v USA. Investoři jsou po včerejších datech na ta dnešní pozitivně naladění. Index průmyslové aktivity, jejž sestavuje Institut řízení zásob (ISM) podle průzkumu mezi nákupními manažery, stoupl na 53,5 bodu, nejvyšší úroveň od ledna, z květnových 52,8 bodu. Ekonomové oslovení Reuters očekávali zvýšení ukazatele pouze na 53,1 bodu. Dílčí index nových objednávek stoupl na 56,0 bodu z květnových 55,8 bodu. Ukazatel zaplacených cen setrval ve fázi poklesu na 49,5 bodu, zatímco trh čekal oživení na 51,0 bodu. Průmysl sice tvoří pouze pětinu hospodářského výkonu Spojených států, je však považován za důležitý ukazatel budoucích ekonomických trendů.

Dále včerejší data ukázala, že soukromí zaměstnavatelé vytvořili v červnu 237 000 nových pracovních míst, nejvíce od prosince a nad odhady trhu, což ukazuje na další zlepšování situace na trhu práce a zvyšuje pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb do konce roku. Údaj ADP bývá sledován jako předzvěst širší zprávy ministerstva práce o tvorbě pracovních míst (NFP) a nezaměstnanosti, která vyjdou dnes a zahrnují vedle soukromého i veřejný sektor. Od dnešních dat ekonomové očekávají, že ekonomika Spojených států minulý měsíc vytvořila celkem 230 000 míst po přírůstku o 280 000 za květen (NFP), zatímco míra nezaměstnanosti se měla snížit o 0,1 procentního bodu na sedmileté minimum 5,4 procenta. Důležité bude sledovat i vývoj mezd.

Švédská centrální banka dnes překvapivě snížila hlavní úrokovou sazbu na -0,35 procenta a rozšířila program nákupů aktiv o 45 miliard švédských korun (5,3 miliardy dolarů) ve snaze podpořit inflaci. Dalším důvodem je vyšší nejistota, kterou vidí banka v zahraničí. Podle banky je obtížné vyhodnotit důsledky situace v Řecku.

Australský dolar vytvořil včera na vícero křížových měnových párech reverzní svíčkovou formaci „pin bar“. Stejná formace na vícero měnových párech naznačuje, že AUD docházejí síly nejen vůči silnějšímu USD, ale i momentálně slabším měnám, jakými je CAD (pod prodejním tlakem ropy), nebo JPY.

AUD/JPY

AUD/CAD

EUR/NZD již potřetí v řadě testuje rezistenci 1,6600. Sledujme, jak dnes uzavře denní svíčka, která by nám mohla naznačit další směr vývoje.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

01.10.2015Analýza AUD/JPY, USD/CAD a EUR/AUD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
20.07.2015Analýza EUR/NZD, AUD/JPY a EUR/CAD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
05.06.2015Analýza EUR/USD, AUD/JPY a EUR/AUD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688