Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.06.2015 06:00:45

SFŽP vydal zprávu o hospodaření, zůstává v mínusu


SFŽP v uplynulém roce na pokutách „vydělal“ 1,5 miliardy korun, na pokrytí jeho výdajů to přesto nestačilo. Vyplývá to ze zprávy o hospodaření této instituce.
 

Státní fond životního prostředí České republiky (SFŽP) je specificky zaměřenou institucí, která je významným finančním zdrojem pro podporu realizace opatření vedoucích k ochraně a zlepšování stavu životního prostředí v jeho jednotlivých složkách. Je jedním ze základních ekonomických nástrojů k uskutečňování Státní politiky životního prostředí České republiky 20122020 a k plnění závazků vyplývajících z mezinárodních úmluv o ochraně životního prostředí a z členství v Evropské unii. Byl zřízen v roce 1991 a fakticky funguje od roku 1992.

Příjmy Fondu jsou tvořeny především z plateb za znečišťování nebo poškozování jednotlivých složek životního prostředí, ze splátek poskytnutých půjček a jejich úroků, z dotací ze státního rozpočtu na úhradu výdajů vynaložených z technické asistence programů Evropské unie na jejich administraci. Příjmy Fondu netvoří součást státního rozpočtu České republiky.

O použití finančních prostředků z Fondu rozhoduje ze zákona ministr životního prostředí na základě doporučení poradního orgánu: Rady Fondu. Podpora z Fondu je směrována v souladu se Státní politikou životního prostředí České republiky 20122020 a se závazky vyplývajícími z mezinárodních úmluv především do oblasti ochrany vod, ovzduší, nakládání s odpady a oblasti ochrany přírody a péče o krajinu. K podpoře financování jednotlivých ekologických projektů jsou vydávána rozhodnutí ministra o poskytnutí podpory z Fondu. Formu a zaměření podpory stanoví podle vnějších a vnitřních ekologických a ekonomických podmínek přílohy ke směrnici.

Fond poskytuje přímou a nepřímou finanční podporu ve smyslu § 3 a § 4 zákona č. 388/1991 Sb., o Státním fondu životního prostředí, a to formou: dotace, subvence, půjčky, převzetí závazku nebo další pomoci fyzickým a právnickým osobám. Předmětem podpory jsou opatření podle programů vyhlašovaných Ministerstvem životního prostředí, a to v oblasti:

  • ochrany vod,
  • ochrany ovzduší a snižování emisí,
  • ochrany přírody, krajiny, ochrany půdy, využívaní přírodních zdrojů,
  • nakládání s odpady a odstraňování ekologických zátěží,
  • technologií a výrobků,
  • využití obnovitelných zdrojů energie,
  • omezování průmyslového znečištění a snižování environmentálních rizik,
  • rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání a osvětu.

Ačkoli SFŽP pracoval v roce 2014 výdaji ve výši 2,8 miliard korun, což bylo o nějakých 800 milionů korun více, než činily jeho příjmy, za celou dobu existence Fondu se jedná o ziskový podnik. V období let 19922014 činily celkové příjmy SFŽP přibližně 94 miliard korun, zatímco výdaje 88 miliard.

Dominantními příjmy Fondu jsou poplatky a pokuty, které souvisí se znečištěním životního prostředí. Například v roce 2014 dosáhly téměř 1,5 miliardy korun. K největším položkám patřily poplatky a pokuty z oblastí životního prostředí ve složkách: odpadní a podzemní voda (dohromady více než půl miliardy korun), dále pak ovzduší (320 milionů) a v neposlední řadě autovraky (270 milionů). Ze státního rozpočtu čerpal v roce 2014 Fond dotaci ve výši 312 milionů korun. K příjmům SFŽP náleží také poplatky za dočasné nebo trvalé vynětí zemědělské či lesnické půdy, které v roce 2014 dosáhly přibližně 190 milionů korun.

Nejvýznamnějšími výdaji Fondu jsou výdaje do ochrany vod a ovzduší. Dohromady tyto dva druhy výdajů činily v roce 2014 více jak 1,7 miliardy korun, což představuje 60 % z celkových výdajů roku 2014. Další téměř půlmiliarda směřovala do ochrany přírody a odpadového hospodářství.

SFŽP má stanoveny výdajové limity, které pro rok 2014 činily 4,1 miliard korun. Fond však v loňském roce utratil jen 2,8 miliard korun a tím pádem byly jeho výdaje o 1,3 miliardy nižší, než dle limitů mohly být.

SFŽP mimo jiné také financuje program Zelená úsporám. Na něj bylo v roce 2014 vynaloženo celkem 62 milionů korun. Největší podíl přitom směřoval do projektů, realizovaných v hlavním městě Praha (28 %) spolu se Středočeským krajem (28 %). Necelých 20 % z takto vyčleněných financí směřovalo do Jihomoravského kraje. Mezi zbylými kraji pak vyčnívá kraj Jihočeský a Plzeňský, kam směřovalo dohromady přibližně 15 % z prostředků programu Zelená úsporám.

Fond ke konci roku 2014 zaměstnával 560 zaměstnanců. Objem vyplacených mezd dosáhl necelých 287 milionů korun, z čehož vyplývá, že průměrný měsíční vyplacený plat dosáhl 42 700 korun hrubého.

Petr Musil

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688