STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  12.06.2015 18:18:10

Co má společného Budweiser s organizací FIFA?

Autor: Bc. Stuchlík Aleš

Budweiser je velkým zastáncem FIFA. Tohle přátelství započalo již v roce 1986 na světovém šampionátu v Mexiko City. Tato značka je tak úzce spjata s FIFA, že řídící orgán světové fotbalové asociace přinutil Brazílii, aby stáhli zákon o zákazu prodeje piva na stadionech a nahradili jej Budwaiser zákon, který prodávání piva na stadionech povoluje.

Jak reaguje mateřská společnost Budweiseru, Anheuser – Busch, na případ 14 představitelů FIFA v otázce uplácení? Mluvčí Karen Couck vydala následující prohlášení:

“ Očekáváme, že všichni naši partneři zachovají silné etické standardy a budou jednat transparentně. Budeme pokračovat v intenzivním monitoringu situace prostřednictvím komunikace s FIFA.”

Partneři FIFA platí zhruba 25 – 50 milionu dolarů ročně za právo sponzorovat jejich akce, jsou v kontaktu s fanoušky a využívají loga FIFA a Světového pohárů na svých produktech. Tohle partnerství není bráno na lehkou váhu, nicméně je velmi zajímavé vidět, že Budwaiser zachovává tak neutrální postoj. Anheuser – Busch zaplatil zhruba 1,2 miliardy dolarůroce 2011, aby uchvátil Národní Fotbalovou ligu sponzorstvím a stovky milionů každý rok od poloviny 80. let aby byl výhradním sponzorem piva na Super Bowlu. Zatímco Budweiser nemá absolutně žádné problémy říct NFL následující o přílivu násilí, které se objevilo v loňském roce:

“ Nejsme spokojeni s chováním ligy, které jde jasně proti kultuře naší společnosti a morálnímu kodexu. ”

Takže, proč se Budweiser nebál takhle vystoupit proti NFL, ale bojí se vyjádřit k FIFA? Kupodivu ze stejných důvodů.  Budweiser ztratil více než 60 % ze svých prodejů v USA od svého vrcholu v roce 1988. Toho roku, Budweiser představoval více než 25 % všech tržebUSA a měl skoro stejný podíl na trhu jako má dnes MillerCoors. V roce 2011, Coors Light nahradil na druhém místě Budweiser. V Americe průmyslově vyráběné pivo oslavilo loni skutečnost, že prodalo více piva než značka Budweiser. Mateřská společnost A- B musela dokonce vzít na vědomí, že 44 % potencionálních spotřebitelů ve věku 21- 27 let nikdy nezkusily Budweiser.

Aby se Budweiser zalíbil této skupině spotřebitelů, A – B koupila pivovary Goose Island, Blue Point, 10 Barrel a Elysin.  Ne všude po světě má Budweiser na růžích ustláno. Vzhledem k dlouhým sporům s českými pivovary, které přišly s názvem Budweiser, mateřská společnost A –B nemůže prodávat Budweiser jako Budweiser v mnoha evropských zemích. Využívá tedy značku Bud nebo Anheuser – Busch, zejména v Německu a České republice.

A –B koupila minulý rok pivovar v Jižní Koreji za 5,8 mld. dolarů a provedla akvizici Mexické skupiny Modelo v roce 2013, která ji stála 20,1 mld. dolarů. A-B tak chce dát najevo, že nechce nabízet pouze pivo Bud. V USA není nejrychleji rostoucím světlým ležákem Budweiser nebo Bud, ale belgická Stella Artois.

Budweiser se tak cítí vytlačený. Proto nechce riskovat a vystoupit proti skandálu FIFA. Tím si udržuje silnou mezinárodní prezentaci, protože ví, že by fotbaloví fanoušci pravděpodobně pili i jinou značku piva.

Budweiser chce být stále dominantní světovou značkou, a také chce být nejlepším kamarádem. Stále chce být svázán s nejpopulárnějším sportem na zemi. Chce získat všechny výhody z mezinárodního spojení BelgieBrazílie, ale chce, aby lidí přemýšleli o vagonech a cihlových pivovarech v St.Louis. Chce být ideálem, ne stárnoucím a bezcitným pivovarem. Ve zkratce, Bud a FIFA jsou si více podobní, než si sami připouští.

  Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688