Research (Penizenavic.cz)
Práce  |  06.05.2015 09:50:28

Živnostníci se musí zajistit sami

Větší zdravotní problémy jsou důvodem, proč je přiznán invalidní důchod prvního, druhého nebo třetího stupně. Spoléhat se však na zajištění od státu je nerozumné. Zejména pro živnostníky, kteří mají velmi nízké invalidní důchody i nemocenskou.

Přiznání invalidního důchodu není automatické, musí být splněny zákonné podmínky. Je zapotřebí si o invalidní důchod písemně zažádat na místně příslušné OSSZ (Okresní správě sociálního zabezpečení), získat potřebnou dobu pojištění (občané starší 28 let musí získat dobu pojištění v rozsahu 5 let v posledních 10 letech) a současně musí být posudkovým lékařem místně příslušné OSSZ přiznána invalidita prvního, druhého nebo třetího stupně.

Co ovlivňuje výši invalidního důchodu?

Jak vysoký bude měsíční invalidní důchod závisí na přiznaném stupni invalidity, průměrné měsíční mzdě v současné hodnotě za odpracované roky a získané době pojištění. Vyšší stupeň invalidity, vyšší výdělky a vyšší doba pojištění znamenají vyšší invalidní důchod. I když však OSVČ řádně odvádí ze svého příjmu důchodového pojištění a získají vysokou dobu pojištění, tak mají invalidní důchody citelně nižší než zaměstnanci. Proč? Rozhodujícím vstupním údajem při výpočtu v jednotlivých letech není hrubý zisk, jak se někteří živnostníci mylně domnívají, ale vyměřovací základ. Důchodové pojištění za rok se odvádí z vyměřovacího základu, kterým je polovina daňového základu. A právě z vyměřovacích základů v jednotlivých letech se následně vypočte osobní vyměřovací základ, který je základním vstupním údajem pro výpočet. Dřívější příjmy se při výpočtu přepočítávají na současnou úroveň.

  • Praktický výpočet
 OSVČ mající roční hrubý zisk (příjem - výdaj) 300 000 má vyměřovací základ 150 000 (300 000 x 50 %). Právě z částky 150 000 je zaplaceno důchodové pojištění za rok. Hrubý roční zisk ve výši 300 000 pro výpočet důchodu odpovídá hrubé měsíční mzdě 12 500 (300 000 č x 50 %): 12 měsíců). Nikoliv tedy 25 000 (300 000 : 12 měsíců), jak se některé OSVČ mylně domnívají.

Praktický příklad

OSVČ musí počítat s nízkým invalidním důchodem, jak si ukážeme na praktickém příkladu. Živnostník pan Černý má zdravotní problémy a je mu přiznána invalidita prvního stupně. Pan Černý získá dobu pojištění 40 let, při výpočtu invalidního důchodu se doba pojištění dopočítává k důchodovému věku. Při přepočtu na současnou úroveň měl pan Černý hrubý roční zisk vždy 360 000 . Osobní vyměřovací základ (tedy průměrná hrubá měsíční mzda v současného hodnotě) je 15 000 (360 000 x 50 %): 12 měsíců).

Pro živnostníky je vlastní zajištění nutností

Všechny OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné) by měly pamatovat na skutečnost, že všechny státní dávky mají výrazně nižší než zaměstnanci. Týká se to nejenom invalidních důchodů, ale i např. podpory v nezaměstnanosti. Jestliže si OSVČ neplatí dobrovolné nemocenské pojištění, což není výhodné, tak nemůže OSVČ čerpat nemocenskou a mateřskou. Na ošetřovné nemají OSVČ nikdy nárok. V případě OSVČ platí dvojnásob, že zdravotní problémy živitele rodiny přináší rodině i značné finanční starosti.

  • Všechny OSVČ by měly tedy pamatovat na "zadní" kolečka a mít potřebnou pojistnou ochranu při dlouhodobé nemocnosti, úrazu nebo dokonce přiznáni invalidity. Šetřit na dobré pojistné ochraně se nevyplácí. OSVČ se na stát spoléhat nemohou. Zdravotní problémy mohou pro celou rodinu znamenat propad do "chudoby". Za chudé se považují rodiny, jejichž měsíční příjem nedosahuje ani 60 % mediánu rodinného příjmu.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688