BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  23.04.2015 12:42:14

NZD oslabuje po slovech centrální banky, data PMI s eurem nepohnula; analýza DAXu, EUR/GBP, GBP/USD

Včera jsme se po delší době dočkali pozitivní zprávy z americké ekonomiky, kterou přinesl trh bydlení. Prodeje existujících domů v březnu dosáhly 18měsíčních maxim, což dává trhu bydlení výborný základ pro další měsíce, když právě na jaře začíná prodejní sezóna nemovitostí. Americký dolar posílil vůči koši měn o 0,3 procenta.

Poptávka po společné měně eurozóny je stále velmi limitována vzhledem k pátečnímu zasedání euroskupiny a nejistému osudu Řecka. Navíc dnes ji nepodpořily ani indexy PMI. Růst německého soukromého sektoru v dubnu mírně zpomalil, čímž naznačil, že aktuální opatrná prognóza německé vlády ohledně růstu největší evropské ekonomiky se může ukázat odůvodněná. Německá vláda ve středu sice zvedla ekonomickou prognózu na letošní rok na 1,8 procenta, avšak s tím, že je úmyslně opatrná. Naproti tomu německé ekonomické instituty minulý týden téměř zdvojnásobily svou letošní prognózu na 2,1 procenta.

Složený index nákupních manažerů (PMI), který měří růst v sektorech průmyslu i služeb a pokrývá více než dvě třetiny německé ekonomiky, podle předběžných údajů společnosti Markit v dubnu klesl na 54,2 bodu z osmiměsíčního maxima 55,4 bodu za březen. Index nicméně bezpečně setrval nad hranicí 50 bodů, jež odděluje růst od poklesu v odvětví a nad níž se drží již dva roky.

Dílčí index PMI v německém zpracovatelském sektoru v dubnu nečekaně klesl na 51,9 bodu z březnových 52,8 bodu, zatímco trh čekal mírné zvýšení na 53,0 bodu. Index PMI ve službách se také oproti očekávání zhoršil, když klesl na 54,4 bodu z 55,4 bodu za předchozí měsíc, zatímco analytici čekali výsledek na úrovni 55,5 bodu.

Série horších výsledků indexů PMI přichází po úterním zklamání indexu ZEW a zdá se, že investoři budou muset opět schladit své očekávání ohledně výkonů německé ekonomiky po výborném startu v prvním čtvrtletí.

Novozélandský dolar v noci oslabil o 1 procento po slovech náměstka guvernéra centrální banky RBNZ. John McDermott uvedl, že banka neplánuje zvýšit základní úrokovou sazbu, dokud nespatří důkazy podstatného růstu inflace. Dodal, že nižší poptávka a cenová hladina jsou garancí nižších úrokových sazeb. Tato slova ujistila investory, že banka letos neplánuje zvýšit základní úrokovou sazbu z aktuální hodnoty 3,5 procenta. John McDermott dodal, že předtím, než RBNZ začne zvažovat utahování monetární politiky, bude muset vidět zvýšené využití výrobních kapacit, utahování trhu práce a podstatný růst inflace. Čtvrtletní data inflace v pondělí ukázala na nejnižší růst cenové hladiny za 15 let. Index CPI klesl v prvním čtvrtletí o 0,3 procenta ve srovnání s posledním kvartálem roku 2014 a v meziročním srovnání si polepšil jenom o 0,1 procenta, což je číslo vzdálené 2 procentnímu cíli banky. V případě, že uvidíme i pokles domácí poptávky začnou růst šance, že RBNZ bude muset zvažovat snížení úrokové sazby.

Pod prodejním tlakem byl včera švýcarský frank. Centrální banka (SNB) ve středu uvedla, že se značně snižuje počet bankovních institucí, které byly osvobozeny od negativní depozitní úrokové sazby. Tím byly osvobozeny od poplatků přes-noční úložky. SNB si za tyto služby účtuje 0,75 procenta, aby odradila spekulativní kapitál od parkování ve franku jakožto bezpečném přístavu. Včerejší opatření SNB postihlo i penzijní fondy, které spravují více než 700 miliónů dolarů. Osvobození od poplatků ve výši 0,75 procenta, podkopávaly účinnost měnové politiky SNB.
 

Německý akciový index DAX prorazil hodnotu trendové linie a nyní testuje Fibonacciho hodnotu supportu 23,60. V případě jejího proražení by se mohl podívat k Fibo úrovni 38,20. V opačném případě ho bude čekat re-test červené trendové linie.

Měnový pár EUR/GBP již dávněji překonal hodnotu supportu 0,7220, čímž se vytvořil formaci dvojitého vrcholu (modrý obdélník). Následně delší dobu konsolidoval v zeleném obdélníku, kde re-testoval hodnotu 0,7220, jež pro něj byla silnou rezistencí. Zelený obdélník byl včera proražen směrem dolů a EUR/GBP se tím otevřel prostor k dokončení dvojitého vrcholu, který nabízí propad až k úrovni 0,70650. V případě, že se EUR/GBP nevrátí do zeleného obdélníku, lze spekulovat na pokračování formace dvojitého vrcholu.

GBP/USD zůstává stále silný i navzdory horším maloobchodním prodejům. Na 4hodinovém grafu se nabízejí 2 scénáře. Medvědí divergence na oscilátoru MACD zafunguje, GBP/USD prolomí rostoucí kanál a začne klesat. Anebo dokončí svůj růstový pohyb k hodnotě 1,5170, což je hodnota 100denního průměru na denním grafu. GBP/USD se nad hodnotu 100denního průměru nepodíval od srpna 2014 a jako silná rezistence by mohla zafungovat i nyní.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688