Změna dodavatele plynu: Má smysl se do ní vůbec pouštět?

Za první čtvrtletí letošního roku se podle společnosti OTE rozhoupalo ke změně dodavatele plynu 53 126 odběratelů. Jaký vlastně měli důvod a vyplatí se věnovat hledání výhodnějšího dodavatele čas?

Už od roku 2007, v němž došlo k liberalizaci trhu s plynem, se ve společnosti skloňuje téma změny dodavatele plynu. Hlavním lákadlem, na které dodavatelé vsázejí, je levný plyn. A nelžou, skutečně lze platit za energii mnohem méně.

Průměrná úspora při změně dodavatele činí 4 000

I přesto ale stále existuje celá řada odběratelů, kteří se o změnu dodavatele plynu nikdy nezajímali a vlastně ani neví, proč by se do něčeho takového pouštět. Mnoho z nich možná ani netuší, že cena plynu se mezi jednotlivými dodavateli liší až o 20 %. A tak člověk může ušetřit i přes 7 000 .

Změna dodavatele se nejvíce vyplatí rodinám, které plynem ohřívají vodu a topí. Takových je v České republice téměř 1,5 milionu. Zjednodušeně lze říct, že čím vyšší spotřeba plynu je, tím vyšší úlevu přináší výhodnější dodavatel plynu. Avšak i při nižších spotřebách lze ročně velmi snadno ušetřit 1 000 – 2 000 korun.

Změna dodavatele plynu je zcela zdarma

S otevřením energetického trhu platí jedno pravidlo. A to, že samotná změna dodavatele plynu je bezplatná. V případě, že má odběratel smlouvu na dobu neurčitou, může ji jednoduše ukončit a počkat, až uplyne výpovědní lhůta. Ta v tomto případě trvá 3 měsíce. Poté už bude domácnost odebírat levnější plyn.

Pozornost je třeba věnovat akorát smlouvám na dobu určitou. Zde by si odběratel měl pohlídat termín jejího ukončení a 3 – 6 měsíců předtím podat dodavateli výpověď. Jedině tehdy má jistotu, že vše proběhne v naprostém pořádku a bez zbytečných poplatků.

Pravý čas na změnu plynu je na jaře

Čtvrt roku – to je minimální čas do chvíle, než začne domácnost s novým dodavatelem šetřit peníze za odběr plynu. Právě proto je třeba na změnu myslet s předstihem a ne až ve chvíli, kdy začíná nová topná sezóna. Správný čas na změnu plynu nastává právě na jaře.

Srovnání cen plynu umí specializované portály

Odběratele teď bude zajímat jediná věc. Kolik mohou ušetřit? Rychlou odpověď naštěstí nabízí specializované srovnávací portály, které shromažďují a aktualizují jednotlivé cenové nabídky dodavatelů na jednom místě. Jedním z nich je například portál Ušetřeno.cz. Speciální kalkulačka cen plynu nabízí srovnání více než 40 dodavatelů do 2 minut. Odběratel se tak po vyplnění několika údajů snadno dozví, kolik přesně by mohl ušetřit.

A pokud by ho navíc některá nabídka zaujala, může o ni přímo na portálu zažádat. V takovém případě za něj veškeré složité papírování spojené se změnou dodavatele plynu zařídí specialisté z Ušetřeno.cz. I tato služba je, stejně jako samotné srovnání cen plynu, zcela zdarma.

Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současnosti řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médií a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo Ušetřeno.czUšetřeno.cz je finanční supermarket, který nabízí široké srovnání energetických, finančních a telekomunikačních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňují uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od dodavatelů elektřiny a plynu, přes půjčky, kreditní karty, hypotéky až po mobilní či datové tarify. Portál navíc zákazníkům pomůže sjednat všechnu potřebnou administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko