TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.04.2015 10:00:23

Jela v korupci v kauze Rath. Díky

Zdánlivým vítězem prvního kola rozsudků v korupční kauze Davida Ratha je spolupracující obviněná Ivana Salačová. Ta má být jakýmsi exemplárním příkladem toho, že spolupráce s policií může některým korupčníkům zachránit svobodu. A nejen to. Případ Salačová jasně ukázal, že takový člověk, přestože korupci pomáhá organizovat - může dostat i výrazně menší finanční trest než ostatní. V tomto případě než manželé Kottovi.

Od soudu teď Salačová dostala za korupci trest jeden milion. Ale zdá se jí to moc přísné. "Je to docela bolestivé," řekla po verdiktu soudu Salačová.

Kolik Salačová mohla vydělávat, lze odhadovat podle výsledků její firmy, se kterou se do korupce zapletla. Poslední tři roky před zatčením měla firma podle oficiálních účetních závěrek pokaždé zakázky okolo tří set milionů. Zisk po zdanění byl v milionech. Když vyšla aféra najevo, obrat klesl na třetinu a zisk skoro na nulu.

Ivana Salačová po svém propuštění z vazby necelé dva měsíce po zatčení změnila úplně všechno. Firmu sídlící ve Slaném přejmenovala a její oficiální sídlo přesunula do Kladna. Svůj podíl také přepsala na syna. Syn, který teď firmu vede, se ale o ničem nechtěl bavit.

Podle údajů z účetních závěrek patřila firma před aférou k nejvýznamnějším v regionu. Zaměstnávala až padesát lidí a další najímala. Že všechno zarazila právě korupční aféra, o tom svědčí i poznámka auditora v poslední dostupné účetní závěrce.

V současnosti má firma údajně zakázky za miliony korun, tedy jen procenta dřívějších. Salačová svou spoluprací s policií sice neuhájila úspěch firmy, ale aspoň svou svobodu. Odmítá přitom, že by to z její strany byla jen vykalkulovaná strategie.

"Rozhodla jsem se ve vazbě, kde jsem strávila 44 dnů. Tam jsem se rozhodla, že budu vypovídat," uvedla Salačová.

Ivana Salačová však zdaleka nemá vyhráno. Brzy ji totiž čeká další soud kvůli jinému případu, ve kterém je vyšetřována. Jde o údajně předražené zakázky - třeba na kanalizaci v této obci u Loun.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688