Daniel Kozel (Komerční banka)
Makroekonomika  |  14.02.2002 10:32:03

Průmyslová výroba v prosinci nečekaně výrazně roste, průmyslové tržby nečekaně výrazně klesají

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      ČSÚ dnes oznámil, že průmyslová výroba v prosinci meziročně stoupla o překvapivých 7,0% po listopadovém zvýšení o 6,6%. Průmyslové tržby se v prosinci naopak meziročně poklesly o –4,5%.

       Podle průzkumu agentury Reuters trh očekával v průměru růst prosincové průmyslové výroby o 1,7%. My jsme předvídali nižší růst o 0,8% u průmyslové výroby a 1,0% u průmyslových tržeb.

      

       Zveřejnění prosincové výroby je pro finanční trhy a ekonomické analytiky opravdovým šokem. Alespoň na první pohled. Prosincový růst o 7,0% překonal veškerá tržní očekávání. Po očištění o jeden pracovní den nižší pracovní fond si český průmysl dokonce připsal neuvěřitelných 9,6%. To je ve světle hospodářského vývoje v západní Evropě naprosto neočekávané a mohlo by to naznačovat, že čeští průmyslníci se dokáží vypořádat nejenom s nižší zahraniční poptávkou, ale i silnou korunou, který v prosinci dosáhla svého historického maxima.

       Číslo však rozhodně nelze přeceňovat, jásat zřejmě nebudou ani čeští průmyslníci. Dokázali sice vyrobit v současné hospodářské situaci výrazné množství statků, ovšem nutné je tyto výrobky i prodat. Zde však již výrobci naráží právě na slabou zahraniční poptávku kombinovanou se silnou korunou. Průmyslové tržby totiž nesledovaly průmyslovou výrobu a nestouply. Ba co, dokonce poklesly, a to o výrazných –4,5% (po očištění o –2,1%). Tento rozdílný vývoj naznačuje jediné – hromadění zásob části produkce na skladech. V dalších měsících tak lze očekávat přizpůsobení výroby stavům na skladě a koupěschopné poptávce, recese v západní Evropě se tak českému průmyslovému sektoru v nejbližších měsících nevyhne.

       Z hlediska struktury se na prosincovém růstu podílel především zpracovatelský průmysl (+8,0%), dobývání nerostných surovin pokleslo o –1,2%, Výroba a rozvod elektřiny, vody a plynu si polepšila o 3,2%. Zpracovatelský průmysl táhl především papírenský a polygrafický průmysl (+8,0%), koksování a rafinérské zpracování ropy (+16,8%) a výroba elektrických a optických přístrojů (+44,8%). Na druhé straně pokles zaznamenal textilní a oděvní průmysl (-10,5%), kožedělný průmysl (-10,0%), výroba kovů a kovodělných výrobků (-10,3%) a automobilový průmysl (-7,6%).

      

       Celkově lze rok 2001 hodnotit z pohledu českého průmyslu jako úspěšný. Za loňský rok si průmyslová výroba polepšila o 6,8%, tržby průmyslových podniků vzrostly o 5,5%. Nejvyšší růst průmyslové produkce zaznamenal zpracovatelský průmysl (+7,8%). Z toho se nejvíce dařilo výrobě elektrických a optických přístrojů (+29,4%), koksování a rafinérskému zpracování ropy (+20,2%) a výrobě strojů a zařízení (+16,3%). Jediným odvětvím s poklesem průmyslové produkce byl kožedělný průmysl (-18,2%).

       Za loňským úspěchem průmyslového sektoru stáli především zahraniční investoři. Ti posilují naše výrobní kapacity nejenom kapitálově, ale i nezbytným know-how a technologiemi. Zahraniční mateřská společnost má zároveň snadnější přístup na zahraniční trhy než domácí výrobce domácího vlastníka. Tím se čeští průmyslníci snadněji prosazují na zahraničních trzích. Pozitivní vliv zahraničních vlastníků dokazují zejména tržby průmyslových podniků pod zahraniční kontrolou. Ty totiž loni rostly o nadprůměrných 13,8%.

       Čeští průmyslový výrobci se v loňském roce dokázali vypořádat i se silnou korunou. I když pro jednotlivé exportéry představuje silná koruna problém (např. pro automobilový průmysl), průmysl jako celek se s ní zatím vypořádává statečně. Čeští průmyslníci se na zahraničních trzích stále prosazují, mimo jiné i díky růstu produktivity. Český průmysl je schopen konkurovat kvalitou. Tržby z přímého vývozu vzrostly v loňském roce o nadprůměrných 14,3%.

       Růst průmyslové produkce v roce 2001 byl doprovázen vzestupem zaměstnanosti o 0,5% a to ve zpracovatelském průmyslu o 1,2% (gumárenský a plastikářský průmysl, výroba elektrických a optických přístrojů, výroba dopravních prostředků), zatímco v surovinových a energetických odvětvích počet zaměstnanců klesal, a to v souvislosti s utlumováním těchto odvětví. Průměrná měsíční nominální mzda zaměstnanců v průmyslu se loni zvýšila o 6,2%. Reálná mzda byla vyšší o 1,4%. Produktivita práce v průmyslu vzrostla v roce 2001 o 5,0%.

      

       Výhled: ve srovnání s loňským rokem letos očekáváme mírné snížení dynamiky českého průmyslu, a to zejména v první polovině roku. To totiž bude český průmysl pod negativním vlivem nižší dynamiky hospodářského růstu v západní Evropě, významným negativním faktorem budou i vyšší statistické základy pro meziroční srovnání. Zlepšení situace očekáváme ve druhé polovině roku, kdy by se již mělo pozitivně začít projevovat oživení v USA a v Evropě, podporu získá český průmysl i uvedením některých nově budovaných kapacit pocházejících z FDI do provozu. Pro letošní rok očekáváme růst českého průmyslu kolem 5,0%.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688