Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.02.2015 09:48:56

Raiffeisenbank v roce 2014 s rekordním přílivem klientů a růstem č. zisku o 124%

 
  • Výrazný nárůst počtu klientů, rekordní zájem o účty, investice, hypotéky a soukromé i firemní úvěry

  • Růst klientských úvěrů o 10 % na 174 miliard ,

  • Klientské vklady narostly o 12,3 % na 164,7 miliardy

  • Čistý zisk se zvýšil o 124 % na 2,05 miliardy korun, nárůst zisku díky nákladové disciplíně a poklesu tvorby opravných položek, ale i nižší srovnávací základně

  • Silná kapitálová pozice: kapitálová přiměřenost ve výši 16,1 %

     

    "Především druhá polovina loňského roku byla obchodně velmi silná, na podzim jsme každý měsíc posouvali hranici historicky nejúspěšnějších čísel v počtu nově získaných klientů. Úspěch měl nový účet eKonto SMART, dařilo se nám v investicích i úvěrech domácnostem i firmám. Rekordní prodeje hypoték v posledních měsících roku pak způsobily, že jsme v počtu poskytnutých hypoték loni vzrostli
    o 12 procent, zatímco celý trh klesal,“
    uvedl místopředseda představenstva Raiffeisenbank Rudolf Rabiňák.

    „Tyto prodejní úspěchy a důvěra klientů ve značku Raiffeisenbank se odrazily v rychlém nárůstu vkladů i úvěrů banky. Kvůli přetrvávajícímu prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb se nicméně plně nepromítly do zisku banky. Banka přesto vykázala druhý nejvyšší zisk ve své historii, ke kterému přispěly mj. nejnižší náklady i nejmenší tvorba opravných položek za poslední čtyři roky,“ vysvětlil Rudolf Rabiňák.

    „Raiffeisenbank je v tuto chvíli v nejlepší kapitálové i likviditní kondici ve své historii,“ uzavřel Rudolf Rabiňák.

 

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA ROK 2014

 

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY Čistý zisk banky dosáhl 2,05 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 124 % (v roce 2013 nižší srovnávací základna kvůli vyšším jednorázovým nákladům, i bez tohoto vlivu by ale zisk banky rostl). Celkové provozní výnosy banky klesly o 3,4 % především díky nižším výnosům z poplatků a nižším ziskům z operací na finančních trzích.

 

Čisté úrokové výnosy banky meziročně vzrostly o 3 % na 5,9 miliardy , čisté příjmy z poplatků meziročně klesly o 10,5 % na 1,97 miliardy . Ostatní výnosy banky, které zahrnují výnosy z operací na finančních trzích a dividendové výnosy, meziročně poklesly o 19,3 % na 1,06 miliardy korun.

 

VKLADY A ÚVĚRY Celková aktiva dosáhla 226 miliard korun a meziročně vzrostla o 15 %. Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně zvýšil o 10 % na 170,4 miliardy korun. K růstu přitom došlo ve financování domácností (spotřebitelské úvěry a hypotéky) i firem. Objem přijatých vkladů od klientů od počátku roku vzrostl o 12,3 % na 164,7 miliardy .

 

NÁKLADY Provozní náklady meziročně poklesly o 23,5 % na 5,3 miliardy korun, především díky řadě úsporných opatření přijatých v minulých letech.

 

ŘÍZENÍ RIZIK Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek díky dobré kvalitě úvěrového portfolia poklesly meziročně o 13 % na 1,1 miliardy korun.

 

KAPITÁL V průběhu roku 2014 došlo k navýšení základního kapitálu banky o 868,4 milionů korun. Kapitálová přiměřenost banky ke konci roku 2014 dosáhla 16,1 % oproti 13,22 % ke konci roku 2013  

HLAVNÍ ÚSPÉCHY BANKY V ROCE 2014

 

NOVÝ ÚČET EKONTO SMART - Raiffeisenbank svou nabídku prémiových účtů rozšířila o nové eKonto SMART. Tento účet mohou mít klienti zcela zdarma, mezi bezplatnými účty přitom nabízí nadstandardní rozsah a kvalitu služeb. eKonto SMART nabízí mj. neomezený počet výběrů z bankomatů všech bankv ČR, neomezený počet elektronických transakcí či obsluhu účtu přes nejlepší tuzemskou aplikaci pro chytré telefony, v rámci účtu je i spořicí účet či debetní a kreditní karta. I v oblasti účtů zdarma tak Raiffeisenbank potvrzuje svou pozici banky zaměřené především na kvalitní služby a dlouhodobý vztah s klientem, banka navíc bude dále vylepšovat i nabídku populárního eKonta KOMPLET, do kterého přidá např. jednu SEPA platbu nebo zlatou debetní kartu zdarma.

 

SILNÝ RŮST V INVESTICÍCH - Raiffeisen investiční společnost zahájila svou činnost v červnu 2013 a ke konci loňského roku již spravovala aktiva v objemu přes 10 miliard korun, je tak jednou z nejrychleji rostoucích investičních společností na českém trhu. Nedochází přitom jen k růstu objemu investic, zároveň se daří i zhodnocovat vklady klientů. Vznik RIS plně zapadá do strategie Raiffeisenbank zaměřené na kvalitní poradenství a investice.

 

PRIVÁTNÍ BANKOVNICTVÍ -  Privátní banka Friedrich Wilhelm Raiffeisen získala prestižní cenu Euromoney pro nejlepší privátní bankovnictvíČeské republice. FWR celkově zvítězila ve třech kategoriích: Nejlepší privátní bankaČR, Nejlepší vztahy s klienty a Nejlepší služby pro movité klienty s vklady nad 500 tisíc dolarů.

 

PRVNÍ ČESKÁ EMISE HZL V ZAHRANIČÍ - Raiffeisenbank se stala první českou bankou, která úspěšně vydala emisi hypotečních zástavních listů v eurech. Emise v objemu půl miliardy eur (cca 14 miliard korun) je pravděpodobně nejvyšší v historii ČR a byla získána za velmi výhodných podmínek potvrzujících vysokou důvěru investorů v Raiffeisenbank na českém trhu, bance umožní pokračovat v další úvěrové expanzi na českém trhu.   

 

 

ZÁKLADNÍ INFORMACE O RAIFFEISENBANK A.S.

 

Raiffeisenbank a.s. (RBCZ) poskytuje od roku 1993 v České republice široké spektrum bankovních služeb soukromé i podnikové klientele. Raiffeisenbank obsluhuje klienty v síti 120 poboček
a klientských center, poskytuje rovněž služby specializovaných hypotečních center, osobních, firemních a podnikatelských poradců. Podle celkových aktiv přesahujících 200 miliard korun je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu.

 

Raiffeisenbank v roce 2013 oslavila 20 let svého působení na českém trhu. Od banky se dvěma pobočkami a 39 zaměstnanciroce 1993 se během 20 let díky úspěšnému organickému růstu vyvinula v pátou největší banku na českém trhu.

 

Raiffeisenbank se v České republice zaměřuje především na aktivní střední třídu, tedy klienty s průměrnými a vyššími příjmy, kteří mají zájem o správu svých financí. Banka tak klade důraz především na kvalitu poskytovaných služeb, šíři produktové nabídky a kvalitní poradenství
a dlouhodobé finanční plánování. Jako taková přináší pravidelně na český trh řadu nových produktů
a služeb, v poslední době představila např. nové eKonto či další vylepšení obsluhy účtů přes chytré telefony. Banka je pravidelně oceňována především za kvalitu a šíři nabízených služeb, poradenství a inovativnost.

 

Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI). RBI zajišťuje služby firemním a investičním klientům v Rakousku a dále obsluhuje klienty v řadě zemí střední a východní Evropy. Od roku 2005 jsou akcie skupiny kótovány na vídeňské burze. Majoritním vlastníkem Raiffeisen Bank International je RZB se 60 procenty, zbývající část se volně obchoduje.

 

Skupina Raiffeisen získává pravidelně od prestižních časopisů Euromoney, Global Finance i The Banker ceny pro „Nejlepší banku ve střední a východní Evropě“.

TOMÁŠ KOFROŇ
tiskový mluvčí
Raiffeisenbank a.s.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688