Strava a naše zdraví: superpotravina pohanka, příprava a recepty

Charakteristika pohanky
Pohanka setá je stará kulturní plodina, která pochází z oblasti střední a JV Asie, odkud se rozšířila do celého světa. V Čechách se pěstovala již ve 12. století. Pohanka se řadí mezi obiloviny, ale druhově mezi obiloviny nepatří. Spolu s amarantem a quinoou se na základě svého složení a využití řadí do skupiny tzv. pseudoobilovin.

Tato původně "potravina chudých" je dnes jedna ze superpotravin, čili nejzdravějších potravin. Má specifickou, málo výraznou chuť, neobsahuje lepek (vhodná pro celiaky) a je lehce stravitelná. Je bohatá na vlákninu, minerální látky (zejména hořčík, zinek, železo, vápník, fosfor, draslík) a vitamíny (B1, B2, E, C, rutin - vitamín P). Konzumace pohanky posiluje imunitu a má příznivý vliv na srdce, játra, cévy a trávicí orgány. Pomáhá regulovat krevní srážlivost například při hemoroidech, napomáhá při problémech s křečovými žilami, zvyšuje pružnost cév, proto pomáhá při problémech s praskáním žilek, reguluje obsah cholesterolu v krvi. Doporučuje se také při žaludečních nebo dvanáctníkových vředech, střevních nádorech a mnoha jiných nemocech trávicího traktu. Pohanka se doporučuje konzumovat i v zimních měsících, neboť dodává tělu dostatek energie.

Lidé s vysokým krevním tlakem by neměli pohanku konzumovat každý den, protože při dlouhodobém každodenním užívání může mírně zvýšit krevní tlak. Aby byly cévy v dobré kondici, stačí pohanku konzumovat jednou za týden.

Rozlišuje se pohanka loupaná a neloupaná. K vaření se používá pohanka loupaná, ve formě krup (celá pohanka), krupice, instantní kaše, lámanka (rozlámané zrna) nebo mouka. V mnoha zemích se z pohanky připravují i těstoviny.

Neloupaná pohanka se používá pouze ke klíčení, kdy si sami můžeme vypěstovat čerstvou pohankovou nať. Postupuje se tak, že neloupaná pohanka se rozvrství na vlhkou hlínu nebo vatu. Semena by neměla být ponořená ve vodě, ale stálá vlhkost podkladu je nutná. Zelenou nať můžeme začít sklízet, pokud je asi 10 cm vysoká. Čerstvá pohanková nať obsahuje mnohem více rutinu než pohanková semena. Používá se hlavně do salátů a polévek.

Kromě semen se z pohanky používají i samotné slupky, například na přípravu čajů (směs pohankových slupek a sušené natě) nebo jako náplň do polštářů.

PŘÍPRAVA POHANKY

Obecně platí: 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody. Dlouhým vařením se cenné látky částečně znehodnocují. Pohanka může být loupaná mechanicky (tehdy má světlou barvu), nebo tepelně (tehdy má tmavou barvu a větší tvrdost).

Přípravy tmavé loupané pohanky
Pohanka se propláchne, zalije vroucí vodou, ochutí a vaří do změknutí 15-20 minut. Je to nejméně šetrný způsob přípravy pohanky.

Přípravy světlé loupané pohanky
Pohanka se propláchne, zalije vroucí vodou, ochutí a vaří 3 minuty. Pak se odstaví, přikryje utěrkou a nechá se v teple dojít 30 - 45 minut. Je to nejčastější způsob přípravy pohanky. Další způsob je příprava pohanky bez vaření, kdy se pohanka propláchne, zalije vroucí vodou, ochutí, přikryje a nechá se nabobtnat v teple po celou noc. Ráno je hotová. Je to nejšetrnější způsob přípravy pohanky.

Pohanku ochutíme osmaženou cibulkou, solí, česnekem, sušenými nebo čerstvými bylinkami (majoránka, bazalka, petrželová nať, mletý kmín, ...)

RECEPTY S POHANKOU

Pohanka se dá použít do polévky (můžeme ji přidat do každé zeleninové a luštěninové polévky), sladké i slané kaše, náplní, zapékaných jídel, placek, pomazánek, salátů a v podstatě v jakékoliv kombinaci s masem a zeleninou.

Pohankové rizito bez lepku, laktózy a vajec
Pohanku připravíme podle jednoho z postupů přípravy uvedeném výše. Na olivovém oleji osmahneme jarní cibulku a nakrájené houby (namísto hub je možné přidat např. kousky kuřecích prsou). Přidáme nakrájenou červenou papriku, pórek, česnek, mrkev, fazolové lusky, ... opepříme, podlijeme troškou vody a dusíme do změknutí. Tuto směs pak smícháme s připravenou pohankou a rukolou a necháme chvíli uležet, aby se chutě dobře promísily.

Pohankové placky s kysaným zelím bez lepku, laktózy a vajec
Ingredience: 300 g hladké pohankové mouky, 300 propláchnutí kysaného zelí, 200 - 300 ml teplé vody, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 2 kávové lžičky mletého kmínu, 1 kávová lžička soli   

Postup přípravy:

1. Propláchnuté kysané zelí nakrájíme na 2 - 3 cm kousky. Pohankovou mouku nasypeme do mísy, přidáme sůl, kmín, vejce (můžeme, nemusíme), cca 200 ml teplé vody a olivový olej. Z těchto ingrediencí vymícháme lepivé řidší těsto, které necháme cca 30 minut odležet na teplém místě. Pokud bude po 30 minutách těsto velmi husté, přidáme zbytek vody a znovu prohněteme.

2. Troubu rozehřejeme na 180 °C. Navlhčenými rukama tvoříme z těsta placky o průměru 6 - 8 cm, které klademe na plech pokrytý pečícím papírem. Pečeme cca 40 minut. Pak necháme placky chvilku vychladnout a můžeme začít konzumovat.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky