Strava a naše zdraví: potravinové přísady, ostře sledovaná éčka

Oficiální definice potravinového aditiva (přísady, nebo lidově "éčka") říká, že jde o takovou složku potraviny, která se záměrně přidává do potraviny z technologických důvodů např. při výrobě, zpracování, ošetřování, balení nebo skladování potravin, čímž se sama nebo svými vedlejšími produkty stává součástí potraviny a může ovlivňovat její vlastnosti. Tyto přídatné látky, hovorově "éčka", mohou mít přírodní i syntetickou podobu.

Za přídatné látky v potravinách se nepovažují látky přidávané do potravin z důvodu úpravy výživové hodnoty, jako jsou minerální látky, vitamíny, stopové prvky a jiné.

Potravinářské přídatné látky jsou předmětem přísné legislativy EU a ČR, která určuje, které látky se do čeho a v jakých množstvích mohou přidávat a jak se musí označovat. Přídavné látky povolené Evropskou unií jsou uvedeny v evropských předpisech a mají přiděleno tzv. E kódy nebo E čísla (proto se také začal používat hovorový název "éčka"). Číslo E sestává z písmene E a troj-nebo čtyřmístného číselného kódu.

Jakákoliv přídatná látka v potravinách ("éčko") má za úkol plnit jednu nebo více z následujících funkcí:

• zlepšení podmínek výroby, zpracování, úpravy, přepravy a úschovy potravin

• snížení zdravotního rizika, zvýšení odolnosti potravin proti chemickým, fyzikálním a biologickým změnám na prodloužení trvanlivosti potravin

• na zachování a zlepšení výživové hodnoty potravin (přidáváním nebo odebíráním některých složek)

• zlepšení organoleptických vlastností (vlastnosti zjistitelné smysly) potravin a zachování jejich typických vlastností štandardnosti a kvality

Hlavními důvody používáním "éček" je tedy zvýšení trvanlivosti a odolnosti potravin, jejich levnější výroba, zlepšení vzhledu, chuti, vůně apod. Podle funkcí, které aditiva plní, je můžeme zařadit do různých funkčních skupin: barviva do potravin, náhradní sladidla, antioxidanty, konzervační látky, antioxidanty, regulátory kyselosti, zahušťovadla, stabilizátory, emulgátory, odpěňovače, zvýrazňovače chuti, hnací plyny, balicí plyny apod. Některé přídatné látky patří do více funkčních skupin. Při výrobě potravin lze používat přídavné látky pouze v nezbytně nutném množství, nejvýše však v nejvyšším přípustném množství (limitu).

Podle potravinového kodexu ČR jsou výrobci povinni na obalech uvádět složení výrobků včetně přídatných látek. Na obalech mnoha výrobků jsou obvykle uvedeny pouze kódy aditiv, na některých jsou však i popisy, skupina a chemické názvy. Ale ani konkrétní chemický název přídatné látky nemusí být pro nezasvěceného spotřebitele srozumitelný. A přitom nemusí vždy jít o chemické látky, některá "éčka" patří mezi přírodní látky (např. E140 je zelené rostlinné barvivo chlorofyl, E160 je karoten - provitamin A, E300 kyselina askorbová - vitamin C). Problematika přídatných látek v dnešní době však není jen věcí hotových omáček, instantních směsí apod., ale již tak základních potravin jako je chléb.

Nadměrná konzumace přídatných látek, hlavně konzervačních látek, náhradních sladidel a syntetických barviv, samostatně nebo v určitých kombinacích, má nepříznivé zdravotní důsledky zejména u lidí trpících na migrénu, přecitlivělost na některé látky, alergie, astma, na hyperaktivitu dětí apod. Některým těmto látkám se připisují dokonce i rakovinotvorné účinky. Kombinování různých "éček" a jejich vliv na zdraví je další neprozkoumanou oblastí. I proto mají "éčka" obecně špatnou pověst a jsou postrachem pro mnoho lidí.

Hysterie však řešením není. Řešením je kupovat potraviny čerstvé, co nejméně zpracované, zajímat se odkud pochází a omezovat potraviny obsahující velké množství přídatných látek. Každý rok zemřou v Česku tisíce lidí na srdečně-cévní onemocnění, rakovinu, cukrovku apod. Tato úmrtí ovšem nejsou způsobena "éčky", ale nesprávnými stravovacími návyky, nedostatkem pohybu a pod.

Seznam přídatných látek v potravinách ("éček") naleznete jako součást Potravinového kodexu ČR (viz bezpecnostpotravin.cz). Mnoho "éček", která jsou v EU povolená, jsou v jiných zemích zakázaná jako zdraví nebezpečná. Situace se mění v závislosti na různých výzkumech. Alternativní portály rozdělují "éčka" na bezpečná, pravděpodobně škodlivá a nebezpečná (viz seznam nebezpečných "éček").

Pro snadnější orientaci zákazníků některé země zavádějí dodatečné označení potravin bez zbytečné chemie. V České republice je to například od r. 2011 logo CEFF (Certified E-Friendly Food), které označuje potraviny bez zbytečné chemie, čili bez zbytečných konzervantů, umělých barviv, sladidel a glutamátů.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky