BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  19.11.2014 12:27:14

Ropovod Keystone XL zamítnut Senátem, v prosinci se v Japonsku budou konat volby, dnes zápis za zasedání Fedu (FOMC), analýza EUR/CAD, EUR/JPY a GBP/JPY

Americký dolar (USD) včera posílil díky lepším datům z trhu bydlení a rychlejšímu růstu cen. Index, jenž vyjadřuje náladu stavitelů domů (NAHB) ve srovnání s předchozím měsícem posílil o 4 body a o 3 body překonal očekávání. Výsledek 58 bodů signalizuje kladný výhled stavitelů domů ohledně vývoje poptávky po bydlení v USA. Index cen výrobců (PPI) v říjnu meziměsíčně posílil o 0,2 procenta, čímž byla překonána očekávání, jež byla shodná se zářijovými výsledky na úrovni mínus 0,1 procenta. Nicméně v meziročním srovnání index PPI v říjnu posílil jen o 1,5 procenta, což je nejpomalejší tempo růstu cen výrobců od letošního února.

Americký dolar vůči japonskému jenu (USD/JPY) dosáhl na 7letá maxima a vůči libře (GBP/USD) na 14měsíční maxima. Klíčový dnes bude zápis z posledního zasedání americké centrální banky (Fed). V prohlášení publikovaném těsně po zasedání bylo uvedeno, že trh práce se podle centrální banky zlepšuje, což bylo první kladné posouzení trhu práce od krize a inflace by podle banky neměla být dlouho utlumována. Potvrdí-li tato slova i zápis a žádným způsobem neoddálí očekávání ohledně zvýšení úrokových sazeb, bude to pro USD pozitivní. Další zasedání Fedu bude 19. prosince.

Novozélandský dolar (NZD) byl včera pod prodejním tlakem, kvůli dalšímu poklesu ceny mléka (mínus 1,3 procenta) ve včerejší aukci. Mléko, hlavní exportní artikl země, letos zlevnělo již o 50 procent, což se negativně projeví na obchodní bilanci Nového Zélandu. Další oslabení ceny mléka podle všeho donutí Fronteru snížit platby farmářům za tuto komoditu, což oslabí jejich příjmy a zpomalí ekonomický růst. Prodeji se nevyhnul ani australský dolar, který klesl hlavně kvůli propadu ceny železa, které je na 5letých minimech (72,10 USD za tunu). Proti AUD včera mluvil i guvernér australské centrální banky Glenn Stevens, který opět zopakoval, že AUD je vzhledem k ekonomickým fundamentům země nadhodnocen a oslabení by pomohlo ekonomice.

Americký senát v noci hlasoval o ropovody Keystone XL, jež měl spojovat kanadskou provincii Alberta se středozápadem USA. Schválení stavby si vyžaduje získat 60 ze 100 hlasů. Nakonec za výstavbu ropovodu hlasovalo jenom 59 senátorů, tedy jeden hlas chyběl pro schválení projektu. Keystone XL je centrem politických diskuzí již od roku 2008, kdy Kanada prvně požádala o stavební povolení na realizaci 1900 kilometrů dlouhého potrubí. Proti výstavbě ropovodu je i americký prezident Barack Obama, jenž by podle všeho výstavbu ropovodu v případě schválení Senátem vetoval. Tato zpráva je negativní pro kanadský dolar.

Japonský jen byl včera pod tlakem poté, co premiér Shinzó Abe potvrdil očekávání ohledně odložení zvýšení spotřební daně z 8 na 10 procent o 18 měsíců. Ohlásil rozpuštění dolní komory parlamentu na konci tohoto týden a vyhlásil volby na 14. prosinece.  Očekávané vítězství ve volbách Abeho LDP strany premiérovi zajistí stabilitu a podporu dolní komory pro další 4 roky. Japonský premiér se podle všeho může spolehnout i na pomoc centrální banky (BoJ), která předchozí měsíc navýšila monetární stimuly a jejíž guvernér je Abeho dosazencem.

Nicméně pomalejší růst daní bude vyvíjet tlak na státní dluh, který je nejvyšší z rozvinutých zemí. Je pravděpodobné, že situace bude prozkoumána ratingovými agenturami, jež mohou snížit kredibilitu země, což by bylo negativním znamením pro JPY.

Dnes dopolednem byl zveřejněn zápis ze zasedání britské centrální banky (BoE). Ten odhalil, že dva členové bankovní rady Ian McCafferty a Martin Weale opět hlasovali za zvýšení úrokových sazeb. Nicméně finanční trh nepočítá s brzkým zvýšením úrokových sazebBritánii, protože Mark Carney, guvernér centrální banky, v pondělí uvedl, že v zemi pozoruje silné deflační tlaky. Rovněž poslední inflační zpráva BoE počítá s propadem inflace pod 1 procento v průběhu nejbližších 6 měsíců, což je daleko od inflačního cíle 2 procent a potřeba zvedat úrokové sazby se oddaluje.

Makrokalendář na dnešní odpoledne:

EUR/CAD testuje horní hranu klesajícího kanálu. Již prorazil 21denní průměr (fialově) a nyní bojuje s 55denním průměrem. V případě pohybu na sever ho čekají následující překážky, a to 100denní průměr (modře), Fibonacciho hladina 23,60, 200denní průměr (zeleně) a pak Fibonacciho hladina 38,20.  Naopak v případě pohybu dolů má možnost testovat předchozích minima.

EUR/JPY hravě překonal předchozí maxima na úrovni 145, 50. Ideálním místem pro vstup do dlouhé pozice by byl návratu zpět a opětovné testování této úrovně. V cestě nahoru stojí před EUR/JPY jenom maxima z podzimu 1996 na úrovni 148 – 148,50. Po jejich překonání a zdolaní kulatého čísla 150,00 se EUR/JPY otevírá dlouhá cesta nahoru. Nicméně pozor na nesourodý vývoj s MACD.

GBP/JPY testuje předchozí maxima a formaci 3jitého vrcholu. Potvrzení formace trojitého vrcholu by přišlo až po proražení nekline na úrovni 181,00. Nicméně odmítnutí nebo překonání předchozích maxim (184,65) nám hodně napoví o další cestě GBP/JPY.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.10.2015Analýza EUR/GBP, CAD/JPY a GBP/CAD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
24.09.2015Analýza EUR/JPY, NZD/JPY a CAD/JPY BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
21.09.2015Analýza EUR/JPY, CAD/JPY a GBP/USD BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688