BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  11.11.2014 12:40:15

ORCO - Vítek se stahuje, titul na nových minimech

Domácí realitní magnát Radovan Vítek jak známo po získání rozhodujícího vlivu v developerovi ORCO ovládl následně nejcennější firemní aktivum - Orco Germany (GSG Group). Do té následně vložil i své hlavní domácí aktivum a německá společnost již od léta nově nese název CPI Property Group (CPI). Dění v samotné lucemburské společnosti ORCO má nové překvapivé dějství.

Navýšení kapitálu

Představenstvo společnosti ORCO rozhodlo o vydání 200 mil. nových akcií za 59,2 mil. EUR (1,63 mld. ). Jinými slovy za kurz jen 0,296 EUR, což oproti pondělní závěrečné ceně 0,37 EUR v Paříži znamená 20 % diskont. Získané prostředky mají být použity na další investice, resp. i na akvizice nových developerských projektů.

Po předchozích zvýšeních kapitálu dosahuje současný počet vydaných akcií 114,5 mil. Dojde tedy k dalšímu výraznému naředění současné emise a i dosavadních akcionářů. O zvýšení kapitálu se totiž mají postarat rovným dílem jen dvě společnosti. Na Britských Panenských ostrovech registrovaná ASPLEY VENTURES za kterou má stát v domácích realitách podnikající Pavel Španko a kyperská FETUMAR DEVELOPMENT. Ta má být spojena s Janem Gernerem.

Společnost ASPLEY VENTURES přitom není až tak úplným nováčkem ve „skupině“ ORCO. Disponovala téměř čtvrtinovým podílem v GSG Group, který však v červnu odkoupil právě R.Vítek (více i zde).

Změny podílů akcionářů

Nové základní jmění ORCO by mělo reprezentovat již 314,5 mil. akcií. Společnost R.Vítka Gamala se tak rázem má stát výrazně menšinovým akcionářem, resp. její podíl by měl dle BHS klesnout z 30,7 % na zhruba 11 %.  Podíl se logicky výrazně ztenčí i dlouhodobým bojovníkům společnostem Kingstown a Alchemy. Výraznější posledně jmenovaná dosud ovládala necelých 11 %. Její podíl by se měl smrsknout na 4 %.

Naopak podíl nových společností ASPLEY a FETUMAR by měl v ORCu dosahovat po 31,8 % (pokud již dříve nevlastnily nějaké podíly).

Změny ve vedení

Akcionářské změny mají za následek i změny ve vedení společnosti. Společnosti teprve od ledna nově šéfoval Tomáš Salajka. Ten firmu opouští i s R.Vítkem. Oba se chtějí primárně věnovat aktivitám ve zmiňované CPI. O novém vedení se zpráva společnosti ORCO nezmiňuje. Každopádně se zdá, že ve firmě zůstávají ostatní zástupci z impéria R.Vítka, jako především J.Dedera.

Kurzový vývoj

Akcie ORCO v září opustily pražskou burzu (viz také ORCO-nekrolog). Nadále se primárně obchodují v Paříži a také ve Varšavě. Na domácím trhu je lze každopádně nadále obchodovat i přes BHS na burze RM-Systém, kde před necelým měsícem zaznamenaly nová minima na 9,30 . Na zmiňovaném domovském trhu v Paříži nová minima titul zaznamenal v reakci na firemní zprávy až dnes, kdy se propadl až na 0,34 EUR (cca 9,40 ; graf k dispozici zde).

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

04.06.2014Radovan Vítek ovládl Orco Germany Grant Capital (Grant Capital)
25.01.2014Budoucnost společnosti Orco je nejistá, Vítek nevyloučil její likvidaci Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688