TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  21.10.2014 15:15:45

HROZIVÝ PRŮZKUM: Češi si berou půjčky, ale neznají jejich podmínky

Z průzkumu, který realizovala Raiffeisen stavební spořitelna, vyplynulo, že tři čtvrtiny české populace si už alespoň jednou v životě půjčily peníze.

Většina z těchto lidí si však nepamatuje zásadní podmínky úvěru, který si sjednali. Kromě toho si polovina Čechů při výběru vhodného úvěru nesrovnává nabídky jednotlivých poskytovatelů.

Téměř tři čtvrtiny české populace mají osobní zkušenost s úvěry. V posledních pěti letech si ho vzal každý druhý Čech. Lidé využívají nejčastěji bankovní (62 %) a nebankovní
(51 %) spotřebitelské úvěry. Rozšířené je i sjednávání kontokorentu (48 %) a úvěru od stavební spořitelny (30 %).

Úvěr od stavební spořitelny respondenti využívají především na rekonstrukce či přestavby svých nemovitostí (59 %), ale řeší s ním i pořízení vlastního bydlení (40 %). Ostatní typy úvěru, jako jsou bankovní a nebankovní spotřebitelské úvěry jsou využívány zejména na pokrytí běžného provozu domácnosti (zejména kontokorent – 41 %) a na nečekané výdaje (56 % spotřebitelských úvěrů).

"Téměř 30 procent respondentů však pomocí spotřebitelských úvěrů financuje i úpravy bydlení, což není příliš vhodné řešení. Úroková sazba je zde totiž mnohem vyšší než u úvěru, který je na tyto účely přímo určen,“ komentuje výsledky průzkumu Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Kolik si půjčujeme?

Pro nižší částky peněz (do 50 000 korun) Češi využívají nejčastěji nebankovní spotřebitelské úvěry a kontokorentní úvěr. Pro částky nad 50 tisíc dvě třetiny národa využívají bankovní spotřebitelské úvěry. Pro úvěr na bydlení v rozmezí 100–500 tisíc korun mířila v posledních pěti letech více než polovina lidí do stavební spořitelny.

Průzkum ukázal, že až polovina lidí si před uzavřením úvěru aktivně neporovnává podmínky konkurenčních nabídek. Navíc pouze malá část lidí si pamatuje konkrétní parametry úvěrů, které si sjednali. U úvěrů na koupi bydlení si pamatuje výši úrokové sazby jen třetina dotázaných, délku úvěru 39 %, výši splátky 65 % a RPSN pouhá 4 % respondentů.

"Podobná neznalost panuje i u dotázaných, který úvěr využili na rekonstrukci bydlení. Úrokovou sazbu zná pouze 17 % respondentů, délku úvěru 48 %, výši splátky 66 % a RPSN pouhých 7 %,“ dodává Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Lidé jsou ve vztahu ke svým úvěrům spíše pasivní. S nastavenými parametry úvěrů jsou spokojeni ve 43 procentech případů. I když spokojeni nejsou, situaci nechtějí aktivně řešit (27 %) či nemají přehled o aktuální nabídce trhu, podle které by mohli srovnat výhodnost svého úvěru (17 %). Pouze 12 % respondentů se snaží aktivně ovlivňovat finanční náročnost a průběh svého úvěru a uvažuje o refinancování.

Jaké máme vůči úvěrům zábrany?

Češi jsou vůči úvěrům velmi opatrní a neberou si je bezdůvodně. Jako nejčastější argument proti sjednání úvěru byla uváděna nepotřebnost úvěru (64 %) a neochota se zadlužit (35 %). Snahu vyhnout se úvěru, pokud to není naprosto nezbytné, obecně uvádí 41 % respondentů.

Přestože v zásadních parametrech úvěrů panuje při jejich využití neznalost, lidé je naopak uvádějí jako zásadní během rozhodovacího procesu. Pro 68 % respondentů je důležitá výše úrokové sazby, pro 64 % celková částka, kterou přeplatí a pro 55 % výše měsíční splátky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688