BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  18.10.2014 09:50:38

AAA Auto míří za 6 mld. Kč pod křídla Abris = cca 94 Kč za akcii

Transakce, o které se dlouho spekulovalo, se stala konečně skutečností. V úterý 14. října došlo k podpisu dohody o koupi majoritního podílu ve skupině autobazarů AAA Auto. Kupujícím se stal mezinárodní fond soukromého kapitálu Abris Capital Partners, který má svou základnu v Polsku. Zajímavé je, že podle oficiální zprávy autobazarů, Abris koupil hned cca 95 % podíl v AAA Auto za 220 mil. EUR (cca 6,05 mld. ). Celou společnost transakce oceňuje na necelých 6,4 mld. . Sám zakladatel společnosti A.Denny měl prodat celý svůj podíl ve výši 81,4 %. Jak až k takovému podílu A.Denny přišel, můžeme jen spekulovat.

Jak jsme uváděli například v článku „AAA AUTO - po srpnových prodejích titul na maximech; přijde již prodej firmy?“ podíl A.Dennyho dle poslední Výroční zprávy dosahoval stabilních zhruba 77,5 % (nyní však prodal 81,4 %). Menší část vlastnil přímo, většinu pak prostřednictvím společnosti AUTOMOTIVE INDUSTRIES. Mezi většími známými akcionáři již byla jen samotná společnost. Ta totiž díky odkupu v loňském roce (za kurz 23,30 ) držela 4,45 %.

Pomineme-li drobné podíly managementu, suma sumárum na trhu se pohybovalo necelých 18 % akcií společnosti. Oznámený prodej 95 % je tedy překvapením. Aniž by se sama společnost pochlubila, evidentně se mezi prodávaným ocitly i zmiňované loni vykoupené akcie. Za jakou cenu však ze společnosti akcie „odešli“, či zda i v části nejprve neputovali přes „účet“ A.Dennyho, můžeme jen spekulovat.

Doplnění/upřesnění: dle dodatečných zjištěných informací společnost AAA překvapivě, vzhledem k oznámenému prodeji 95 %, nadále vlastní loni nakoupené akcie (3,016 mil.). Dokonce svolala za účelem jejich zrušení na 22. října mimořádnou valnou hromadu. A.Denny tedy musel nabýt akcie z jiného "zdroje".

Růst ceny akcií AAA Auto na RM-Systému po loňském odchodu z BCPP byl jistě tedy tažen i nákupy k připravované transakci, kdy někdo kumuloval podíl. Již na jaře některé zdroje uváděly cenu očekávané transakce až na 100 /akcii. Jak vidno nebyly daleko od pravdy. Přestože přesný kurz v oficiální zprávě o transakci nebyl uveden, při prodávaném podílu 95 % a kurzu koruny cca 27,50 /EUR vychází na cca 94 /akcii.

K posvěcení transakce, resp. jejímu dokončení chybí jen regulatorní schválení na některých trzích, když domácí ÚOHS již transakci v úvodu týdne posvětil.

Dle oficiální zprávy má Abris zájem plně ovládnout společnost AAA Auto. Zájemci o prodej akcií mají přitom kontaktovat do konce t.r. nikoliv společnost Abris, ale překvapivě samotnou AAA Auto (na e-mailu lenka.zajickova@aaaauto.cz).

Na závěr možno zmínit ještě jeden rozpor k transakci. Agentura Bloomberg s odvoláním na zprávu samotné společnosti Abris uvádí, že tato firma koupila za nezveřejněnou sumu jen cca 80 % podíl v AAA Auto (zbytek má být údajně držen A.Dennym). Jejím záměrem má být si podíl za účelem předpokládaného zhodnocení ponechat 3-4 roky.  

J. Zendulka  

 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz



Přečtěte si také:

09.12.2013PPF prodá svůj podíl v EPH za 1,1 mld.EUR = cca 30 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.11.2013ČNB při intervencích nakoupila devizy za cca 200 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
09.01.2013PPF prodá Italům 49% GPH za cca 70 mld.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.03.2012USA prodaly akcie AIG za 6 mld.USD = 29 USD za kus Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688