Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  07.09.2014 10:36:46

Jak si zvýšit měsíční penzi? Pronájmem

Investice do nemovitostí je i možností, jak se finančně zajistit na důchod. Druhá nemovitost (byt nebo dům) se mohou v důchodovém věku pronajímat nebo prodat. Pravidelný příjem z pronájmu může značně zvýšit životní úroveň v penzi. Výhodou je, že v důchodu se dle současné legislativy nemusí z pronájmu platit žádná daň.

Mít vlastní příjem z pronájmu je pro většinu lidí srozumitelné. Velkou výhodou je, že příjem z pronájmu je odolný vůči inflaci. V případě všeobecného zdražení se zvýší i měsíční pronájem. O atraktivitě vlastněné nemovitosti pro případné podnájemce rozhoduje především její lokalita. Hezký menší cihlový byt dobře dostupný za zaměstnáním a zábavou je pro mladé lidi z hlediska podnájmu zajímavý. Velmi často jsou v podnájmu mladí lidé, kteří se ještě častěji stěhují za prací a nechtějí se tedy nákupem nemovitosti vázat na jedno místo nebo mladší lidé, kteří chtějí více svobody a nechtějí se díky hypotéce finančně "vázat". Nákupu nemovitosti pořizované za účelem jejího pronájmu je tedy potřeba věnovat dostatečnou pozornost.

Kdy se z pronájmu neplatí žádná daň?

Dle rozhodnutí Ústavního soudu mohou základní slevu na poplatníka ve výši 24 840 uplatnit v daňovém přiznání za rok 2014 všichni penzisté, tedy i důchodci, kteří pobírali starobní důchod k 1. lednu 2014. Penzisté pronajímající byt v roce 2014 tak nemusí zaplatit na daních nic až do ročního čistého zisku 236 700 , samozřejmě vždy závisí na konkrétní daňové situaci. Měsíčně si lze tedy pronájmem v důchodu čistého přilepšit téměř 20 tisíc a nebude se z tohoto příjmu platit nic na dani, jak si ukážeme na praktickém příkladu.

Sociální a zdravotní pojištění se neplatí

Z příjmu z pronájmu dle § 9 zákona o dani z příjmu se neplatí sociální ani zdravotní pojištění. Vůči OSSZ (Okresní správě sociálního zabezpečení) a příslušné zdravotní pojišťovně nemají tedy penzisté pronajímající nemovitost žádné povinnosti. Nevyplňují žádné tiskopisy. Daň z příjmu fyzických osob se z příjmu z pronájmu platí, ale mnozí důchodci daň z příjmu fyzických osob neplatí. Přesto je nutné, aby penzisté pronajímající v penzi nemovitost podali daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob.

 

Praktický příklad

Penzista pan Černý bude mít za celý rok 2014 příjem z pronájmu ve výši 236 700 . Současně bude nadále pobírat svůj vlastní starobní důchod ve výši 12 140 . Pan Černý nebude mít s pronájmem žádné výdaje. Všechny drobné opravy si provádí podnájemníci na své náklady. Pan Černý tedy uplatní výdaje 30% výdajovým paušálem, neboť skutečné výdaje jsou nulové. Kolik zaplatí pan Černý na dani z příjmu?

Text

Částka

Příjem

236 700

Výdaje

71 010

(236 700 x 30 %)

Daňový základ

165 690

(236 700 - 71 010)

Zaokrouhlený daňový základ

(na celá sta dolů)

165 600

Daň z příjmu fyzických osob

24 840

(165 600 x 15 %)

Sleva na poplatníka

24 840

Vypočtená daň z příjmu

0

(24 840 - 24 840)

vlastní výpočet autora

Přestože měl pan Černý měsíční příjem z pronájmu téměř 20 tisíc , tak nezaplatí z pronájmu na dani z příjmu nic. Důchody podléhají dani zcela výjimečně, což není případ pana Černého. Příjem z pronájmu v důchodovém věku je výhodný i z daňového hlediska. Investice v produktivním věku do pořízení druhé nemovitosti za účelem jejích pronájmu je zajímavou možností, jak si zvýšit životní úroveň v penzi. Vlastněná nemovitost se dá při finančních problémech vždy prodat.

Hypotéku je vhodné splatit před odchodem do důchodu

Pořízení nemovitosti za účelem jejího pronájmu nebo případně prodeji v budoucnu je dobré plánovat v dostatečném předstihu. Hypotéční úvěr je dobré splatit ještě před odchodem do důchodu. Do důchodu by se mělo odcházet vždy bez dluhů. Situace na hypotéčním trhu je v současné době příznivá. Investice do nemovitostí může být vhodným řešením pro občany, kteří nechtějí investovat do cenných papírů. Hypotéční úvěr je však dlouhodobým závazkem, proto je dobré zvolit parametry hypotéčního úvěru co nejpříznivěji aktuální rodinné finanční situaci. Konzultace s dobrým finančním poradcem se u hypotéčního úvěru vyplatí.

 

Čtěte další články ze sekce finanční plán na http://www.penizenavic.cz/financni-plan/clanky    

        Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz

 
26.08. 18:07  ach jo (David58)
07.09. 22:05  ach jo (MrBurnes)
07.09. 17:20  ach jo (Olin)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688