Pitný režim platí i pro zvířata

Pitný režim v horkých letních dnech platí nejen pro lidi, ale i pro zvířata. Především ta domácí, která jsou závislá na člověku potřebují mít neustále vodu k dispozici. Bez vody si život neumíme představit. Veškeré tělesné pochody jsou totiž přímo závislé na přítomnosti vody, která přivádí živiny buňkám a zároveň z nich odvádí odpadní látky.

Z čeho dát psovi napít?
Psi pijí vodu převážně z misky. Misky pro psy se liší jak materiálem, ze kterého jsou vyrobeny, tak i designem a barvou. Asi nejpoužívanější jsou misky nerezové. Snadno je umyjete a vyčistíte.

Existují i plastové misky ROGZ s nerezovou vložkou jsou designové, kvalitní. Jsou určeny nejen na vodu, ale i granule pro psy.

Tyto misky jsou odolné proti poškrábání, dají se mýt v myčce a jsou opatřeny protiskluzovou podložkou, aby neklouzaly po podlaze.

Vnější miska je vyrobena z melaminu, což je 100% neškodný a netoxický materiál, který je vyroben ze zemního plynu a má atestaci US FDA. Vnitřní miska z nerezové oceli je také netoxická a splňuje přísné hygienické nároky.

Misce můžete přičítat i vysokou odolnost. Jsou vyrobeny z tvrdého materiálu, tvrzený plast. Misky ROGZ jsou odolné proti UV záření a korozi.

Přírodní netoxický gumový podklad zabraňuje klouzání misky po podlaze v bytě či na zahradě.

Podle velikosti plemene byste měli svému psovi pořídit  i velikost misky. Například misky pro malé  psy se pohybují v objemu 650 ml, pro střední plemena od 1000 až 1700 ml. Pro velké plemeno je objem misky  až 3700 ml.

Chodíte-li často se svým psem na dlouhé procházky do přírody, bude se vám hodit cestovní miska na vodu nebo krmivo. Díky misce můžete svému psovi dát kdykoliv nažrat nebo napít vodu. Miska je velmi lehká a hlavně skladná, takže ve vašem batohu nezabere žádný prostor.

Každodenní spotřeba vody u psa
Váha psa (kg)                  10     20    30      40   50     60     70     80
Spotřeba vody (litry)        0,6   1,2    1,8    2,4     3     3,6    4,2   4,8

Jak poznáte, že váš pes dodržuje pitný režim?
Pro posouzení, zda váš pes pije dostatečné množství tekutin stačí průběžně sledovat barvu jeho moči.  Tmavá barva moči je známka toho, že v těle je nedostatečné množství tekutin. Voda ovlivňuje termoregulaci . Odpařováním při dýchání a z povrchu těla se organismus ochlazuje. Při tělesné námaze se metabolismus zrychluje a zvyšuje se tedy i výdej vody . Potřeba vody se odvíjí od řady faktorů. Každé plemeno svojí tělesnou dispozicí k pohybu spolu s trénovaností ovlivňuje úroveň metabolismu a tím i výdej vody. Délka srsti například výrazně ovlivňuje energetickou náročnost pro cestu termoregulace. Voda v procesu termoregulace má nezastupitelnou funkci, jako vodič tepla společně s odpařováním snižuje teplotu povrchu těla. Všechno je závislé i na délce a intenzitě pohybu psa a teplotě prostředí. 

Kdy dochází k dehydrataci psa?
Dehydrataci vašeho miláčka poznáte podle některých příznaků: apatie, neochota k pohybu, zapadlé a matné oči, tmavá hustá moč. U štěňat je nebezpečí dehydratace vyšší, než u starších psů. Nedostatek vody v těle může způsobit zahušťování krve, zvyšuje nebezpečí oběhových poruch, vznikají krevní sraženiny apod.  

Pitný režim při sportu
Například při průběhu agility je potřeba pitný režim psa přizpůsobit podmínkám v hale nebo venku.

Sportovní výkon jako takový, nevyžaduje z hlediska příjmu tekutin zvláštní opatření.

Bude-li váš pes na táboře a jeho fyzická zátěž bude trvat celý den, pak je potřeba pitný režim dodržovat a psovi umožnit neustálý přístup k čisté, studené vodě.

Spory zaměřené na vytrvalost jako caniscross vyžadují vyšší pozornost. Pes by měl dostat napít cca 1 hod před zátěží a pak průběžně během výkonu po malých dávkách.

Psa můžete napájet nejen čistou vodou, ale iontovými přípravky.

Myslete stále na to, že i váš pes má žízeň a pokud mu vodu nepodáte, sám se k ní nedostane!



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky