S e-aukcí lze ušetřit, výše úspory je ale nejistá

Domácnosti mají díky liberalizaci trhu energií už několik let možnost svobodně si zvolit, od koho budou odebírat elektřinu a zemní plyn. V současné době jsou poměrně populární elektronické aukce energií. S tou jako první přišly v březnu 2013 středočeské Říčany, ve kterých se zapojilo na 518 domácností a vysoutěžilo průměrnou úsporu 16 % u elektřiny a 30 % u plynu. Od té doby se e-aukcí zúčastnily desítky dalších měst, firem a domácností.

Princip elektronických aukcí

Zájemce o dodávku energií se na e-aukci bezplatně přihlásí na základě smlouvy. Kromě svého občanského průkazu musí doložit i kopii platné smlouvy se svým stávajícím dodavatelem energií a poslední vyúčtování. V této chvíli ale nemá nic jisté. Při podpisu totiž neví, od jaké společnosti bude odebírat elektřinu či plyn, za jakých obchodních podmínek, na jakou dobu a kolik procent ušetří. Ačkoliv pořadatelé e-aukcí základní úsporu garantují, konečná výše je sázka do loterie. Klient může při troše štěstí ušetřit 30 % z komoditní složky energií, jak se to podařilo obyvatelům Říčan, v horším případě pouze 5 %.

V samotné aukci, která probíhá v pomyslné on-line aukční síni, soutěží přibližně 10 přihlášených dodavatelů. Princip e-aukcí je odlišný oproti klasické aukci, v níž vyhrává ten, kdo nabídne nejvyšší cenu. Zde novou klientelu získá dodavatel, který naopak přijde s nejnižší cenovou nabídkou za danou komoditu. Ta primárně závisí na množství domácností, které se aukce zúčastní – velký počet účastníků má příznivý vliv na výslednou cenu, dodavatelé jsou totiž ochotni více zlevňovat.

Vítěze aukce určí tzv. zadavatel, který byl domácnostmi zvolen. Kromě konečné ceny se snaží vyjednat i výhodné obchodní podmínky bez skrytých poplatků či nevýhodných dodatků. Smlouvy bývají uzavírány na dobu určitou, obvykle na dva roky. Účastníci jsou většinou zavázání k tomu, že s vítězem aukce smlouvu podepíšou. Pokud o to nebudou mít zájem, čeká je ve většině případů několikatisícová sankce. Dá se chápat jako taková daň za účast v e-aukci. Další nevýhodou je zmíněná smlouva na dobu určitou. Díky ní je přechod k výhodnějšímu dodavateli značně ztížený.

Jak velká je úspora u elektronických aukcí?

Pořadatelé e-aukcí úsporu nákladů účastníkům garantují. Její konečná výše se odvíjí nejen od průměrné spotřeby domácnosti a objemu energie, o níž se v e-aukci soutěží, důležitý je i aktuální vývoj cen na energetických burzách. Obecně lze říct, že domácnosti s průměrnou roční spotřebou elektřiny ve výši 5 MWh mohou uspořit přibližně 1000 Kč.  Konečná procentuální sleva není ale do poslední chvíle jasná, což může ovlivnit ochotu domácností e-aukcí se vůbec účastnit. Může se jednat o slevu, na kterou by v jiném případě nedosáhly, ale zaručené nemají nic.

E-aukce není jediná možnost, jak ušetřit

Elektronická aukce je jedna z možností, jak ušetřit na energiích. Není ale jediná. Domácnosti mohou přejít k výhodnějšímu dodavateli i standardní cestou vlastního výběru. S porovnáním jim pomáhají internetové srovnávače energií, které během několika minut zobrazí jednotlivé nabídky od všech relevantních dodavatelů společně s výší úspory a obchodními podmínkami. Oproti elektronickým aukcím to má jednu nespornou výhodu – odběratelé nekupují zajíce v pytli.

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko