BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  24.04.2014 17:02:50

Stříbro zpět na velmi silných technických úrovních

Před rokem, resp. v první polovině dubna 2013 si po proražení předchozích „minim“ výrazně negativním vývojem prošla jak cena zlata, tak stříbra.

Cena průmyslově využívaného kovu velmi rychle propadla z úrovní u 28 USD dokonce až k 22 USD. Po následném nadechnutí se cena nasměrovala dále na jih a v červnu našla dno až u hladiny 18,20 USD. Tyto ceny přitom stříbro zaznamenalo naposledy v srpnu 2010. Po stabilizaci třetí kvartál následně přinesl „rally“ až k hranici 25 USD.

Společně s dalšími downgrady na zmiňované drahé kovy, které již loni na jaře rozpoutala Goldman Sachs, se cena stříbra nicméně postupně nasměrovala zpět na jih. Jak zobrazuje grafický vývoj, od loňského prosince se pak začalo ukazovat, že výraznou podporu nachází u hladiny 19 USD.  V průběhu necelých dvou měsíců se od této úrovně cena opakovaně dostávala k hranici 20,50 USD, která se vzhledem k obdobným vrcholům z července 2013, resp. následně „dna“ z podzimu, ukázala naopak rezistencí.

Na třetí pokus její proražení letos v únoru, společně s posunem nad 100denní cenový průměr, pak otevřelo dveře dále výše. Došlo dokonce k proražení i 200denního cenového průměru a svůj strop stříbro ukázalo na 22 USD.

Technický pohled na stříbro naleznete zde.

Oproti zlatu více volatilnější stříbro se od zmiňovaných maxim nasměrovalo poměrně logicky zpět níže, když prodejní přetlak umocňovalo postupné zpětné prorážení cenových průměrů. Prodejní nálada dle BHS dnes eskalovala, což cenu stříbra krátce dostalo i pod hranici 19 USD. Ta by tak znovu mohla být velmi zajímavou investiční příležitostí. Atraktivnost ceny naznačuje v grafu uvedený i nízký indikátor RSI(14) u hranice 32.  

Cena stříbra by se dle našeho názoru mohla v následujících týdnech dostat přinejmenším zpět ke svému 100dennímu cenovému průměru (zelená linie), kde lze spatřovat i horní hranici krátkodobého klesajícího trendu. V případě jeho proražení by se dal očekávat rychlý posun ke zmiňované silné hranici 20,50 USD, kde se v současné době nachází i 50denní cenový průměr (fialová linie). Technický pohled na stříbro naleznete zde.

Pokud by se stříbro naopak brzy navrátilo zpět k hranici 19 USD, resp. i prorazilo tyto úrovně, otevřelo by si cestu dále níže, přinejmenším ke zmiňovaným loňským minimům. To by v čase korespondovalo i se spodní stranou zmiňovaného kanálu. Při přetrvávání negativního trendu by šlo očekávat výraznou podporu na vyznačené další trendové linii (žlutá přímka).  

Participovat na vývoji stříbra lze nejen prostřednictvím různých druhů futures kontraktů, které lze rovněž prostřednictvím BHS obchodovat, ale také například formou ETF.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688