EQUABANK (EQUABANK)
Hypotéky  |  18.04.2014 10:31:01, aktualizováno 13:27:01

Pro hypotéky a spotřebitelské úvěry byl rok 2013 rekordní

 Loňský rok byl pro oblast spotřebitelského financování rekordní: celkový objem uzavřených spotřebitelských a hypotečních úvěrů stoupl oproti roku 2012 o 18 %. Objem uzavřených hypoték se vyšplhal na 156 miliard korun, padl tak dosavadní rekord z roku 2007. K tomu je ale důležité zmínit, že hlavní podíl na tom má refinancování, které podle odhadů Equa bank představovalo 40 % všech nově poskytnutých hypoték v roce 2013. Oživení zaznamenal také trh spotřebitelských půjček, který meziročně vrostl o 17%. Celková zadluženost domácností ze spotřebitelských úvěrů rostla však meziročně pouze o 0,8%. Prodeje byly tedy, tak jako v případě hypoték, ovlivněny refinancováním a zároveň i konsolidacemi. Tomu napovídá i meziroční pokles pohledávek bank z kreditních karet a kontokorentních úvěrů domácností

Jaké důvody za tímto pozitivním vývojem stojí? V první řadě, a to jak u hypoték, tak u půjček, je to zostřená konkurence na trhu finančních produktů. Druhým důvodem je mírné meziroční oživení poptávky domácností. Tomu nahrávaly příznivé ceny na trhu nemovitostí a zároveň rekordně nízké úrokové sazby. U spotřebitelských úvěrů způsobily změnu rovněž nové produkty zaměřené na refinancování. Ty klientům garantují výhodnější podmínky, nikoliv tedy pouze nižší splátku, ale skutečně nižší náklady úvěru.

Rok 2013 byl rokem obratu

Před krizovými roky si lidé nejvíce půjčovali na přestavbu, stavbu nebo koupi nového bydlení. Investice do tohoto segmentu rostly ročně o více než 10 %. S nástupem krize v roce 2008 a zejména 2009 to byly už jen 3 %. Rok 2007 byl rekordní díky domácnostem, které si pořizovaly první vlastní bydlení. K boomu spotřebitelského financování přispěly i silné ročníky 70. let. Lokalita Prahy i některých dalších regionálních center zároveň přitahovala zájemce, kteří pořizovali byt jako investici. Někteří k pronájmu, jiní s vidinou zhodnocení aktiva a prodeje se ziskem v dalších letech. Rokem 2008 se svým způsobem trh vyčerpal a nastal několikaletý útlum, který jen umocňovala neochota lidí utrácet. Zdá se, že rok 2013 toto období uzavírá a naopak otevírá nové období, kdy se lidé nebojí investovat.

V roce 2014 (pravděpodobně) porosteme

Finanční instituce se shodují, že letos bude sice mírný, ale stálý ekonomický růst. Tato skutečnost by měla mít pozitivní vliv na spotřebu domácností. Prognóza na začátku roku je vždy velmi obtížná, domníváme se nicméně, že hypoték na refinancování bude letos méně, a to přibližně o čtvrtinu. Financování bydlení a nové investice do nemovitostí, tedy jejich pořízení nebo rekonstrukce, by měly dosáhnout minimálně úrovně minulého roku. Celkově by se tak prodeje hypoték mohly v letošním roce pohybovat mezi 135 a 150 miliardami Kč. Žádný silný impuls však neočekáváme. 

Fenomén refinancování by naopak mohl posílit u spotřebitelských půjček. Díky němu očekáváme meziroční nárůst prodejů až o 10 %. Ochota utrácet a s tím spojená ochota se zadlužit však bude záležet zejména na důvěře domácností ve stabilitu příjmů a v to, že na ně v budoucnu nečeká žádný strašák.

 

Autor: Ondřej Hák, ředitel úvěrových produktů Equa bank         

Info o společnosti Equa bank:                     

Equa bank a. s. vstoupila na český trh v červenci 2011 po převzetí Banco Popolare Česká republika, a. s., společností Equa Group Limited.
Equa bank nabízí jednoduché, srozumitelné a transparentní služby osobního i firemního bankovnictví, k nimž patří běžné a spořicí účty s možností vedení zdarma, více měnové platební karty, hypotéky, termínované vklady, spotřebitelské půjčky, pojištění a podnikatelské úvěry. V současné době má Equa bank přibližně 90 000 klientů a provozuje 33 poboček po celé České republice.

www.equabank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688