Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.04.2014 08:19:42

Benjamin Graham by nyní investoval do těchto 5 akcií

Podle valuačních modelů serveru ModernGraham.com, který se zabývá oceňováním firem podle modernizovaných teorií Benjamina Grahama, je na trhu řada atraktivně ohodnocených společností.

Pětka firem z následujícího seznamu vykazuje nejnižší hodnoty valuačních ukazatelů P/Emg (cena k ziskům normalizovaným podle modelu ModernGraham). Všechny akcie nejsou vhodné pro defenzivní investory, kteří se nechtějí zabývat detaily společností a jejich hospodaření, nicméně dynamičtější investoři, kteří jsou si schopni a ochotni provést i analýzu firmy, by neměli zaváhat.

Ford Motor

Ford Motor Company se pro defenzivního investora nehodí kvůli méně stabilním ziskům a dividendám v posledních deseti letech.

Společnosti rostl EPSmg (zisk na akcii normalizovaný podle valuačního modelu ModernGraham) z -3,60 USD v roce 2008 na 2,23 USD v roce 2013. Slušnou úroveň růstu trh ale v současnosti nereflektuje. Aktuální tržní cena vede k očekávání ročního poklesu EPSmg o 0,82 % během dalších 7 až 10 let. Vnímání společnosti trhem neodpovídá historickým úspěchům automobilky, a stejně tak valuace ModernGraham ukazují na vnitřní hodnotu přesahující tržní cenu.

Ford Motor
Ford MotorZdroj: Bloomberg

Freeport-McMoRan Copper & Gold

Podle valuačního modelu ModernGraham jde o zajímavou společnost. Požadavky defenzivního investora nesplňuje kvůli nekonzistentním výplatám dividend a nestabilním ziskům během posledních deseti let. Přestože má vyšší úroveň zadlužení v poměru k oběžným aktivům, hodí se pro dynamičtější investory.

Valuace jsou výrazně ovlivněny velkými ztrátami v roce 2008, což vedlo k velmi nízkému EPSmg pro rok 2009 oproti roku 2013. Růst EPSmg z -1,67 USD na 3,48 USD nicméně znamená rychlejší růst oproti vnímání trhu, který odhaduje tempo růstu jen na 0,17 %. Vnitřní hodnota podle modelu je hodně vysoko nad tržní cenou a tvrzení, že je společnost podhodnocená, podporuje i valuace založená na pouhém 3% růstu.

 

   Začalo jaro a tyto zapomenuté akcie by mohly rychle vyklíčit Začalo jaro a tyto zapomenuté akcie by mohly rychle vyklíčit

Se začátkem jara, nebo spíše s koncem tuhé zimy v USA, se investoři přestanou zabývat dopady špatného počasí a vrátí se k fundamentálním datům. Známý růstový investor Louis Navellier nabízí své tipy na akcie, které mohou z této nálady těžit a nabídnout zajímavé zisky.

 

Capital One Financial

 

Společnost ustála finanční krizi bez propadu do ztráty. Akcie se nehodí pro defenzivní investory kvůli pomalu rostoucím ziskům společnosti v poslední dekádě. Zkoumavější investory ale přiláká stabilitou zisků, příznivou historií dividend a nízkými úrovněmi ukazatelů P/Emg a P/B.

 

Společnost zvýšila EPSmg z 3,14 USD v roce 2009 na předpokládaných 6,36 USD v roce 2013. Jde o solidní růst, který přesahuje odhad trhu pro růst zisku 1,46 % a který může poukazovat na to, že je společnost podhodnocená.

 

Capital One Financial
Capital One FinancialZdroj: Bloomberg

 

Unum Group

 

Unum je už nyní atraktivní akcií pro dynamické investory, nicméně už příští rok se nejspíše dostane i do hledáčku investorů defenzivních. Zatím se pro ně nehodí kvůli zápornému zisku v roce 2004 (nesplňuje požadavek na 10 let kladných zisků v řadě).

 

Z valuační stránky se společnost jeví velmi dobře. EPSmg rostl z 1,33 USD v roce 2008 na 2,64 USD za rok 2013. Tato solidní úroveň růstu zisku převyšuje odhad trhu, který je na pouhých 2,26 %. Podle modelu je firma podhodnocená a její vnitřní hodnota je o mnoho vyšší, než vyplývá z aktuální tržní ceny akcie.

 

Unum Group

Unum GroupZdroj: Bloomberg

  Tibor Bokor (Wood & Company): V Česku se nám líbí CME, v Polsku jsou zajímavé Orange a Netia, výbornou příležitostí je stále i Řecko Tibor Bokor (Wood & Company): V Česku se nám líbí CME, v Polsku jsou zajímavé Orange a Netia, výbornou příležitostí je stále i Řecko

Pokud ukrajinská krize nezadusí oživení západoevropské ekonomiky, čeká východní Evropu solidní růst. Mezi premianty by díky tomu mělo patřit Rumunsko, slušnou jízdu by nicméně zažily i Polsko a Česko, předpovídá analytik z londýnské Wood & Company Tibor Bokor. Mezi zajímavé rozvíjející se trhy Evropy nyní řadí i Řecko.

 

 

 

Gannett

 

Jde o úžasnou společnost pro dynamické investory. Hlavní kritéria, kvůli nimž se firma nehodí pro defenzivní investory, jsou poměr dluhu k oběžným aktivům, nestabilní zisky a nedostatečný růst zisků za posledních 10 let.

 

Z čistě valuačního pohledu společnost působí jako podhodnocená vzhledem k růstu EPSmg z -6,63 USD v roce 2008 na očekávaných 1,93 USD za rok 2013. Tato úroveň růstu výrazně převyšuje tržní odhad (3,34 %). Z valuačního modelu ModernGraham vyplývá hodnota kolem 74 USD.

 

Gannett
GannettZdroj: Bloomberg

 

Freeport-McMoRan Copper

Freeport-McMoRan CopperZdroj: Bloomberg


10 firem od protinožců, které mohou zachránit svět
10 firem od protinožců, které mohou zachránit svět  

 

Austrálie je typická svým příznivým klimatem, nízkou hustotu osídlení a nerostnými zásobami, které z ní dělají devátého největšího producenta energií na světě s asi 2,4% podílem na globální produkci.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688