Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  16.04.2014 10:38:54

Stres mezi zaměstnanci vzrostl o třetinu, ukázal průzkum

Čeští zaměstnanci dnes zažívají o třetinu více stresových situací než před čtyřmi lety. A ještě více vzrostl jejich projev stresu vůči kolegům i nadřízeným - dávají ho najevo o 50 % častěji a intenzivněji než dříve. Brání se tak nadměrnému tlaku a přetížení. Hůře jsou na tom lidé nad 35 let. To jsou výsledky rozsáhlého průzkumu mezi více než 8 000 zaměstnanci českých firem o průměrném věku 36 let. Profily zaměstnanců nasbírala společnost Engage Hill v letech 20102013 v rámci projektu Balance Management.

Mezi lety 20102013 míra stresu v českých firmách vzrostla ze 49 % na 65 %, tedy o celou třetinu. Znamená to, že zaměstnanci zažívají více stresových situací a zároveň je prožívají intenzivněji. Lidé starší 35 let napětí cítí častěji - do stresu je dostává o 10 % více situací než jejich mladší kolegy. Klima ve firmách je dnes totiž kvůli požadavkům na vyšší kvalitu odvedené práce a vyšší výkonnost mnohem více konkurenční. A neplacené přesčasy jsou dnes běžné i pro řadové zaměstnance, nejen pro vrcholové manažery.

„Nestíhám, nezvládám, mám moc práce a žádný osobní život“ – také máte pocit, že tato slova slýcháte kolem sebe stále častěji? V dnešní době jde totiž o nejčastější způsob projevu stresu. Ten vzrostl ještě více než napětí, které lidé prožívají uvnitř. Zaměstnanci se tak brání dalším tlakům ze strany vedení, kolegů i klientů. „Zjistili, že čím více budou „křičet“, že mají moc práce, tím méně úkolů jim nadřízení budou přidávat. Manažeři totiž většinou také nestíhají a nemají čas zkoumat, kdo je jak vytížený. Takže jdou raději rovnou za tím, kdo neklade odpor a práci tiše vykoná. Platí to jak u jednotlivců, tak u celých týmů,“ popisuje současnou praxi ve firmách Egita Renovica, HR ředitelka Engage Hill.

Svůj podíl na vzrůstu stresu stále nese i ekonomická krize. V letech 20102012 narůstal postupně, jeho křivka se zvyšovala lineárně. Zato od začátku roku 2012 až do konce minulého roku míra stresu u českých zaměstnanců vzrostla velmi radikálně. „Až teprve vloni většina lidí skutečně pocítila, že se jich ekonomická krize dotýká i osobně, lidé si konečně připustili, že s tím musí sami začít něco dělat. Díky tomu, že nás stres chrání před nebezpečím, není divu, že se právě za poslední rok tak razantně zvýšil,“ vysvětluje Filip Brodan, ředitel společnosti Engage Hill.

Z průzkumu také vyplynulo, že nejsilnější současnou potřebou zaměstnanců  je možnost ovlivňovat svoji vlastní práci. Prosazování individuálního vlivu přináší zodpovědnost za výsledky i za problémy. Stres se ale díky tomu, že ho mají pod kontrolou, snižuje. Zaměstnanci dnes potřebují dělat věci „po svém“, zanechat v práci svůj

osobní otisk a cítit se jedinečnými. Suše plnit požadavky ostatních je už nebaví, naopak jim to zvyšuje hladinu stresu. Pokud jim určitá pracovní aktivita či změna nedává smysl, tak ji udělají po svém.

Rada pro manažery

Ale jak z toho ven? Správný manažer by měl umět rozpoznat, zda se pod projevem stresu skrývají pouze prázdné výhružky a snaha na sebe upozornit, anebo přetíženost podřízeného, která už přestává být úměrná. A měl by začít jednat dříve, než mu odejde kvalitní zaměstnanec, kterého by opravdu postrádal. Manažeři by ve svém týmu měli budovat větší pocit bezpečí a důvěry. Zaměstnanec by měl vědět, že za kvalitní práci bude oceněn a že při případné reorganizaci nebude první na ráně. Šéfové by proto měli mezi lidmi rozlišovat a ocenit nejen výsledky, ale i kvalitu odvedených úkolů a celkový přístup k práci i ke klientům. Důležité je také se svými podřízenými mluvit a zajímat se o ně.

„Nikdy nebylo důležitější komunikovat zaměstnancům smysl práce a změn než dnes. Pokud se ke svým podřízeným budete chovat jako k lidem, a ne jako ke zdrojům, a budete naslouchat alespoň z části jejich nápadům a návrhům, nepotřebujete jako manažer žádné speciální nástroje pro jejich motivaci,“ doplňuje Egita Renovica.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688