BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Makroekonomika  |  15.04.2014 17:00:00

Ukrajinská centrální banka zvýšila úrokovou sazbu o 3 procenta

Centrální banka na Ukrajině (NBU) se včera (pondělí 15. dubna 2014) rozhodla zvýšit základní úrokovou sazbu o 3 procenta, aby pomohla své slábnoucí měně hřivně (UAH). Banka přistoupila ke změně úrokových sazeb prvně za posledních 8 měsíců.
Jde o podstatnou změnu monetární politiky vzhledem k tomu, že základní úroková sazba vyskočila během okamžiku z 6,5 na 9,5 procenta. V platnost by měla nová sazba vstoupit v úterý.
Banka rovněž zvýšila výpůjční úrokovou sazbu (u nás známa jako lombardní) ze 7,5 na 14,5 procenta. Ukrajinská hřivna od začátku letošního roku oslabila vůči americkému dolaru o více než 40 procent a vůči euru ztratila až přes 50 procent, a to vše kvůli politickým sporům se sousedním Ruskem. Z tohoto důvodu se tamní centrální banka rozhodla bránit svoji měnu.
Ještě loni NBU uměle udržovala kurz hřivny vůči dolaru na nižších úrovních, protože mnozí ukrajinští obyvatelé mají půjčky v cizích měnách. Ani na začátku roku 2014, kdy se prohloubily spory s Ruskem, nepřestala centrální banka bránit svoji hřivnu před výprodeji měnovými intervencemi. Nicméně zahraniční rezervy velmi rychle klesaly. Když se snížily z 25 (začátek roku 2013) na 15 miliónů USD, tak NBU nezbývalo nic jiného, než sáhnout po dalších nástrojích měnové politiky. Již v únoru uvalila omezení na tok kapitálu a tento týden zvýšila základní úrokovou sazbu o 3 procenta, na což hřivna ihned reagovala posílením vůči USD o 4 procenta.
Někteří by mohli tvrdit, že slabá domácí měna může pomoci zemi nastartovat export zejména, když deficit jejího běžného účtu tvoří až 8 procent HDP. Avšak v souvislosti s hřivnou nelze opomenout energetickou závislost Ukrajiny a růst cen energií nejen v důsledku slábnoucí UAH, ale i kvůli ukončení politiky regulace cen, k nimž se musela ukrajinská vláda zavázat, aby dostala půjčku od mezinárodního měnového fondu (MMF). Dalším důvodem urputného boje centrální banky s měnovým kurzem je dynamicky narůstající zahraniční dluh vlády i domácností, který se s oslabováním domácí měny neustále prodražuje.
Na druhé straně vyšší úrokové sazby výrazně zpomalí ekonomické oživení státu a poptávku po úvěrech. NBU zvýšením sazeb nejenže chrání slábnoucí hřivnu, ale rovněž bojuje proti poklesu depozit v bankách. Bankovní vklady v domácí měně se od začátku února snížily o 10 procent, vklady v zahraničních měnách poklesly v tom samém období až o 14 procent.
Vyššími úrokovými sazbami chce NBU opět zlákat střádající k úložkám v komerčních bankách a rovněž zabránit odlivu zahraničního kapitálu. Problém může mít země i s inflací, a to hlavně poté, co by měly ceny plynu podrážet až o 50 procent od 1. května 2014. Ukrajinská vláda proto odhaduje inflaci pro letošní rok až na úrovni 12 procent, přičemž loni vzrostla cenová hladina jenom o 0,5 procenta.
Guvernér Stepan Kubiv v neděli v rozhovoru s MMF uvedl, že NBU chce do 12 měsíců postupně upustit od regulace kurzu domácí měny a přeorientovat svoji monetární politiku na inflační cílování.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688