Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  13.04.2014 13:14:24

V dividendách poráží pražská burza většinu světa

I přes nízkou aktivitu patří pražská burza v jednom ukazateli k nejlepším na světě. Tím ukazatelem je dividendový výnos, který by měl být podle odhadu Bloombergu v rámci indexu PX na základě dividend vyplácených z loňského zisku 5,7 %.

 

Pro srovnání, americký index S&P 500dividendový výnos jen 1,87 %. Pražská burza je si této své přednosti vědoma. Proto také od 24. března začala vypočítávat index, který dividendy zohledňuje.

 

Více než polovina firem z pražské burzy, které vyplácejí dividendy, již zveřejnila výsledky hospodaření za rok 2013 a naznačila, jakou dividendu nakonec vyplatí. Ne vždy se navržená částka potkala s očekáváním (ta vycházejí z odhadů agentury Reuters z prosince loňského roku).

 

ČEZ

 

Očekávání: 40 na akcii

 

Realita: ČEZ sice výsledky zveřejnil, k dividendě se však představitelé firmy nevyjádřili. Analytici z Patrie ale očekávají na základě výsledků snížení dividendy na 37 až 38 . Další snížení hrozí v příštím roce. Společnost totiž zveřejnila výhled zisku, který zaostal za očekáváním. "Negativně vidíme nižší než očekávaný výhled, protože by to mohlo znamenat ohrožení výše dividendy v příštím roce. Šlo by o 31 na akcii při maximální hranici výplatního poměru, naše očekávání je 30 ," říká Petr Bártek, analytik z České spořitelny.

 

Telefónica C.R.

 

Očekávání: Původně 28 na akcii, po převzetí skupinou PPF se začalo spekulovat, že firma dividendu nevyplatí vůbec

 

Realita: 17 až 30 na akcii

 

Telefónica, která byla vždy dividendovým tahákem pražské burzy, nakonec překvapila pozitivně. Poté, co majoritu ve firmě koupila skupina PPF Petra Kellnera, to vypadalo, že dividenda pro drobné investory bude nulová. Nicméně firma při zveřejnění výsledků za loňský rok oznámila, že představenstvo navrhne výroční valné hromadě výplatu dividendy za rok 2013 v rozmezí 18 až 30 na akcii. Výše má být určena na základě dalších analýz. Management konkrétně uvedl, že se bude rozhodovat po analýze nového zákona o obchodních společnostech.

 

Středeční valná hromada Telefóniky C.R. (o dividendě se na ní nehlasovalo) odsouhlasila změnu stanov, která se dividendy bezprostředně dotýká. U společnosti jsme léta byli zvyklí, že rozhodné datum na dividendu bylo až několik měsíců po valné hromadě. "Nové stanovy jakoby kopírovaly domácí nešvar, kterým je známa například Komerční banka. Pokud nestanoví zákonná právní úprava jinak, má být rozhodné datum pro nárok na dividendu totožné s rozhodným datem pro účast na valné hromadě. To je stanoveno jako sedmý den před valnou hromadou. V praxi to bude znamenat, že se na trhu budou akcie několik dní obchodovat bez práva na možnou dividendu, o které teprve bude valná hromada rozhodovat," říká analytik z BH Securities Jiří Zendulka.

 

Komerční banka

 

Očekávání: 225 na akcii

 

Realita: 230 na akcii

 

Komerční banka sice vydělala loni méně než v roce 2012, výši dividendy se však rozhodla zachovat a navrhne vyplatit 230 na akcii, což by odpovídalo dividendovému výnosu přes 5 %.

 

Erste Group Bank

 

Očekávání: 0,44 EUR na akcii

 

Realita: 0,2 EUR na akcii

 

Zklamala rakouská Erste, od které se čekalo zvýšení dividendy. Jenže firma už před zveřejněním výsledků vydala varování ohledně nízkého zisku. Čistý zisk nakonec v roce 2013 klesl na 61 milionů EUR. S tím souvisí i slabá dividenda, kterou představenstvo navrhne ve výši 0,2 EUR na akcii. V předchozím období to bylo 0,4 EUR na akcii.

 

VIG

 

Očekávání: 1,23 EUR na akcii

 

Realita: 1,3 EUR na akcii

 

I VIG varovala před snížením zisku za loňský rok, představenstvo se však zachovalo opačně než v případě Erste. "Chceme využít dobré provozní výkonnosti a silné kapitálové základny, abychom nabídli akcionářům atraktivní dividendu. Chceme navrhnout zvýšení vyplácené dividendy o 0,1 EUR na 1,3 EUR na akcii, což nám dovolí dosáhnout zajímavého dividendového výnosu 3,6 %," uvedl generální ředitel pojišťovny VIG Peter Hagen. Zvýšení dividendy je nečekané, naopak se předpokládalo, že firma dividendu kvůli horším výsledkům sníží.

 

Fortuna

 

Očekávání: 0,27 EUR na akcii

 

Realita: 0,21 až 0,30 EUR na akcii

 

Fortuna potvrdila svoji dividendovou politiku, tedy vyplácet 70 až 100 % konsolidovaného čistého zisku. Finální návrh výplaty dividendy bude zveřejněn spolu s pozvánkou na valnou hromadu, která se bude konat v květnu. Podle finančního ředitele firmy Vepřeka by dividenda měla být v rozmezí 0,21 až 0,30 EUR na akcii.

 

Své výsledky - a tedy ani návrh dividendy - zatím nezveřejnily Pegas Nonwovens (oznámení výsledků: 20. března, očekávaná dividenda: 1,08 EUR na akcii) a Philip Morris ČR (oznámení výsledků: 25. března, očekávaná dividenda: 837 na akcii).

 

 

Týden na trzích podle burzovních grafů: Medvědi nečekají na květen, výhled se změnil v jejich prospěch

 

Týden na trzích podle burzovních grafů: Medvědi nečekají na květen, výhled se změnil v jejich prospěch

V týdnu opravdu nebyla nuda. Index S&P 500 ztratil 2,65 %, ve čtvrtek uzavřel pod důležitým supportem v zóně 1 840 bodů a pod 50denním klouzavým průměrem, v pátek pak pod 100denním klouzavým průměrem. Prostě se s tím nepáral. Medvědi se probudili a přebírají aktivitu, a to je teprve duben. Na "Sell in May and go away" je ještě čas.

 

Plynová krize na spadnutí? Ukrajina podle šéfa Naftogazu přestala platit za ruský plyn

 

Plynová krize na spadnutí? Ukrajina podle šéfa Naftogazu přestala platit za ruský plyn

Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz přestala platit za dodávky plynu a tato situace má trvat, dokud jednání o ceně ruského plynu nedospějí k závěru. Uvedl to v sobotu podle agentury Reuters šéf Naftogazu Andrij Kobolev v rozhovoru pro ukrajinský list Dzerkalo Tyžňa.

 


14.04. 12:43  Předpokládám že (ASD)
13.04. 15:52  asi (three points)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688