Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  06.04.2014 20:00:09

Vzdělání pro naše děti je nejlepší investicí

Rodinné výdaje se narozením dítěte zvyšují o desetitisíce korun, všichni rodiče chtějí pro své děti to nejlepší. Kvalitní vzdělání je trvalou hodnotou, proto zodpovědní rodiče zahrnují do finančního plánování spoření na vzdělání.

Při plánování rodiny je počítat s tím, že rodinný měsíční příjem poklesne, neboť maminka bude nejdříve pobírat mateřskou a následně rodičovský příspěvek, přičemž obě dávky jsou nižší než předchozí dosahovaný příjem. Měsíční pokles příjmů je tedy potřeba zahrnout při plánování úvěrů před založením rodiny. Finanční plánování je pro mladé rodiny důležité.

 

 Vlastní bydlení co nejdříve

Mladí partneři, kteří spolu chtějí žít (ať už uvažují o svatbě či nikoliv), by měli vyřešit otázku vlastního bydlení co nejdříve. Pořízení vlastního bytu nebo domu co do velikosti, zařízení a lokality je vhodné plánovat s ohledem na děti. Bydlení ve vlastním je pro mladou rodinu jednoznačně přínosné, neboť se mohou provádět úpravy dle libosti, všichni jsou více v pohodě, neboť bydlí ve vlastním.

 

 Dobrá hypotéka je lepší než podnájem

Měsíční výdaje na bydlení ve vlastním bytě nebo domu mohou být i v případě splácení hypotéčního úvěru pouze nepatrně vyšší oproti bydlení v podnájmu, hypotéční úrokové sazby jsou v současné době výhodné a lze uplatnit odpočet úroků z úvěru a platit méně na dani z příjmu. Parametry hypotéčního úvěru je však vhodné nastavit s ohledem na finanční možnosti rodiny, když bude maminka (nebo tatínek) na rodičovské dovolené.

 

 Jak finančně pomoci dětem?

Většina rodičů by chtěla dětem co nejvíce finančně pomoci a usnadnit jim jejich život. Mnohem lepší než pořízení vlastního bydlení dětem, které následně nebudou znát cenu peněz, je dopřání kvalitního vzdělání. Mladí lidé, kteří si pořídí vlastní bydlení na úvěr, se chovají finančně zodpovědněji. Roční výdaje na dobrých středních a vysokých školách rok od roku stoupají, do výdajů je nutné zahrnout nejenom poplatky za studium, ale rovněž za školní vybavení, ubytování, dopravu, oblečení, jídlo, kapesné apod. Proto je vhodné, aby rodina byla na tyto situace v předstihu připravena. Řešením je včasné spoření a investice.

 

Na vzdělání šetříme od narození

Vzdělání a dobré kroužky jsou pro budoucnost dětí nesmírně důležité, šetřit na vzdělání dětí je nerozumné. Aby měli rodiče dostatek finančních prostředků na podporu svých dětí (např. jazykové kroužky, rozšířená výuka, zahraniční studentské stáže, IT kroužky), tak je vhodné co nejdříve sjednat finanční produkty, na které mohou průběžně přispívat např. i prarodiče. V mnoha českých rodinách se stává, že rodinní příslušníci kupuji obdobné dárky, s některými hračkami si nestihnou děti ani vyhrát. Než nakupování nepromyšlených dárků je lepší koupit drobnost co potěší a zbylou část přispět dítěti na zvolený finanční produkt k zajištění peněz na vzdělání.  Nejlépe od narození dítěte. Investiční profit lze po poradě s kvalitním finančním poradcem měnit v závislosti na termínu potřeby peněz v čase (např. nástup na placenou střední školu nebo vysokou školu).

 

Kvalitní vzdělání je životním kompasem

Vzdělání je trvalou hodnotou, proto je podpora dětí ve vzdělání přínosná, znalosti a dovednosti jsou naším osobním bohatstvím. Kvalitní školy, kurzy a kroužky učí děti myslet, vytvářet si vlastní názory a hledat řešení v různých problémových situacích. Kvalitní vzdělání usnadňuje hledání řešení v pracovním i soukromém životě. Podporou vzdělání dětí nejvíce myslíme na jejich budoucnost. Proto by v kaženém rodinném rozpočtu měly mít své pevné místo finanční produkty k tvorbě úspor na výdaje na vzdělání dětí.

 

Začínáme i s nižšími částkami

Najít měsíčně rezervu na spoření dětem na vzdělání není pro mladé rodiče mnohdy jednoduché, vždyť většinou splácí hypotéku a pomalu začínají šetřit na penzi, jenom tak mimochodem rostou náklady na dětské oblečení a výživu, přesto se vyplatí začít spořit i s nižšími měsíčními částkami (např. v řádech stokorun) a postupně je zvyšovat. Navíc mohou dítěti na vzdělání šetřit i dědečci s babičkami, kteří budou rádi, že jejich peníze budou vynaloženy smysluplným způsobem a neutratí se za "hlouposti".

 

Čtěte články o spoření na PenizeNAVIC.cz: http://www.penizenavic.cz/sporeni/clanky

 

 
Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688