Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie v ČR  |  30.03.2014 07:32:07

Investory může ve druhém kvartále zaskočit geopolitika i Fed. Koruna nabídne vzácnou jistotu

Česká ekonomika by měla ve druhém kvartálu pokračovat v cestě od krizového dna, pražská burza bude nejspíše její směr kopírovat. Investory nicméně nečeká bezstarostná jízda, varují experti oslovení v rámci naší ankety. Ukrajina, velké centrální banky, případně horší než očekávané výsledky evropských firem totiž mohou trhem výrazně zahýbat, podobně jako přízrak deflace, který oživuje vzpomínky na japonskou zkušenost.

Co ve 2Q2014 čekáte od české ekonomiky a českých aktiv?

Aleš Prandstetter (ČSOB Asset Management)

Česká ekonomika by se měla zvedat, stejně jako celá střední Evropa. Na oživení ukazují předstihové indikátory. Koruna zůstane zřejmě díky ČNB stabilní a české akcie by mohly posílit. Dost bude záležet na ČEZ, na zvoleném řešení neutěšeného stavu evropské energetiky, který vede k poklesu cen elektřiny i emisních povolenek, zároveň však také k relativně vysokým spotřebitelským cenám.

Josef Novotný (brokerjet ČS)

Česká ekonomika by měla pokračovat v pozvolném oživování a mírném poklesu nezaměstnanosti. Koruna se bude nadále pohybovat v úzkém pásmu.

Petr Gapko (GE Money Bank)

Ekonomika by letos mohla překonat 2% růst, což pomůže zaměstnanosti, průmyslu i obchodu. Od koruny lze čekat stabilní kurz, celý rok totiž podle nás bude pod kontrolou ČNB, která bude českou měnu držet nad 27 EUR/CZK. Pražská burza dlouhodobě postrádá prorůstové signály a likviditu, a proto čekáme její stagnaci.

David Brzek (Fio banka)

Domácí ekonomika by měla pokračovat v pozvolném oživování. Kurz koruny bude díky snahám ČNB relativně stabilní, nemělo by docházet k výraznějším výkyvům. Od indexu PX očekávám postupnou korekci březnového propadu. Zvýšené volatility se ale asi nezbavíme, trh bude na cestě k vyšším hodnotám výrazněji kolísat.

Aleš Tůma (Partners)

Od intervence ČNB uplynula zatím krátká doba. Když už bych tedy byl nucen tipovat kurz, řekl bych, že se bude stále "plácat" kolem 27,50.

 

 

Všichni medvědi vycházejí z jednoho (chybného) předpokladu

 

 

Všichni medvědi vycházejí z jednoho (chybného) předpokladu

Řada ukazatelů vydává signál, že akcie jsou předražené. To je potřeba brát vážně, ale také je nutné tyto indikátory správně chápat.

 

Co budete ve 2Q2014 sledovat? Co bude hýbat trhem?

Milan Tomášek (GE Money Bank)

Určitě se vyplatí sledovat vývoj kolem Ruska, zejména v souvislosti s dalšími sankcemi ze strany USA a Evropské unie. Pokud dojde k dalšímu vyhrocení situace, nepůjde o lokální vliv, ale o rozšíření do střední a východní Evropy, okolních emerging markets a na společnosti, které v těchto regionech operují. Zvýšenou pozornost si podle mě zaslouží i Čína, kde dochází k prvním významným firemním bankrotům.

Aleš Prandstetter

Určitě bude nadále dobré sledovat, co říká Fed, nicméně klíčové bude hospodaření firem a bank. Aby akciové trhy mohly dále růst, musejí přijít, zejména v Evropě, poměrně razantní růsty zisků. Což sice není nepravděpodobné, nicméně je potřeba brát v potaz relativně vysoká očekávání.

Aleš Tůma

 

Uvidíme, zda se vyostří spory s Ruskem. Dosavadní sankce jsou spíše pošťuchování, ale pokud by došlo na vzájemné konfiskace finančních aktiv, pak by to začalo být docela ošklivé. Zatím si myslím, že se situace uklidní, protože ruská oligarchie nemá ekonomický zájem nic vyhrotit. Ale riziko to určitě je.

 

Josef Novotný

 

Kromě situace na Ukrajině bude zajímavé sledovat chování centrálních bank, zejména pak amerického Fedu a Evropské centrální banky. Zatímco Fed utahuje měnovou politiku a spekuluje se o dřívějším zvýšení sazeb, u ECB stále není vyloučen další zásah, tedy uvolnění politiky, v případě slabšího ekonomického vývoje.

 

 55 věcí, které jste nevěděli o USA – 3. část 

55 věcí, které jste nevěděli o USA – 3. část

USA už nejsou to, co bývaly, a americký úsměv to rozhodně nespraví. O tom vypovídají i následující statistiky. Zemi sužují nejrůznější problémy, před kterými není radno zavírat oči.

 

Odkud by mohla přiletět černá labuť?

 

Aleš Tůma

 

Černé labutě jsou tak nějak z definice nepředvídatelné. Ale když pominu případné další geopolitické hrátky na území bývalého SSSR, nějaká překvapení může skrývat čínské "stínové bankovnictví". Od západních centrálních bank pak očekávám trochu jiné ptactvo než labuť, konkrétně pokračování stávající "holubičí" měnové politiky.

 

Aleš Prandstetter

 

Černá labuť zpravidla přichází nečekaně, takže pravděpodobně vzlétne z míst, odkud ji nikdo moc nepředpovídá. Pokud bychom ji mohli předpovědět na základě současných znalostí, jsou pravděpodobné zhruba tři možnosti: a) opětovné rozhoření se evropské finanční krize b) ropná krize způsobená nabídkovým šokem, a nebo c) pád do deflace, která nechá připomenout japonskému scénáři.

 

David Brzek

 

Potvrzuje se, že politická nestabilita a nespokojenost občanů v různých koutech světa jsou schopny trhy výrazně ovlivnit. V této souvislosti je proto potřeba zmínit, že se stále můžeme dočkat nečekaných událostí v mnoha regionech.

 

Milan Tomášek

 

Jako potenciální událost, která by se dala charakterizovat jako černá labuť, vidím eskalaci událostí okolo Ruska. Událostí číslo dvě je nárůst platební neschopnosti korporací v Číně. Oslabení tamního hospodářského růstu by se okamžitě projevilo i v okolních zemích, což by se promítlo v poklesu podnikových zisků a cen akcií.

   8 akciových sázek pro hodnotové investory 8 akciových sázek pro hodnotové investory

Jsou ještě na trhu po pěti letech býčího závodu zajímavé příležitosti? Ano! Osm tipů nabízí Josh Strauss ze společnosti Pekin Singer Strauss, který zároveň vede fond Appleseed, který například v krizovém roce 2008 ztratil jen 18 %, zatímco index S&P 500 odepsal celých 38 %. Dlouhodobě se mu daří se svým fondem překonávat také světový benchmark MSCI World.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688