STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  28.03.2014 13:16:33

Alibaba Group hvězdou na poli IPO

Autor: Zuzana Koňaříková

Prvotní úpis akcií na veřejném trhu, tak by se dal charakterizovat pojem IPO (initial public offering). V současné době se v rámci IPO hovoří o případu čínského internetového obchodu Alibaba Group a britské investiční banky Barclays. Holding Alibaba plánuje realizovat obrovské IPO. Jak investoři, tak investiční banky si tak již teď dělají zálusk na chystané Alibabovo IPO, které vypukne na newyorkské burze, ovšem banka Barclays nejspíše ostrouhá, má účast zakázanou.

Čína opět ukazuje svou velikost

Počátek prvních IPO spadá do období 50. až 60. let., největší růst započal v 90. letech vlivem vstupu IT společností. Pro zajímavost ve třetím kvartále roku 2009 tvořily úpis primárních akcií ze 2/3 čínské společnosti z objemu 37,8 miliard dolarů. Podle nejnovějších zpráv Čína opět prokazuje toto výsadní postavení na poli IPO, kde čínský holding Alibaba plánuje jednu z největších primárních emisí akcií za poslední tři roky a stal se tak žhavě diskutovaným tématem.

Proč IPO

IPO může provést společnost, která ještě nebyla nikdy veřejně obchodovaná a na veřejnou emisi akcií se tak chystá úplně poprvé. Důvodem, proč firmy vůbec IPO realizují, je především zvýšení základního kapitálu, které získá právě emisí svých akcií. V rámci IPO si mohou vydělat jednak investoři kupující tyto nově vydané akcie, ale také investiční banky, které zajišťují úpis akcií. Společnost, která hodlá IPO provést, se musí připravit na to, že nabídka je určena široké veřejnosti, a bude tak pod nejvyšším drobnohledem. Musí být schopna zpřístupnit veškeré interní informace, jedná se hlavně o účetní výkazy, povinnost vést účetnictví podle Mezinárodních účetních standardů ještě před vstupem na burzu, sdílet významné kurzové informace, tudíž být transparentní organizační skupinou.  Pokud by firma chystající IPO snad nějaké informace tajila, mohlo by být takové jednání považováno za insider trading (provádění obchodů s cennými papíry na základě neveřejných informací). IPO je silný marketingový nástroj, vytváří společnosti image, jde o významnou událost, a proto se o inklinované společnosti hodně mluví. IPO zajišťuje likviditu. IPO aktivita je výhodná v době býčího trhu (růst), je tak schopna stanovit vyšší emisní kurz, ovšem je zde riziko, že o to nebude zájem. To je bohužel druhá strana mince, riziko, že emisní kurz akcií nastavím špatně a akcie budou velmi podhodnocené. Toto riziko by se také dalo nazvat jako nepřímý náklad, kdy ze strachu, že mi akcie nikdo nekoupí kurz podhodnotím schválně. Za přímý náklad je považován hlavně standardní poplatek upisovatelům. Může se také stát, že mi akcie vykoupí konkurent. I přes uvedené překážky však IPO patří mezi užitečný nástroj, jak vydělat peníze a zajistit si, že se o firmě bude hovořit.

Česká republika se jakožto konzervativnější stát uchyluje spíše k dluhovému financování formou úvěrů. Získávání peněz formou IPO na kapitálovém trhu je pro Českou republiku spíše méně využívanou alternativou.

Smůla pro Barclays

Úpis akcií Alibaby budou zařizovat největší investiční giganti, mezi které patří například Credit Suisse, Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Deutsche Bank, avšak Barclays na devátém místě žebříčku největších upisovatelů (dle Bloomberg) se na tomto úpisu podílet nebude. Japonský miliardář Son Masajoši, vlastnící v Alibaba Group 37 % podíl s jeho Softbank, je na Barclays nahněván a zakázal jí účast na Alibaba IPO. Zmiňovaná banka Barclays totiž v minulosti chtěla poskytnout finance a poradenství Masajošimu konkurentu Charlesi Ergenu. Ergen i Masajoši chtěli ovládnout americkou telekomunikační společnost Sprint, v tomto miliardářském battlu však vyhrál japonec Masajoši. Barclays tak špatně provedla techniku zvanou obchodní výběr (business selestion), což je rozhodnutí o tom, která podpora konkurenta bude nejvíce profitabilní v dlouhodobém horizontu. Výhra Masajošiho tak pro Barclays znamená prohru na více polích. Nejen že přišla o investici, když své sympatie dala místo japonskému Masajošimu americkému Rakušákovi Ergenovi, ale především si také nevydělá na nově diskutovaném IPO. Dle odhadů má Alibabův prvotní úpis akcií vynést až 18, 4 miliard dolarů a překonat i předloňský Facebook, který na IPO vydělal 16 miliard dolarů. Upisovatelé tak očekávají velkou sumu z realizace IPO.

Více zajímavostí zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/zajimavosti

Nejlepší způsob jak těžit z Alibaba IPO

Největšími akcionáři Alibaba Group jsou Masajošiho Softbank (37 % podíl) a Yahoo (24 %). Jeden ze způsobů investování je možnost využití ETF. Pokud podporujete myšlenku, že je lepší investicí Softbank než Yahoo, vsaďte na SPDR S&P International Telecommunications Sector ETF (IST). Softbank má u tohoto ETF 9,42 % z celkového objemu aktiv. Nicméně kdo podporuje spíše společnost Yahoo, může vyzkoušet First Trust Dow Jones Internet Index Fund (FDN), Yahoo má zde 4,12 %. Je možné investovat i do podílových fondů, ovšem ty nepatří mezi velmi využívaný investiční nástroj u Softbank. Například u The Baron International Growth Fund (BIGFX) Softbank drží 3,3 % jeho celkového portfolia. U The American Funds New Economy Fund (ANEFX) Softbank drží ještě méně procent. I zde je zářný příklad toho, jak se ETF stávají stále více oblíbenějším investičním nástrojem.

Dále je tu také KraneShares CSI China Internet Fund (KWEB), relativně nové ETF v provozu od července roku 2013 s 77 milióny dolary v celkových aktivech.


Zdroj: Bloomberg

Ovšem je třeba připomenout, že žádná z těchto investic není perfektním řešením. Investoři by měli brát v úvahu, že se jedná pouze o spekulaci, kam nejlépe zainvestovat.

Další články týkající se investic můžete najít zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688